標題: 英文問題 : 一中文單詞 , 有人能翻譯為英文嗎??? [打印本頁]

作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-6 05:02 PM     標題: 英文問題 : 一中文單詞 , 有人能翻譯為英文嗎???

中文 "十幾" , 英文係咩???
作者: 自拍男    時間: 2019-2-6 05:05 PM

迦樓羅女王 發表於 2019-2-6 05:02 PM
香港人讀英文幾十年,只係好過架仔小小
作者: 自拍男    時間: 2019-2-6 05:05 PM

迦樓羅女王 發表於 2019-2-6 05:02 PM
香港人讀英文幾十年,只係好過支那人小小
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-6 05:14 PM

香港人讀英文幾十年,只係好過架仔小小
自拍男 發表於 2019-2-6 05:05 PM
你譯左先講拉
作者: 自拍男    時間: 2019-2-6 05:32 PM

你譯左先講拉
迦樓羅女王 發表於 2019-2-6 05:14 PM
26冇英文專家
作者: Norman Chan    時間: 2019-2-6 09:05 PM

要全句翻譯才有意義·   
https://elisaenglish.pixnet.net/blog/post/639526-%E5%8D%81%E5%B9%BE-%E4%BA%8C%E5%8D%81%E5%B9%BE-%E4%B8%89%E5%8D%81%E5%B9%BE-%E9%80%9A%E5%B8%B8%E6%80%8E%E9%BA%BC%E8%AA%AA%3F
作者: tommyj    時間: 2019-2-6 09:22 PM

Ten something, 恭喜發財,學業進步!
作者: 自拍男    時間: 2019-2-6 09:38 PM

tommyj 發表於 2019-2-6 09:22 PM
英文專才
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-7 11:18 AM

tommyj 發表於 2019-2-6 09:22 PM
... 好遺憾 , 這答案其實是錯的 ...

英文 "百幾" 是hundred something , 因為"百幾"可以係hundred fifity-four ,
可以係hundred sixty-six , 總之係hundred加D something ;
英文 "千幾" 是Thousand something , 因為"千幾"可以係Thousand two hundred fifity-four ,
可以係Thousand nine hundred sixty-six , 總之係Thousand加D something ;

我無真正問過 , 但邏輯上 "廿幾" 同 "三十幾" 都可以係twenty something同thirty something

但英文十到十九都無關係 ... 十一唔係ten one而係eleven , 十二唔係ten two而係twelve ,
同twenty one twenty two完全唔同 , 所以人地可以twenty something ,
而你唔可以Ten something
作者: 自拍男    時間: 2019-2-7 03:51 PM

英文 "百幾" 是hundred something , 因為"百幾"可以係hundred fifity-four ,
可以係hundred sixty-six , 總之係hundred加D something ;
英文 "千幾" 是Thousand something , 因 ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-7 11:18 AM
元老開壇教英文
作者: tommyj    時間: 2019-2-7 04:48 PM

英文 "千幾" 是Thousand something , 因 ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-7 11:18 AM
你話人錯,9up一輪,但又冇所謂「正確答案」,小弟的生活位置於花旗國,説這類簡單英語已廿年,如果話錯,只有可能是英式跟美式英語之分別。想來,下次也不應在這獻醜,純看明星照片好了。
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-7 04:58 PM

你話人錯,9up一輪,但又冇所謂「正確答案」,小弟的生活位置於花旗國,説這類簡單英語已廿年,如果話錯,只有可能是英式跟美式英語之分別。想來,下次也不應在這獻醜,純看明星照片好了。 ...
tommyj 發表於 2019-2-7 04:48 PM
... 我都係聽人講架咋(係M記既隔離枱) , 答案係兩個英單字 , 但其中一個聽得唔係太清楚 ,
所以唔敢講住 ... 小弟都係香討開壇問左 ...

M記既隔離枱果個人 , 真係有講明 "百幾係hundred something , 但就無Ten something"

我聽得唔清楚 , 但都可以用白字講左先 :
Ten of(或者on , 或者off ... 我就係聽唔清楚)
講真 , 小弟英文中三程度都無 , 開POST都係當IQ題咁比大家 ... 估唔到撞正赤口都事 ,
小弟無心玩野 , 希望師兄見諒(我都信英語美語可能分別好大)
作者: 自拍男    時間: 2019-2-7 05:20 PM

你話人錯,9up一輪,但又冇所謂「正確答案」,小弟的生活位置於花旗國,説這類簡單英語已廿年,如果話錯,只有可能是英式跟美式英語之分別。想來,下次也不應在這獻醜,純看明星照片好了。 ...
美帝子民
作者: 自拍男    時間: 2019-2-7 05:21 PM

真 ‧ 美帝護照
作者: 自拍男    時間: 2019-2-7 05:21 PM

... 我都係聽人講架咋(係M記既隔離枱) , 答案係兩個英單字 , 但其中一個聽得唔係太清楚 ,
所以唔敢講住 ... 小弟都係香討開壇問左 ...

M記既隔離枱果個人 , 真係有講明 "百幾係hundred something , 但就無Ten somet ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-7 04:58 PM
元老今次捉蟲     
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-7 05:41 PM

元老今次捉蟲     
自拍男 發表於 2019-2-7 05:21 PM
老實講 , 我其實又唔係好明點解T兄覺得 , 我會好驚佢唔再來架喎 ...

我又唔會網主 , 26FUN人流減少搞到廣告收入少左 , 都完全唔關我事 ,
坦坦白白咁講 , 我都唔認為我有講錯 ... 或者美國果便係可以咁講 ,
但M記果位兄台講既野都好合理

好多人以為 "選國語廣東話一票輸左北京話" , 我可以肯定咁講係假既 ,
但係咪代表我要指住講呢句野既人來罵???

你少來留言 , 今次比面留一句 , 我本來好開心 , 但唔代表我要受你氣 !!!
作者: 自拍男    時間: 2019-2-7 05:57 PM

老實講 , 我其實又唔係好明點解T兄覺得 , 我會好驚佢唔再來架喎 ...

我又唔會網主 , 26FUN人流減少搞到廣告收入少左 , 都完全唔關我事 ,
坦坦白白咁講 , 我都唔認為我有講錯 ... 或者美國果便係可以咁講 ,
但M記果 ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-7 05:41 PM
元老遇著竹升
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-7 06:29 PM

元老遇著竹升
自拍男 發表於 2019-2-7 05:57 PM
其實好多人係咁,口講只求基本尊重,但實際要既係特別待遇!
作者: 自拍男    時間: 2019-2-7 06:52 PM

其實好多人係咁,口講只求基本尊重,但實際要既係特別待遇!
迦樓羅女王 發表於 2019-2-7 06:29 PM
食俄妹要特別待遇
作者: 黑白熊    時間: 2019-2-10 07:40 AM

迦樓羅女王 發表於 2019-2-7 05:41 PM
唔駛唔認喇,係你架喇
仲唔快啲舉高個蘿等我同你開年
作者: 黑白熊    時間: 2019-2-10 07:42 AM

食俄妹要特別待遇
自拍男 發表於 2019-2-7 06:52 PM
新春大拮、拮慶滿門啊 ~ 男男
作者: 自拍男    時間: 2019-2-10 04:40 PM

唔駛唔認喇,係你架喇
仲唔快啲舉高個蘿等我同你開年
黑白熊 發表於 2019-2-10 07:40 AM
同元老爆菊開年
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-11 09:45 AM

同元老爆菊開年
自拍男 發表於 2019-2-10 04:40 PM
你叫條友去睇下拉 , 連香討都無人話佢岩呀
https://www.filter-004.hk/viewthread.php?tid=27930055&extra=page%3D1&page=1
作者: 自拍男    時間: 2019-2-11 11:10 AM

你叫條友去睇下拉 , 連香討都無人話佢岩呀
https://www.filter-004.hk/viewthread.php?tid=27930055&extra=page%3D1&page=1
迦樓羅女王 發表於 2019-2-11 09:45 AM
老毛話齋︰真理越辯越明
作者: tata    時間: 2019-2-11 07:05 PM

in uk people use early teen or late teen
作者: 自拍男    時間: 2019-2-11 08:57 PM

in uk people use early teen or late teen
tata 發表於 2019-2-11 07:05 PM
真 ‧ 竹升系列
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-13 06:57 AM

真 ‧ 竹升系列
自拍男 發表於 2019-2-11 08:57 PM
佢收晒皮拉
作者: tommyj    時間: 2019-2-13 03:13 PM

佢收晒皮拉
迦樓羅女王 發表於 2019-2-13 06:57 AM

圖片附件: BEA38106-6257-4893-A40F-E4ABF2F3A18E.jpeg (2019-2-13 03:13 PM, 1.6 MB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2938508&k=ead280e01b5bc914cfaee81d442a22b9&t=1726832809&sid=kF2Z4K

作者: 自拍男    時間: 2019-2-13 04:01 PM

tommyj 發表於 2019-2-13 03:13 PM
2019 金句王       
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-13 05:50 PM

tommyj 發表於 2019-2-13 03:13 PM
係架 , 香港好危險架 , 快D返火星拉 !!!

如果你視力同理解能力無問題既話 , 唔該自己睇返個討論串 ,
睇下到底係邊個首先惡言相向先拉 ...
係呀 , 你係住係外國  好少上來留言 , 咁又點???
咁就代表我地要就你??? 我己經上載條LINK , 係香討D人點答既

你話你幫左人 , 反而人地對你唔好???
係喎 ... 你答左個問題 , 但係係錯架喎 , 跟住仲要 "花蘭渣" ,
... 係喎 , 我咁都叫恩將仇報喎 , 多謝你呀 , 我又學到野拉 !!!
作者: 自拍男    時間: 2019-2-13 08:44 PM

如果你視力同理解能力無問題既話 , 唔該自己睇返個討論串 ,
咁就代表我地要就你??? 我己經上載條LINK , 係香討D人點答既

你話你幫左人 , 反而人地對你唔好???
係喎 ... 你答左個問題 , 但係係錯架喎 , 跟住仲要 "花蘭渣" ,
... 係喎 , 我咁都叫恩將仇報喎 , 多謝你呀 , 我又學到野拉 !!!
迦樓羅女王 發表於 2019-2-13 05:50 PM
老懵名句︰經一事XXX
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-13 09:30 PM

老懵名句︰經一事XXX
自拍男 發表於 2019-2-13 08:44 PM
你問下胡兄丫 , 我份人平日幾好人士呀 ...
不過有人踩上心口 , 唔反擊唔得 !!!
作者: tommyj    時間: 2019-2-13 09:52 PM

咁就代表我地要就你? ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-13 05:50 PM
本人當初也只是當幫人或閣下所謂IQ問答,因為閣下偶發合心水的好圖,所以再加D新年賀詞,然後閣下説錯,但又沒答案,跟住比人由年初三鬧到年初九,什麼條友、什麼收哂皮、什麼返火星.......  我,不敢説這些,尤其在網上。

我從未說過不再上來26,多年來每星期最少上十次是習慣,我祗是説不想再留言寫非觸及明星的評論。

本人在市政府工作,但英語水平祗能説不太差,仍有很多學習空間,清楚根本沒有你所問的實際答案,但在這兒生活的西人/市民,一般都用那作口語溝通,寫作則不成,如果仍想無意義的追擊,請隨便。至於其他人在其他論壇怎樣答你,可能地區或個別論壇情況,我按下但沒有嘢走出嚟......  其實都不重要,重要的是有人幫到你。

記憶中沒有駡過你,我沒有悪言相向、沒有要求你的遷就或什麼特別待遇、更沒有發爛喳,衹希望大家有的是.......  尊重。

我不會再就這題目回應什麼,之前或之後的追擊,衹能一笑置之,希望大家也少D潑火或冷水,安然繼續分享美圖。
作者: 自拍男    時間: 2019-2-13 10:15 PM

本人當初也只是當幫人或閣下所謂IQ問答,因為閣下偶發合心水的好圖,所以再加D新年賀詞,然後閣下説錯,但又沒答案,跟住比人由年初三鬧到年初九,什麼條友、什麼收哂皮、什麼返火星.......  我,不敢説這些,尤其在網上。

我從未說過不再上來26,多年來每星期最少上十次是習慣,我祗是説不想再留言寫非觸及明星的評論。

本人在市政府工作,但英語水平祗能説不太差,仍有很多學習空間,清楚根本沒有你所問的實際答案,但在這兒生活的西人/市民,一般都用那作口語溝通,寫作則不成,如果仍想無意義的追擊,請隨便。至於其他人在其他論壇怎樣答你,可能地區或個別論壇情況,我按下但沒有嘢走出嚟......  其實都不重要,重要的是有人幫到你。

記憶中沒有駡過你,我沒有悪言相向、沒有要求你的遷就或什麼特別待遇、更沒有發爛喳,衹希望大家有的是.......  尊重。

我不會再就這題目回應什麼,之前或之後的追擊,衹能一笑置之,希望大家也少D潑火或冷水,安然繼續分享美圖。

tommyj 發表於 2019-2-13 09:52 PM
外國政府工
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-14 05:26 AM

本人當初也只是當幫人或閣下所謂IQ問答,因為閣下偶發合心水的好圖,所以再加D新年賀詞,然後閣下説錯,但又沒答案,跟住比人由年初三鬧到年初九,什麼條友、什麼收哂皮、什麼返火星.......  我,不敢説這些,尤其 ...
tommyj 發表於 2019-2-13 09:52 PM
很好 , 見到你以理性回覆 , 我都試下心平氣和咁講 ...

或者 , 我都係反應過敏左 , 不過正如係#32所講咁 , 你可以問下胡生等其他會員 ,
我係咪一個喜歡亂插人既人 ... 今次都係小弟呢幾年 , 係26FUN第一次 "動真格"

至於 "記憶中沒有駡過你,我沒有悪言相向" ... 那請煩閣下睇一睇#11 ,
如果你覺得咁唔算 , OK , 就當我敏感左拉 ... 咁己經係我可以做到最理性既回覆

"衹希望大家有的是.......  尊重" 非常同意你這一句 , 最好係用對方感受到那種 ,
最好就唔係用#11果種方法尊重人羅~~
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-15 03:48 AM

話小弟上星期去左澳門 , 同以前台灣D同學聚舊(其實唔同系) ,
席間吹到唯物VS唯心(小弟係唯物信徒)  資本主義是否不公等等 ...
快樂  無盡既快樂 , 係畢業後真係好少咁學術既討論 ,
講真 , 出左來做野之後 , 唔係講奉迎既說話 , 就係沒營養既吹水 ,
精神生活非常缺乏~~
作者: 港燦男    時間: 2019-2-15 09:16 AM

話小弟上星期去左澳門 , 同以前台灣D同學聚舊(其實唔同系) ,
席間吹到唯物VS唯心(小弟係唯物信徒)  資本主義是否不公等等 ...
快樂  無盡既快樂 , 係畢業後真係好少咁學術既討論 ,
講真 , 出左來做野之後 , 唔係講奉迎既說話 , 就係沒營養既吹水 ,
精神生活非常缺乏~~
迦樓羅女王 發表於 2019-2-15 03:48 AM
性生活非常缺乏
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-15 11:01 AM

性生活非常缺乏
港燦男 發表於 2019-2-15 09:16 AM
咁又唔會 ... 有羽月希  風間悠美  友田真希陪住我
作者: 港燦男    時間: 2019-2-15 11:20 AM

咁又唔會 ... 有羽月希  風間悠美  友田真希陪住我
迦樓羅女王 發表於 2019-2-15 11:01 AM
竹升妹陪住你
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-16 05:34 AM

竹升妹陪住你
港燦男 發表於 2019-2-15 11:20 AM
咩竹升妹???
作者: Little Boy    時間: 2019-2-16 02:17 PM

個問題係人地T 答完你之後, 你第一句就話人地錯但又無講出你認為係岩既答案, 咁又點解會覺得人地係錯?

如果T 係花旗國日常生活真係咁用開, 好難唔會令人反感, 試下易地而處, 你平時咁樣打開丁, 人地一野話你手勢唔岩, 邊有人咁打丁, 你又會有咩感覺

語言既重點都係溝通者, 最緊要係大家明白, 就算真係用錯字, 大家都會識得用上文下理去推斷返

而且係咪真係有得話岩定錯?  除非係唔小心講左一D 你唔知背後有其他意義既字, 否則好似add oil 咁, 以前你都會當佢錯, 係港式英文, 出左香港就無人明, 但依家都入埋字典
作者: 自拍男    時間: 2019-2-16 03:39 PM

咩竹升妹???
迦樓羅女王 發表於 2019-2-16 05:34 AM
鍾嘉
作者: 自拍男    時間: 2019-2-16 03:42 PM

個問題係人地T 答完你之後, 你第一句就話人地錯但又無講出你認為係岩既答案, 咁又點解會覺得人地係錯?

如果T 係花旗國日常生活真係咁用開, 好難唔會令人反感, 試下易地而處, 你平時咁樣打開丁, 人地一野話你手勢唔岩, 邊有人咁打丁, 你又會有咩感覺

語言既重點都係溝通者, 最緊要係大家明白, 就算真係用錯字, 大家都會識得用上文下理去推斷返

而且係咪真係有得話岩定錯?  除非係唔小心講左一D 你唔知背後有其他意義既字, 否則好似add oil 咁, 以前你都會當佢錯, 係港式英文, 出左香港就無人明, 但依家都入埋字典
Little Boy 發表於 2019-2-16 02:17 PM
用心回應
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-16 04:12 PM

如果T 係花旗國日常生活真係咁用開, 好難唔會令人反感, 試下易地而處, 你平時咁樣打開丁, 人地一野話你手勢唔 ...
Little Boy 發表於 2019-2-16 02:17 PM
首先 , 多謝L兄詳細閱覽 , 不過以再睇一次#12 ,
我係有講 , 點解我知道唔係TEN SOMETHING而唔知答案
係因為我聽得唔清楚(用左反白字) ...
作者: 自拍男    時間: 2019-2-16 04:27 PM

首先 , 多謝L兄詳細閱覽 , 不過以再睇一次#12 ,
我係有講 , 點解我知道唔係TEN SOMETHING而唔知答案
係因為我聽得唔清楚(用左反白字) ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-16 04:12 PM
元老舌戰群雄

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0