標題: 63%打工仔係「月光族」,ericliu 有乜感受? [打印本頁]

作者: 港燦男    時間: 2018-5-14 02:55 PM     標題: 63%打工仔係「月光族」,ericliu 有乜感受?

打工仔嘅悲歌,莫過於眼見一個Lunch set年中加價幾次,但自己份糧卻十年如一日。英國求職網站Totaljobs一項調查顯示,有63%受訪打工仔話自己係「月光族」,份糧未捱到下次出糧,就已經花清光;當中,42%更稱整份人工只捱到三星期。

該調查訪問了6755位英國打工仔,最大開支係住嘅方面,交租或供樓佔逾三成人工。若計埋交通、食飯、醫療等必要支出,真係無乜點剩,甚至入不敷支。調查指出,打工仔女每月使費平均高達人工的159%。有33%受訪者稱,要靠透支信用卡或儲蓄,才能維生;另有17%承認打多過一份工。

有人選擇開源,有人選擇節流。每逢糧尾,有45%受訪打工仔指,會打消同朋友外出食飯應酬嘅念頭;18%則表示放棄買煙和酒,另有9%話取消娛樂如睇戲。此外,24%坦言會搵藉口避見親友,點都唔會自爆財困。
事實上,有財政問題嘅憂慮,令56%受訪打工仔稱喺工作上感到有壓力。不過,只有9%願意向公司嘅人,如上司或同事傾訴。咁諗都好正常,若被口疏同事以訛傳訛,破壞自己名聲就唔好啦。
作者: 港燦男    時間: 2018-5-14 03:00 PM

樓貴、租貴點解香港人仲有咁多錢玩(換)手機
作者: ericliu    時間: 2018-5-14 03:38 PM

2# 港燦男
出糧比完屋企同老婆,月尾真係差唔多清
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-5-14 03:49 PM

2# 港燦男
出糧比完屋企同老婆,月尾真係差唔多清
ericliu 發表於 2018-5-14 03:38 PM
我要比2K家用  2K供保險 , 每月大概儲3K
作者: 港燦男    時間: 2018-5-14 04:09 PM

我要比2K家用  2K供保險 , 每月大概儲3K
迦樓羅女王 發表於 2018-5-14 03:49 PM
一個月用5.5K
作者: kenlabs    時間: 2018-5-14 10:14 PM

月光光  心慌慌
作者: 講獨男    時間: 2018-5-14 10:26 PM

月光光  心慌慌
kenlabs 發表於 2018-5-14 10:14 PM
78年經典電影

圖片附件: Halloween-II_13.jpg (2018-5-14 10:26 PM, 111.5 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2905926&k=87ad07d85efe6590caf9a84d3ebf1a76&t=1726907964&sid=5hH7hs

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0