標題: 我對sony 單反不樂觀。 [打印本頁]

作者: lv123    時間: 2006-11-14 02:16 PM     標題: 我對sony 單反不樂觀。

使我想到這問題,因為看了大陸一文章﹐談sony 單反前景。連我用minolta a 的用戶都不太看好。
自sony 把入門dslr 定為一千萬像素,各相機廠都推出一千萬像素入門dslr ﹐先nikon d 80﹐之後canon 400d ,o 記e-400 ,pentax 的k10 d ,sigma 也出14d 應戰。
雖然a-100 以入門為目標,但配件上﹐同重要的鏡頭,一來一一缺貨,再看所出鏡頭全部以貴價g 鏡為主。但是現在sony 還未推出頂級的相機。無什麼經濟的頭吸引人,最多未玩副廠、雖話有菜頭支援,但有多少是發燒友呢?
我記得以前minolta 無論平頭或貴頭質素一檥的好,頂多用料不同,但可以平有不玩,貴有貴玩。而現在sony 只出貴頭,好像拒窮人於千理。
人家canon 的成功﹐是高中入門﹐都玩盡,何以由400 d 玩起﹐慢慢升級‥30d 1,dmark2
而且又有平民ff 的5d 。
那麼sony 你又拿什麼出來爭? 菜頭?都有nikon f 菜頭,給nikon 友用。千萬像素?比比偕是。況且以傳nikon 40d 以300多美元﹐斗平又不是。仲使傳40d得600 像素,但平nikon 友可當後備用。
我不想minolta a mount 像aiwa 一樣﹐比sony 收購後漸漸死去。
大家又談論下。
作者: vv1668vv    時間: 2006-11-14 02:23 PM

同意。。。
正一系。。。
人出雞 你出豉油。。
點都點死你!
作者: ASPP    時間: 2006-11-14 07:16 PM

曾幾何時 Sony 個名真係好響
但係風水輪流轉
其他品牌越做越好 e.g. samsung
睇離 Sony 真係要搵d新突破
如果唔係就真係等死
作者: lv123    時間: 2006-11-14 08:05 PM

所以PS 3 可話博翻生之作。老實說我對SONY 印象不太好,好像兩部WALKMAN 都瓌了,無論MD 或卡式。修理又貴,所以暫時無買A-100 雖然我用MINOLTA 但用住菲林先,況且24~200MM 的鏡頭我都有,不過24,28~200 都是死馬。而有支35~80 KIT 鏡。因為見支KIT 鏡好所以想買支原廠50MM1.8 影人用,可惜SONY 只出G 鏡,而501.8 真停了,只有可惜。
作者: ASPP    時間: 2006-11-14 11:48 PM

如果 Sony 執笠 or 比人收購會點呢 ?
作者: lv123    時間: 2006-11-15 10:47 AM

應該唔會,sony 百足那多業務。可能像sega 不出硬體,出軟體。頂多放棄某業務。
作者: ASPP    時間: 2006-11-15 09:13 PM

Originally posted by lv123 at 2006-11-15 10:47 AM:
應該唔會,sony 百足那多業務。可能像sega 不出硬體,出軟體。頂多放棄某業務。
話時話Sony有乜業務 ?
作者: LeonDise    時間: 2006-11-16 07:16 PM

Sony業務... 4大類..上佢網頁都睇到啦..
-Sony Music
-Entertainment ( PlayStation & Games)
-Electronics
-Sony Pictures ( Movie )

我想講..樓主講咁多部所謂入門dslr..
得Sony A100同Canon 400D係真正入門.. Nikon 80D唔算入門..最多入門-中級之間
樓主搵埋曬D中級機鬥入門機, 請問點鬥??

另外, canon係成功, 但成功唔待於高中級入門玩晒
究竟樓主有冇用過canon機?? canon既鏡可以話係最貴
而且canon既入門鏡個人認為真係麻麻, 入門黎講canon真係唔係首選
作者: ASPP    時間: 2006-11-16 08:22 PM

Originally posted by LeonDise at 2006-11-16 07:16 PM:
Sony業務... 4大類..上佢網頁都睇到啦...
Canon有邊幾部高級機 ?
作者: chungngo    時間: 2006-11-16 11:08 PM

都係靠PS3...............
作者: 小色    時間: 2006-11-22 11:24 AM

额..不太准
作者: freeman9436    時間: 2006-11-25 05:44 PM

都係靠PS3...............
作者: lokchi2004    時間: 2006-12-3 12:33 AM

SONY d野易壞到爆, tech. 麻麻

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0