標題: 中環文職15K,想轉做殯儀30K,元老點評? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2018-8-22 02:45 PM     標題: 中環文職15K,想轉做殯儀30K,元老點評?

查看相片

人向錢看,有月賺15K的28歲中環文職心思思想轉行做殯儀,貪殯儀行業人工高,閒閒哋都賺30K,但怕轉變太大,於是走上討論區搵人指點迷津。

呢個想法贏得部分網民支持。有人話殯儀行業長做長有,值得入行。入行門檻亦唔高,可去報讀殯儀師,全套學哂,自然會有人獵頭;有行內人就教路,試工期只得三日,如果你過到頭三日先至會請你;仲有行內人話,如果識揀,摸吓條路點做喃嘸佬,分分鐘一單袋50K。

不過亦有唔少人大潑冷水,叫樓主搵日實地視察吓,聞一吓菊花,燒香,同先人化妝後嘅味道,仲有棺材味再作決定,同埋頂得順啲親戚朋友滿面悲傷,甚至哭哭啼啼,先好入行。

此外,殯儀業會請人嘅都係行街sales、墳場管理等,真係入行基本上要人帶,如果打工仔冇人脈,根本入唔到行。雖則話呢一行缺人,實則自己人玩番。一張白紙想入行?除非你有好多死人單益你師父或老細,否則都難做。

查看相片

但講到尾,有志者事竟成,聽朋友講,真係有人為咗入行,特登去殯儀館做看更識人。所以……事在人為啦!

作者: Thomp    時間: 2018-8-22 08:47 PM

一齊去做喇!
作者: 自拍男    時間: 2018-8-22 09:13 PM

一齊去做喇!
Thomp 發表於 2018-8-22 08:47 PM
做喃嘸佬,分分鐘一單袋50K
作者: Grandfather    時間: 2018-8-23 03:04 PM

好過做地盤佬呀

死人野唔憂做呀
作者: 自拍男    時間: 2018-8-23 04:05 PM

好過做地盤佬呀
死人野唔憂做呀
Grandfather 發表於 2018-8-23 03:04 PM
膽小免問

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0