標題: 李波又有新「罪名」 [打印本頁]

作者: 地溝男    時間: 2016-2-16 03:48 PM     標題: 李波又有新「罪名」

回港無期

博聞社報道,銅鑼灣書店其中一個失蹤的股東李波,或會被刑事追究責任,罪名是涉嫌出版涉及內地人物的書籍,敲詐當事人。
博聞社引述接近內地有關部門的人士,指有人藉香港出版自由,要脅內地一些政商界名人,高價買斷含有他們負面內容的書籍。
因為李波事件曝光後引起很大風波,給內地當局造成巨大負面影響。中央政治局委員兼政法委書記孟建柱決定,先獨立處理李波案件,以回應外界質疑。
根據內地《刑法》,「敲詐勒索公私財物罪」,若果涉及數額特別巨大或情節特別嚴重,最高可判處十年以上監禁並罰款。
作者: 地溝男    時間: 2016-2-16 03:49 PM

欲加之罪
作者: 地溝男    時間: 2016-2-16 03:49 PM

現代版「莫須有」
作者: 地溝男    時間: 2016-2-16 03:51 PM

689對旺角強硬

對李波軟弱無能
作者: 地溝男    時間: 2016-2-16 04:02 PM

阿爺眼中釘︰劉曉波、李波

689眼中釘︰維基、黃台仰
作者: 浪子    時間: 2016-2-16 05:04 PM

冇可否認已經越來越崇拜中X共了
其實每一個有志氣的男人也應該會想加入中X共
有錢! 有權! 有勢! 在現今講求法治的社會下, 也可以隨時架空法律, 監禁, 什至殺人,
同做皇帝一樣
絕對是每一個男人的夢想
作者: 費事高    時間: 2016-2-17 04:58 AM

冇可否認已經越來越崇拜中X共了
其實每一個有志氣的男人也應該會想加入中X共
有錢! 有權! 有勢! 在現今講求法治的社會下, 也可以隨時架空法律, 監禁, 什至殺人,
同做皇帝一樣
絕對是每一個 ...
浪子 發表於 2016-2-16 05:04 PM
就算係皇帝都只係可以歸邊為無能用既皇帝,你讀書或睇歷史,你有無見過泰始皇,朱元章,紂王...呢d皇帝就算係做左唔應該既事之後,佢地會千方百計用盡所有反智既理會去話比大家知道,希望大家既智商會同想出呢類咁科幻既劇本既“大內士衛“精英級數相同,你有無見過呢幾位皇帝會怕老伯姓?就算做左錯事,你地伯姓又吹得我始皇帝賬咩?邊個夠膽出半句聲...殺!你又有無見過佢地會怕第二個國家會點諗?佢啋你都有味...先唔好理佢係好皇帝定仆街皇帝,佢地呢d先係大地在我腳下既皇帝風範...現今來講.....北韓條死肥仔就可以做到喇...大家都係filter_198,亦同時要做一個極權國家,條死肥仔就兩樣都可以做到足做到特,,你地強國你話你地似乜?又怕痕又怕痛,你地又要威,但係又要帶頭規,郁下都會危害到你地國家既安全,早排大概一兩年前咁上下,唔比人入境,話會危害到強國國家安全.....而呢個人...係一個仲係坐住BB車既BB仔,正確來說...仲未會有人對個BB仔講,你係一傣人,因為都未到呢個階段,大家都只係會叫佢做BB,一個脆弱到連一個BB仔都驚,唔敢放個BB入境既國家.....學咩人做皇帝...一個阿皇帝見到隻小強都話要出動戰機軍隊坦克...心靈咁脆弱,點做皇帝...拿...皇帝呢個稱號,一於比死肥仔就岩喇.......條死肥仔真真贏到你地強國尾燈得睇唔到...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0