娛樂滿紛 26FUN's Archiver

電騙男 發表於 2018-2-21 03:17 PM

香港知名大公司春茗要自費,元老有乜感想?

[size=6]邊間咁X扑街 [/size]:gun:

一間全港都識嘅大機構,有員工話冇開工利是收,仲要自費出席公司春茗,呢個新年喊咁口。

繼有扮工友報料話巨富開工利是得廿皮之後,又有來自某大機構嘅扮工人士報料畀小編,呢間機構嘅出名程度,相信每個香港人都識,平時你睇電視都會見到佢嘅廣告,唔少人屋企仲會用到佢服務。報料人士話佢哋公司搞咗個春茗,令到唔少員工嬲咗。

春茗3月喺亞洲博覽館舉行,好大型咁款,有表演嘉賓許廷鏗同C Allstar,又有獎抽,理應好開心呀,但重點就嚟啦,報料人話佢哋唔單止冇一毫子開工利是收,出席春茗仲要自費,位位$180,如果想打牌仲要每枱畀$20。

即係公司搞餐飯畀員工,不過就要打工仔自己畀錢。而令呢名報料扮工友最不滿嘅,係付款方式唔收現金或支票,畀錢指定要用tap and go!!!

當有人為咗廿蚊開工利是覺得老闆縮數,原來仲有千千萬萬打工仔係一蚊都冇,甚至有人要自費先可以享用到公司一餐飯。

小編就諗起年初二睇到新聞,話西環一間開業近60年嘅海味舖,自1967年開始就每年為員工準備開年飯,呢個傳統老闆堅持超過半世紀,足足51年!

呢啲,咪人情味囉。

香港01報道-【農曆新年】上環海味店堅持傳統51年 開年飯九餸一湯寓長做長有

電騙男 發表於 2018-2-21 03:18 PM

[size=6]一定係李XX [/size]:gun:

大優勢 發表於 2018-2-21 03:23 PM

海味舊舖食開年飯就吾出奇

唔係食市既舖頭要休息一齊去比較煩

有一些要全年不休息

電騙男 發表於 2018-2-21 03:37 PM

[quote]海味舊舖食開年飯就吾出奇

唔係食市既舖頭要休息一齊去比較煩

有一些要全年不休息
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4386701&ptid=322067][color=#999999]大優勢 發表於 2018-2-21 03:23 PM[/color][/url][/size][/quote]
[size=6]大優勢做邊行 [/size]:confused:

Thomp 發表於 2018-2-21 04:50 PM

又要威又要戴頭盔 :yy22:

電騙男 發表於 2018-2-21 04:59 PM

[quote]又要威又要戴頭盔 :yy22:
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4386719&ptid=322067][color=#999999]Thomp 發表於 2018-2-21 04:50 PM[/color][/url][/size][/quote]

[size=6]窮風流充闊佬 [/size]:clap: :dev: :clap:

頁: [1]