標題: 港男過野人生活,$1000蚊有錢剩 [打印本頁]

作者: 電騙男    時間: 2016-5-31 09:01 AM     標題: 港男過野人生活,$1000蚊有錢剩

遠離地產魔鬼

最近有媒體訪問生態導賞團體「自然脈絡」總幹事「野人」,港大教育系畢業嘅佢,聲稱每星期工作三四日,月入一萬只花四千,用六千蚊租咗元朗二百呎小屋,租金同老婆一人一半,平時唔出街食飯,每餐飯只需十蚊,衣服全部二手貨,清潔沖涼只用清水和環保酵素,無洗頭水或任何日常用品,無供養父母,二人完全融入大自然,過得不亦樂乎。報道一出,有人話羨慕佢搵到理想嘅生活,有人話根本係逃避現實嘅借口,唔畀家用父母就係錯!
小編覺得百樣米養百樣人,佢無拎綜援,無拖垮社會便已足夠,理得佢供唔供養父母定大才小用之類,人人有權選擇自己的生活模式,呢個例子仲應驗咗「月入9000有錢剩」呢條堅道理,但作為香港人,有幾多個願意過呢種生活呢?即使你同野人一樣願意過住農務生活,試問云云人海中,搵到一個志同道合嘅伴侶先係神奇,可能好多女仔都會話「我都好鍾意大自然!」,但程度足唔足夠去到唔用任何化妝品、頭髮打結無護髮素、一日三餐食野菜無肉落肚、入住超多蛇蟲鼠蟻及飛蚊嘅野外木屋、無冷氣、日日曬住無戲睇,最重要係租金同你一人一半,如果堅係搵到呢個萬中無一嘅伴侶,陪你過幸福快樂嘅生活,作為父母都唔介意無家用收囉!

圖片附件: tumblr_inline_o7zaijYPGg1tna4ac_1280.jpg (2016-5-31 09:01 AM, 237.8 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2812993&k=bf71ccaa589a2ebd457d169477b9dd08&t=1727039845&sid=Ai5CD1

作者: 電騙男    時間: 2016-5-31 09:10 AM

野人 = 10K

元老 = 12.5K

6哥 = 15K
作者: 66630    時間: 2016-5-31 10:50 AM

吊啱啱交卡數又比部存款機食錢,又比銀行果新仔搞左6哥勁耐,之後同我講話同卡公司備左案,但要審查,未必拎得返入數果幾百蚊
作者: 電騙男    時間: 2016-5-31 10:56 AM

吊啱啱交卡數又比部存款機食錢,又比銀行果新仔搞左6哥勁耐,之後同我講話同卡公司備左案,但要審查,未必拎得返入數果幾百蚊
66630 發表於 2016-5-31 10:50 AM
蝕幾舊

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0