標題: 「多啦A夢」招牌聲永別 配音員林保全逝世 [打印本頁]

作者: shehboy    時間: 2015-1-2 02:10 PM     標題: 「多啦A夢」招牌聲永別 配音員林保全逝世

R.I.P.

資深配音員林保全先生,即是「叮噹」和「多啦A夢」的配音員,在今天早上離世,終年63歲。而將會在2月5日上映的《STAND BY ME: 多啦A夢 3D》,成為林保全先生最後一次為「多啦A夢」配音。

在廣東話的《STAND BY ME: 多啦A夢 3D》預告片中,「多啦A夢」有一句對白為:「今次真係同大家講再見喇。」想不到林保全今天離世,這句對白竟然成真,實在令很多網民感到很可惜。

另一無綫資深配音員盧素娟,92年開始為大雄配音,比林保全先走一步,06年因腸癌病逝,大雄聲音從此成為絕響。對不少跟隨叮噹和大雄一起成長的香港人而言,恍如痛失了兩位童年好友。

林保全於71年自薦入行考無綫配音員,及後港產片大行其道,需要大量配音員,故丁羽即將林保全引薦到其班底,幫手為電影配音,主要就是為洪金寶配音。

林保全的聲線較厚,也可以說是「肥」,外型也「圓碌碌」,而湊巧他所聲演的人物,身形也多是「圓碌碌」,如之前提及的洪金寶、熊貓博士、《紀曉嵐》的和珅和叮噹等等。另《IQ博士》的旁白,也是林保全。

事有湊巧,林保全也真是鮮有為玉樹臨風的俊男配音,當中比較「靚仔」的是《聖鬥士星矢》的紫龍和《足球小將》的林源三,以及《幽遊白書》飛影等等。

圖片附件: 1420178509_6516.jpg (2015-1-2 02:10 PM, 123.8 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2717892&k=c0584cbf87751ed9014fc31e5eb9f3c2&t=1727087323&sid=pOxm83

作者: 胡生    時間: 2015-1-2 02:47 PM

R.I.P.

資深配音員林保全先生,即是「叮噹」和「多啦A夢」的配音員,在今天早上離世,終年63歲。而將會在2月5日上映的《STAND BY ME: 多啦A夢 3D》,成為林保全先生最後一次為「多啦A夢」配音。

在廣東話 ...
shehboy 發表於 2015-1-2 02:10 PM
R.I.P.
http://programme.rthk.hk/channel ... 90509&m=episode
你睇! 叮噹嚟喇~~~ 嘉賓 - 林保全 - 毛逐自薦電視台 配音之路闖出

人生無常..一連5集林保全最後訪問.估唔到走得敢突然
作者: 怪人米不多    時間: 2015-1-2 04:56 PM

R.I.P
作者: 812694    時間: 2015-1-2 05:27 PM

多啦A夢個女靚唔靚呀?!

圖片附件: 1420182170_6ee3.jpg (2015-1-2 05:27 PM, 141.1 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2717895&k=9ee46eb3143c1d123a0b0893524c157f&t=1727087323&sid=pOxm83

作者: soso123    時間: 2015-1-2 05:40 PM

R.I.P.
作者: 812694    時間: 2015-1-2 05:57 PM

為經典日本卡通角色《多啦A夢》(舊稱叮噹)擔任配音員的林保全今早突然辭世,其現職幕後配音員的獨女林芷筠接受訪問,交代離世父親經過:「今朝8點幾爸爸起身想去拎衫,突然間見頭暈,當時媽媽都一齊,佢暈低咗之後好快喺屋企過咗身,媽媽即時Call救護車去那打素醫院。」

芷筠透露父親一直有糖尿病,對於他的離世母親感到好傷心,而自己亦覺得好突然。問父親可有交代遺願?她說:「佢咁突然過咗身,冇留低啲咩說話,身後事方面未知點處理,因為屋企係佛教徒。」

感謝父親悉心教導

資深配音員林保全為經典卡通《多啦A夢》配音的角色,最後一句對白是「我真係要走喇!」令不少陪伴長大的網民大感惋惜,芷筠感謝網民對父親的支持。問同樣身為配音員的芷筠是否感觸良多?她說:「冇咩感覺,做得配音員就要講對白,都係跟稿讀。(爸爸對你有咩要求?)我哋做得呢行都只係普通人,爸爸都只係想我唔好行差踏錯。 」

無綫協助辦理後事

林保全是無綫合約員工,對於他突然離世,工作已交由公司調配。而忙於為卡通《喜羊羊與灰太狼》及《魔導少年》擔任配音員的芷筠,亦剛好休假為父親處理身後事,她說:「公司好快聯絡我哋,話會協助我哋處理後事,好多謝公司咁體諒屋企。」
http://hk.filter-170/hk/bkn/cnt/entertainment/20150102/bkn-20150102155911541-0102_00862_001.html
作者: Winters    時間: 2015-1-2 06:04 PM

R.I.P.
作者: shehboy    時間: 2015-1-2 07:24 PM

林先生是真香港人既集體回憶
香港人唔認識亦唔在乎
作者: ThomasKoon    時間: 2015-1-2 07:26 PM

多啦A夢個女靚唔靚呀?!
812694 發表於 2015-1-2 05:27 PM
林芷筠,以前喺tbb有拍劇,都幾靚女架
作者: arsenal520    時間: 2015-1-2 07:41 PM

R.I.P.
作者: 66630    時間: 2015-1-2 07:47 PM

又一個童年回憶消失了,好可惜
作者: Philipli    時間: 2015-1-2 09:53 PM

R.I.P.
作者: 160212    時間: 2015-1-2 10:09 PM

R.I.P.

圖片附件: 52f83908b232e.jpg (2015-1-2 10:09 PM, 966.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2717905&k=12605efcac1d53ae34a7f9638500655b&t=1727087323&sid=pOxm83

作者: wai1012    時間: 2015-1-2 10:43 PM

Rest in peace
作者: liverpool-tam    時間: 2015-1-3 01:47 AM

一路好走,my old friend
作者: loklok117    時間: 2015-1-3 04:36 AM

飛影......邪王嚴殺....黑龍波....
RIP
作者: ironcross    時間: 2015-1-3 12:41 PM

不單「叮噹」,還有「林源三」、「阿寶」、「馬斯特博士」、「粟頭老師」、「安介」﹝《機甲艦隊》主角﹞、「熊貓博士」、「鷓鴣菜」﹝電影《五福星》系列角色,由洪金寶飾演,「叮噹」配音﹞等從此成絕響……
作者: notatall    時間: 2015-1-3 01:44 PM

真係好鍾意佢配叮噹
作者: kenand5    時間: 2015-1-3 04:39 PM

再見了我既童年回憶....

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0