標題: 外判清潔工廁所食飯,ThomasKoon 點評? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:15 AM     標題: 外判清潔工廁所食飯,ThomasKoon 點評?

非人生活       

近日網上流傳一張照片,內有一名清潔工人正於旺角的公廁內洗手盤上進食晚飯,惹起市民熱議。食環署發言人回應稱,夜更的廁所事務員因工作時數較短,雖沒有一小時的用膳時間,但有小休時間進食。而他們可選擇於值勤室、員工點名室兼休息室、或附近的公園進食。
不過,食物環境衞生署職工權益工會副主席李美笑今日(19日)於港台節目上稱,現時合約內並無列明外判清潔工可享小休時間,加上若被發現離開工作範圍、於工作時間進食等行為,外判商將會被扣分,變相令清潔工需藏身於廁所內進食。
食物環境衞生署職工權益工會副主席李美笑於港台節目上稱,清潔工於公廁內進食的情況常有出現,認為源於現時的外判制度,及設計值勤室或休息室時未有顧及職員所需。
她稱,現時早更清潔工工時為九小時,故有一小時的無薪飯鐘,可選擇在值勤室或出外用膳。不過由於夜更員工普遍僅工作六小時,故不設食飯時間。她稱,工會曾向署方提出增設飯鐘,「署方話六小時工作無飯鐘並無違反勞工法例。」
至於早前食環署回覆稱,夜更的廁所事務員因工作時數較短,但有小休時間進食;又稱夜更外判員工可於當值期間在其工作的公廁設有的值勤室、或公廁旁的承辦商員工點名室兼休息室、或附近的公園小休及進食。
李美笑反駁稱,現時外判清潔工的合約內無定明設有小休時間,而若被發現於工作時間離開工作範圍、進食,或睡覺,外判商將會被扣分,變相令清潔工未敢食飯、甚至離開廁所範圍。她稱,現時前線食環署員工對於違規情況「有時隻眼開隻眼閉。」
工會批值勤室設備差
她又批評現時值勤室設備差,不但未有抽氣系統、風扇或冷氣,形容「夏天好焗」;室內面積更是非常細小,「得張單人床咁細,」,令員工寧願選擇於廁所內進食或休息。而食環署提及的點名室及休息室,更加是為數甚少。

圖片附件: 665413c699ba5332181eab319682539e.jpg (2019-2-23 02:15 AM, 49 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2938854&k=1cd0dc74dba282713e7a58d88440b56a&t=1726831418&sid=t315D6

作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:15 AM

香港到底發生乜野事
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:16 AM

又污糟又臭,點食
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:17 AM

罪魁禍首 = 外判
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:18 AM

罪魁禍首 = 特衰正苦
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:18 AM

乜撚野都外判,香港想唔死都幾難
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:20 AM

廢柴高官個個月幾十萬坐冷氣房飲飽食醉
作者: Grandfather    時間: 2019-2-23 06:48 AM

屎坑食飯 新潮語呀
之前咪有瞓屎坑劏房

原來屎坑咁多用途架
作者: Grandfather    時間: 2019-2-23 07:16 AM

唔知夜媽媽有無路宿者另類選擇瞓屎坑呢
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:20 PM

唔知夜媽媽有無路宿者另類選擇瞓屎坑呢
Grandfather 發表於 2019-2-23 07:16 AM
特衰高官全部瞓將軍澳堆田區
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-23 04:04 PM

以前試過日日返12小時 , 簡直唔係人過 ...
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 04:09 PM

以前試過日日返12小時 , 簡直唔係人過 ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-23 04:04 PM
原來渣巴士都要渣十幾個鐘
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-23 07:22 PM

原來渣巴士都要渣十幾個鐘
自拍男 發表於 2019-2-23 04:09 PM
ED生活我最多做一年 ... 跟住HEA返兩年 ,
如果朝9晚6咁我都可以返一周5日 ...

我對錢要求唔高 , 多野做少少都OK , 但真係唔想無晒時間
作者: 自拍男    時間: 2019-2-24 12:44 AM

ED生活我最多做一年 ... 跟住HEA返兩年 ,
如果朝9晚6咁我都可以返一周5日 ...

我對錢要求唔高 , 多野做少少都OK , 但真係唔想無晒時間
迦樓羅女王 發表於 2019-2-23 07:22 PM
冇時間寫甜文
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-24 01:52 AM

冇時間寫甜文
自拍男 發表於 2019-2-24 12:44 AM
D公眾假期儲埋一次放果陣咪有羅 ,
果次一周放6日 ... 但之前好似連返左14日
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-24 11:18 AM

果時一個月有$1,2000 ...
作者: 自拍男    時間: 2019-2-24 03:37 PM

果時一個月有$1,2000 ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-24 11:18 AM
同依家差唔多
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-24 05:13 PM

同依家差唔多
自拍男 發表於 2019-2-24 03:37 PM
E+$1,4000
作者: 自拍男    時間: 2019-2-24 05:37 PM

E+$1,4000
迦樓羅女王 發表於 2019-2-24 05:13 PM
多2K
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-26 09:14 AM

多2K
自拍男 發表於 2019-2-24 05:37 PM
其實$12000果份本來係9粒鐘架咋 , 因為D人係咁請假 ,
變左我要12粒鐘 , 3粒鐘係起雙 ... 即係計我15粒鐘人工先有咁多
作者: 港燦男    時間: 2019-2-26 12:43 PM

其實$12000果份本來係9粒鐘架咋 , 因為D人係咁請假 ,
變左我要12粒鐘 , 3粒鐘係起雙 ... 即係計我15粒鐘人工先有咁多
迦樓羅女王 發表於 2019-2-26 09:14 AM
當年老董一日工作18個鐘,搞到腳痛
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-26 05:54 PM

當年老董一日工作18個鐘,搞到腳痛
港燦男 發表於 2019-2-26 12:43 PM
呢兩日都做足全日 ...
作者: 自拍男    時間: 2019-2-27 12:17 AM

呢兩日都做足全日 ...
迦樓羅女王 發表於 2019-2-26 05:54 PM
同大媽做足全日

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0