標題: 19歲仔欠財仔10多萬企跳,Thomp 點評? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2018-10-12 09:09 AM     標題: 19歲仔欠財仔10多萬企跳,Thomp 點評?

企圖跳樓青年被勸服送院。(葉嘉文攝)
更多

青年大角咀企圖跳樓獲救。今日(12日)凌晨零時許,警方接獲一名年約19歲青年報案,指他於中匯街48-58號中耀樓16樓天台圖跳樓輕生。西九龍總區衝鋒隊聞訊趕至現場,登上天台查看,終尋獲事主,經大約1小時游說將事主勸服,由救護車送院檢驗。
西九龍總區衝鋒隊第2隊李永業高級督察表示,當他與數名同袍抵達上址,發現一名青年危站壆邊。經初步了解,得知他疑因欠下財務公司約10萬元債項,與及牽涉刑事案件問題困擾,情緒低落自尋短見。
由於現場環境問題,不宜在樓下張開救生氣墊,遂召喚談判專家協助,惟因情況迫切,在場警員只好充當談判專家,向青年展開游說。事主初時對警方表達的關心不理不睬,警員嘗試從其債務方面入手,並就其面對有關方面困難,提供一些解決方法。
與此同時,警員亦細心聆聽事主就涉及刑事案件方面問題困擾,從而向其提供協助,或建議可將其個案轉介社福機構,提供適切協助。警方游說大約1小時後,終取得事主信任,他最終態度軟化,打消死念,返回安全位置,由警員陪同送院檢驗。

作者: 自拍男    時間: 2018-10-12 09:09 AM

吃喝玩樂、飲飲食食,邊個唔想
作者: 自拍男    時間: 2018-10-12 09:12 AM

信用卡、財仔、電子支付泛濫,少的定力都死
作者: 自拍男    時間: 2018-10-12 09:15 AM

以前不良嗜好︰嫖、賭、飲、吹、蕩

今日不良嗜好︰信用卡、財仔、電子支付
作者: Thomp    時間: 2018-10-12 10:22 AM

由佢死啦!
作者: 自拍男    時間: 2018-10-12 10:30 AM

由佢死啦!
Thomp 發表於 2018-10-12 10:22 AM
又刑事、又財仔,睇的衣著都唔係好人    
作者: sarmsan    時間: 2018-10-12 05:46 PM

欠唔多,但係d利息喇利
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-10-12 05:56 PM

欠唔多,但係d利息喇利
sarmsan 發表於 2018-10-12 05:46 PM
有幾喇利???

法例規定一定唔可以過60% , 即係佢借10萬 , 一年最多還16萬 ;
而且銀行同一線財仔 , 基本最多10% ... 借唔到先會借二三線
但咁亦證明佢個底肯定係花

其實如果有睇開新聞 , E+有關財仔既案件 , 都唔會係剩利息太高
而更係借十出七 , 又或者借完先要擺係律師樓 ,
結果客人裸唔返但又借左錢果D
作者: sarmsan    時間: 2018-10-12 06:06 PM

有幾喇利???

法例規定一定唔可以過60% , 即係佢借10萬 , 一年最多還16萬 ;
而且銀行同一線財仔 , 基本最多10% ... 借唔到先會借二三線

其實如果有睇開新聞 , E+有關財仔既案件 , 都唔會 ...
迦樓羅女王 發表於 2018-10-12 05:56 PM
俚d係正經財仔啫
作者: 自拍男    時間: 2018-10-13 12:00 AM

有幾喇利???

其實如果有睇開新聞 , E+有關財仔既案件 , 都唔會 ...
迦樓羅女王 發表於 2018-10-12 05:56 PM
元老係財仔專家   
作者: 自拍男    時間: 2018-10-13 12:01 AM

俚d係正經財仔啫
sarmsan 發表於 2018-10-12 06:06 PM
唔正經財仔
作者: 160212    時間: 2018-10-13 11:29 AM

又刑事、又財仔,睇的衣著都唔係好人    
自拍男 發表於 2018-10-12 10:30 AM
E加啲收數佬都著西裝啦 唔通著西裝就係壞人
作者: 自拍男    時間: 2018-10-13 11:40 AM

160212 發表於 2018-10-13 11:29 AM
三行佬都要著西裝
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-10-14 03:09 AM

160212 發表於 2018-10-13 11:29 AM
講真 , 我又真係唔覺得E+仲有迫良為娼羅 ...
作者: 自拍男    時間: 2018-10-14 10:06 AM

講真 , 我又真係唔覺得E+仲有迫良為娼羅 ...
迦樓羅女王 發表於 2018-10-14 03:09 AM
迫仔為鴨
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-10-16 08:06 AM

迫仔為鴨
自拍男 發表於 2018-10-14 10:06 AM
咁都要有條件先得既
作者: 港燦男    時間: 2018-10-16 10:34 AM

咁都要有條件先得既
迦樓羅女王 發表於 2018-10-16 08:06 AM
巨 J

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0