標題: 9A狀元車長升職轉軚被吊鳩,元老有乜感受? [打印本頁]

作者: 港燦男    時間: 2018-2-26 12:31 PM     標題: 9A狀元車長升職轉軚被吊鳩,元老有乜感受?

黃絲變藍屍正福佳

有「9A狀元車長」之稱的九巴董事總經理辦公室行政助理梁領彥,近日因為評擊巴士罷工運動,再次爆紅,有網民甚至「回帶」搵出車長支持佔中的證據,批評他自從上位後,今天的我打倒昨日的我。
不過我哋先唔講政治立場,搜羅幾句9A狀元車長昔日嘅睇法,分析下佢係咪變晒質:

2013年:被問到做巴士司機人工低,他說:「若無錢開飯很難追夢,但如果有條件,應該放膽去試,實現夢想嘅快樂用錢買唔到!」
「返工開心才有幹勁」
就公司認為大才小用,轉他做文職,他回應:當然大家可以質疑我「未夠班」,因為連我自己都未做過呢份策劃o既工作,適唔適合自己都係做過先知,究竟係「前程似錦」定「前程似咁」,遲啲咪知囉。

2014年:被問到為何關注佔中,他說:
「我唔會後悔,更加唔會tun(褪)軚」
「最最最壞,fire me。即使真係要炒我,我無咗夢想嘅職業固然可惜;但係香港無真普選,更可悲」
「雖然返工,心繫金鐘。」

2015年:就公司開新線:「其實我尋晚真係興奮到爭啲訓唔著。四個月前開始準備入標,到今日真係開線,終於嚟到呢一日。見到我對孖仔290/290A今朝有唔少新乘客,有唔少唔係巴迷,但係特登等我地架車,好感動。希望大家多多支持,公司上下努力係會有回報」

2017年:就有七旬車長私吞車資,獲裁判官認為體弱多病,車長獲判緩刑,9A狀元車長說:「有咩可能揸到巴士但係做唔到社會服務呀?」
就返工時間80X卻開出單層巴士,他說:「今朝全香港啲咁塞車,啲班次冧晒,整多架單層加班仲想點?係咪要連呢架都唔加你先開心?」
「落力為你好,得不到分數。」

2018年:「呢句我Gary Leung講嘅:你對住個鏡頭,想發死人財,係咪太過份?你想加人工無可厚非,關單意外咩事呢?加左人工,意外就唔會發生?」

圖片附件: 81e1e8b419354ef5aca683a6630207da.jpg (2018-2-26 12:31 PM, 196.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2897186&k=02c27e025ad4898cdcec0e808a4f62f9&t=1726922745&sid=S35I9R

作者: Thomp    時間: 2018-2-26 01:08 PM

唔明!太多字,好煩呀!
作者: 港燦男    時間: 2018-2-26 02:30 PM

唔明!太多字,好煩呀!
Thomp 發表於 2018-2-26 01:08 PM
煩過玩海陸空三軍棋

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0