標題: 中國第一張上網Call車牌照 香港落後了? [打印本頁]

作者: Grandfather    時間: 2015-10-9 04:19 PM     標題: 中國第一張上網Call車牌照 香港落後了?

近日中港兩地嘅科技應用生活發展,經常畀人用嚟比較,八達通到底係唔係落後,就仲有排爭論,但Call的士app呢次,可能真係內地行前咗少少,
話說有「中國版Uber」之稱嘅滴滴快的,拎到全中國首張互聯網專車牌照,終於有制度下合法經營了。
發牌精妙之處有兩點,
第一,就係呢張「網絡約租車平台經營資格許可」,規定滴滴快的要統一幫專車買齊保險;
第二,就係無講明發牌上限,所以Uber同埋神州租車,都已經講明會向上海市交通委員會申請。
更重要嘅係,上海市交通委員會主任孫建平,仲要讚揚「泥鯭的」同順風車為社會帶嚟價值喎。
不過上海模式,暫時唔會全國推行嘅,而且牌照條件,係要個call的平台本身,直接受政府監管,另外連伺服器都要設置於國內,換言之,對外資公司嚟講,都有唔算低嘅門檻。
據今日《信報》報導,就引述的士司機從業員總會秘書長黃大海講:「香港是講法治,明明是不合法的事,怎可能變成合法?」睇嚟香港今次真係要認真研究,係咪有必要修例了。
資料來源:奧一網, 信報

圖片附件: 1.jpg (2015-10-9 04:19 PM, 410.8 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2776169&k=054ff01c32ccce30241e3c0bfe3e02b8&t=1726959807&sid=W5RvV7

作者: d228216    時間: 2015-10-9 04:30 PM

香港有犯民樣樣也不行, 因為做乜刀游行, 司法覆核上港聞
作者: 自拍男    時間: 2015-10-9 04:35 PM

d228216 發表於 2015-10-9 04:30 PM
有6哥冇身痕
作者: 浪子    時間: 2015-10-9 05:37 PM

近日中港兩地嘅科技應用生活發展,經常畀人用嚟比較,八達通到底係唔係落後,就仲有排爭論,但Call的士app呢次,可能真係內地行前咗少少,
話說有「中國版Uber」之稱嘅滴滴快的,拎到全中國首張互聯網專車牌照,終於 ...
Grandfather 發表於 2015-10-9 04:19 PM
香港真係好X落後!
今日想買排鋸片都要上淘寶,
一係AMAZON
條街重係得D十幾年前的型號賣

圖片附件: 00070070P1.JPEG (2015-10-9 05:37 PM, 27 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2776170&k=3858ec2d1de20cfa36048df9451824d9&t=1726959807&sid=W5RvV7

作者: 浪子    時間: 2015-10-9 05:47 PM

d228216 發表於 2015-10-9 04:30 PM
好明顯唔關泛民事
係建制有實權在手但又乜都唔敢做 驚死做錯比阿爺罰
就連廣州上海深圳北京都會做的野佢地都唔會去做剩係識收收埋埋D維穩費自肥
作者: 浪子    時間: 2015-10-9 05:52 PM

如果遲D連電話型號都慢過大陸出, 就好玩了, 有得大陸買番落黎炒

呢部200G重不銹鋼外殼電話男人用一流

圖片附件: 08195932721723525326.jpg (2015-10-9 05:52 PM, 156.1 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2776171&k=67c16396bed3dd41cd6b8ff36ac0682a&t=1726959807&sid=W5RvV7

作者: d228216    時間: 2015-10-10 12:44 AM

香港真係好X落後!
今日想買排鋸片都要上淘寶,
一係AMAZON
條街重係得D十幾年前的型號賣

浪子 發表於 2015-10-9 05:37 PM
鴨記乜刀有, 應該係叫積梳
作者: d228216    時間: 2015-10-10 12:50 AM

好明顯唔關泛民事
係建制有實權在手但又乜都唔敢做 驚死做錯比阿爺罰
就連廣州上海深圳北京都會做的野佢地都唔會去做剩係識收收埋埋D維穩費自肥 ...
浪子 發表於 2015-10-9 05:47 PM
冇泛民個個月搞遊行D人識鬼遊行??
冇泛民樣樣野去司法覆核D人識鬼司法覆核??
香港唔係比689搞死, 唔係比建制搞死, 唔係比大陸搞死, 而係比政治野搞死
作者: 浪子    時間: 2015-10-10 03:02 AM

鴨記乜刀有, 應該係叫積梳
d228216 發表於 2015-10-10 12:44 AM
好多人睇可能鋸到野就刀張張都一樣,   
但其實刀口設計好重要,
角度,硬度,齒的距離都會影響鋸野出來效果,
有D刀設計比人鋸得快但會鋸到起晒毛次,
鋸不同材料比如鋸金屬和鋸木的角度也會不同才可以得到最好的效果...
作者: 浪子    時間: 2015-10-10 03:08 AM

冇泛民個個月搞遊行D人識鬼遊行??
冇泛民樣樣野去司法覆核D人識鬼司法覆核??
香港唔係比689搞死, 唔係比建制搞死, 唔係比大陸搞死, 而係比政治野搞死 ...
d228216 發表於 2015-10-10 12:50 AM
遊行, 司法覆核, 港英時代都有!!
班有實權的建制自己做唔到野要搵野賴唔好比佢地握到!!
不過比政治搞死係真, 但都係因為班建制有實事又唔做, 日日都剩係識搵泛民黎攪.
作者: d228216    時間: 2015-10-10 04:08 AM

遊行, 司法覆核, 港英時代都有!!
班有實權的建制自己做唔到野要搵野賴唔好比佢地握到!!
不過比政治搞死係真, 但都係因為班建制有實事又唔做, 日日都剩係識搵泛民黎攪. ...
浪子 發表於 2015-10-10 03:08 AM
真係道不同不相為謀
作者: 浪子    時間: 2015-10-10 09:13 AM

真係道不同不相為謀
d228216 發表於 2015-10-10 04:08 AM
我由中學開始作為中國人的血已經在身體內沸騰!
可以算是百份百愛國的傳統建制派,
可以統一全中國一直是我的心願! (包括蒙古! 點解中國版圖冇左忽好似比人咬左淡咁)
如果你是屬於激進港獨份子, 咁就真係道不同不相為謀鳥...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0