標題: 現在看返dslr 戰場重回四大品牌年代了。 [打印本頁]

作者: lv123    時間: 2006-12-22 11:50 AM     標題: 現在看返dslr 戰場重回四大品牌年代了。

現在看返dslr 戰場,真重回四大品牌年代了,不再是canon 、NIKON 之爭。SONY(前M家)同PENTAX 都出了千萬像素dslr 。
拉開千萬像素dslr 戰線的SONYA100 之後CANON 400D ﹐NIKON 又出D80 ﹐而PENTAX 的K 回歸(好過ISD)究竟鹿死誰手,CANON 鏡頭多﹐小白等名鏡。NIKON 有小黑同VR ,SONY 雖有EISS 坐陣,但鏡頭出貨率又好像曼,PENTAX 新鏡小‥但日本那方就供不應求。
另外4/3 陣線OM,LEICA,PAN 又好精彩﹐不知多少因PAN家的LEICA鏡而走到4/3 呢?
仲巾SIGMA 14 D FUJI SPRO 5 那麼2007 年又是否好精彩?
作者: mwj2003    時間: 2006-12-22 01:29 PM

期待更多更好的新品面世
作者: lko    時間: 2006-12-22 02:41 PM

萬家爭鳴確係個好現象
多一分競爭就多一分進步..^^
作者: hold_find    時間: 2006-12-22 05:13 PM

最好鬥平,我先買得起
作者: supereason    時間: 2006-12-27 10:44 AM

有競爭才有進步,消費者得益,哈哈。
作者: cristiano3156    時間: 2007-1-5 10:22 PM

唉,太多,太貴啦,追唔到
作者: des_base    時間: 2007-1-18 09:15 PM

但 Canon 、NIKON 已佔五成以上市場, 其他都是艱苦經營.
作者: szetoafk    時間: 2007-1-19 10:43 PM

sigma 個部, 出到街先講 la, 而且係香港要買到 sigma mount 嘅鏡, 真係唔容易
作者: iamraymond620    時間: 2007-3-5 06:52 PM

SONY出左A100後都未有新機
期待中
作者: fieldyfu    時間: 2007-3-10 12:05 AM

Originally posted by hold_find at 2006-12-22 17:13:
最好鬥平,我先買得起
actually, it is the case
作者: hk853    時間: 2007-3-12 02:26 AM

dslr真係好好玩,可惜我冇錢買
作者: pythagoras    時間: 2007-3-12 07:25 PM

始終真係貴左d
作者: lv123    時間: 2007-3-19 10:20 AM

Originally posted by iamraymond620 at 2007-3-5 06:52 PM:
SONY出左A100後都未有新機
期待中
在pma 中sony show 兩部新a 。一部7d 升級版,一部傳說中心135 ccd 。(有d contax 風格)
作者: lv123    時間: 2007-3-19 02:55 PM

是否好吸引呢
另外

contax 的zeiss 鏡頭 計畫,可惜contax 不玩﹐希望minolta a mount 能夠。

[ Last edited by lv123 on 2007-3-19 at 02:57 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0