標題: Nikon D40 D40X D80比較 [打印本頁]

作者: hadboy2    時間: 2008-2-9 10:40 AM     標題: Nikon D40 D40X D80比較

對於新手來說,那一款機適合新手使用
作者: blackong    時間: 2008-2-9 12:30 PM

D 40 X 啦~
細細部~ pixel 又有番咁上下~
d80 雖然大部d 有得加直倒~睇上去 pro d

但係新手d 40 x都夠嫁喇~
如果你真係好想玩大部d,又想多舊電用下 咁就 d80啦

d 40就唔係好清楚~俾唔到意見!
希望幫到你!
作者: claudiuskwong    時間: 2008-2-9 12:40 PM

首選D80 .....起碼機身有內置鏡頭馬達自動對焦 , 可以用到好多雜廠鏡 ,

D40 / D40X 要用NIKON AF-S  系列的鏡頭 ,NIKON  D/G系列的鏡頭 都用唔到自動對焦
不過TAMRON /SIGMA 都有一/二支AF-S  系列的鏡頭 ....選擇太少
作者: darrens    時間: 2008-2-21 03:53 PM

D80 jpeg直出水平是眾多DSLR之中最好的一部
絕對是D40x不能相比
D40x還是送給女孩子玩的最佳玩具好過
一係等D60出,順手拍片仲好
作者: motoa1200    時間: 2008-2-27 05:07 PM

本人係d40 一出就買左
唯一貪係貪佢比其他的輕好多....
方便去旅行.....

當然..... 佢focus 得左中右呢個係個缺點
至於無內置馬達.... 我估係可以輕d 掛?
將貨就價... d40 and d40x 我覺得我會prefer 多d
因為輕身又可以換下鏡頭
(只是個人意見....)
作者: greennut    時間: 2008-3-3 09:49 PM

等D60出 買d40 /d40c 會平D
作者: jamesloveu    時間: 2008-3-20 08:06 AM     標題: 本人係d40 一出就買左

本人係d40 一出就買左
唯一貪係貪佢比其他的輕好多....
方便去旅行.....

當然..... 佢focus 得左中右呢個係個缺點
至於無內置馬達.... 我估係可以輕d 掛?
將貨就價... d40 and d40x 我覺得我會prefer 多d
因為輕身又可以換下鏡頭
(只是個人意見....)
作者: hold_find    時間: 2008-3-21 10:59 PM

對不起
按錯了
麻煩版主del

[ Last edited by hold_find on 2008-3-21 at 11:00 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0