標題: 地鐵車廂蹺腳阻路,三老大戰港女,元老點評? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2018-9-9 08:16 PM     標題: 地鐵車廂蹺腳阻路,三老大戰港女,元老點評?

3名長者在車廂指罵疑阻路女乘客,行徑甚為矚目。(Facebook專頁「巴打絲打 Facebook Club」影片截圖)
更多

兩代矛盾早已成為社會問題,而且更蔓延至日常生活。近日有人上載一段短片,有年輕女乘客乘搭港鐵時,被指蹺腳阻礙通道,結果惹起兩名男女長者不滿,隨後另一長者加入圍攻,指罵內容由阻路到「唔讓座」,甚至「讀屎片」,女乘客雖一度出言反駁,但在「寡不敵眾」下,最後亦收口投降。
片段開始,兩名男女長者站在一排座椅前,罵戰已經開始,「離晒譜,後生唔讓位無人話你,但係你隻腳唔好隊出嚟!」,女乘客語帶不滿反問:「後生就一定要讓位嘅?」男長者應道:「無人話一定要你讓位,你唔啱仲喺度講!」
此時另一名身穿格仔衫的阿叔突然從另一車卡走出,他在兩長者旁聽了一輪對話後,便加入戰團,而且表現更加激動,指着女乘客說:「香港啲後生女畀你影衰晒…好似好巴閉咁!」,期間女乘客雖想反駁,但在3人圍攻下,聲音愈說愈細。
不過3人似乎愈鬧愈興起,女長者直呼對方野蠻人,此時阿叔說:「都唔知讀乜書」,女長者隨即和應:「有鬼讀書咩,讀屎片啦!」最後阿叔又指女乘客:「唔知咩叫禮貌。」
雖然片段未有拍得女乘客如何「隻腳隊出嚟!」,但有網民認為,就算是女乘客不對,長者們亦「攞晒彩」,「無必要鬧得咁狠」,有人更直指3人是「X老」,恃老賣老,惹遇上態度惡劣的長者,絕對不會讓座。不過不少網民將焦點放在格仔衫阿叔身上,「無端端衝過去厚多士先好笑」、「又關阿叔咩事,行過去鬧人做乜X」。

作者: 自拍男    時間: 2018-9-9 08:19 PM

港女白痴臭串人所共知
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-9-9 08:22 PM

我都見過呢種人 ... 係到站果陣 , 因為要出站 , 我就借咦一腳兜落去
作者: 自拍男    時間: 2018-9-9 08:27 PM

我都見過呢種人 ... 係到站果陣 , 因為要出站 , 我就借咦一腳兜落去
迦樓羅女王 發表於 2018-9-9 08:22 PM
大媽最鍾意蹺腳
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-9-9 08:30 PM

大媽最鍾意蹺腳
自拍男 發表於 2018-9-9 08:27 PM
但唔會咁出
作者: yahoo33    時間: 2018-9-9 08:50 PM

其實日日都有小事化大 坐巴士都可能蹺腳 地鐵點解唔得
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-9-9 09:17 PM

yahoo33 發表於 2018-9-9 08:50 PM
我唸重點係太出 ... 有D人出到接近條扶手柱
作者: 160212    時間: 2018-9-9 09:18 PM

yahoo33 發表於 2018-9-9 08:50 PM
係囉好多人都蹺腳啦

圖片附件: 1430467171_b9d8.jpg (2018-9-9 09:18 PM, 139.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2922331&k=e038e695e1b159d74b720cdad27248f3&t=1726864840&sid=ydnmXW

作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-9-9 09:20 PM

係囉好多人都蹺腳啦
160212 發表於 2018-9-9 09:18 PM
... 係明星既話 , 我已經講左淫賤野 , 但佢唔係 ... 我唔敢講 , 怕比人告
作者: 160212    時間: 2018-9-9 09:30 PM

... 係明星既話 , 我已經講左淫賤野 , 但佢唔係 ... 我唔敢講 , 怕比人告
迦樓羅女王 發表於 2018-9-9 09:20 PM
黃麗幗都算係公眾人物
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-9-9 09:40 PM

黃麗幗都算係公眾人物
160212 發表於 2018-9-9 09:30 PM
黃麗幗來架咩???
作者: DQ男    時間: 2018-9-9 10:00 PM

黃麗幗來架咩???
迦樓羅女王 發表於 2018-9-9 09:40 PM
靚囡囡

圖片附件: aea56e13ly8fdhp73ehvuj20e40e8dg7.jpg (2018-9-9 10:00 PM, 102.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2922333&k=e607e3b2190d31cfc31769fe09c0aee7&t=1726864840&sid=ydnmXW

作者: yahoo33    時間: 2018-9-9 11:39 PM

我唸重點係太出 ... 有D人出到接近條扶手柱
迦樓羅女王 發表於 2018-9-9 09:17 PM
腿太長都無計
作者: DQ男    時間: 2018-9-9 11:46 PM

腿太長都無計
yahoo33 發表於 2018-9-9 11:39 PM
長腿韓妹
作者: yahoo33    時間: 2018-9-10 12:09 AM

長腿韓妹
DQ男 發表於 2018-9-9 11:46 PM

Sowon條腿出哂名唔係太科學應該點蹺腳好

作者: DQ男    時間: 2018-9-10 12:14 AM

yahoo33 發表於 2018-9-10 12:09 AM
美腿三上

圖片附件: j6KT3ZAWAk66.jpg (2018-9-10 12:14 AM, 92.5 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2922404&k=60c8981ae401978656a3eef91faf1df9&t=1726864840&sid=ydnmXW

作者: yahoo33    時間: 2018-9-10 12:20 AM

美腿三上
DQ男 發表於 2018-9-10 12:14 AM
三上出哂名粗
作者: DQ男    時間: 2018-9-10 12:23 AM

三上出哂名粗
yahoo33 發表於 2018-9-10 12:20 AM
多肉
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-9-10 09:11 AM

yahoo33 發表於 2018-9-10 12:09 AM
e+我仲j緊幾年前爆出果d韓國女星性愛影片(>﹏<
作者: 講獨男    時間: 2018-9-10 02:22 PM

e+我仲j緊幾年前爆出果d韓國女星性愛影片(>﹏
迦樓羅女王 發表於 2018-9-10 09:11 AM
元老 J 長情人所共知
作者: yahoo33    時間: 2018-9-10 07:39 PM

e+我仲j緊幾年前爆出果d韓國女星性愛影片(>﹏
迦樓羅女王 發表於 2018-9-10 09:11 AM
好睇咩?? 睇AV好過啦 最少高質加高清
作者: yahoo33    時間: 2018-9-10 07:42 PM

多肉
DQ男 發表於 2018-9-10 12:23 AM
三上腰以上都是肉 Sowon腰以下都是腿
作者: 自拍男    時間: 2018-9-10 08:38 PM

三上腰以上都是肉 Sowon腰以下都是腿
yahoo33 發表於 2018-9-10 07:42 PM
大媽周身肉

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0