標題: 大陸演員又發表媚日言論,元老點評? [打印本頁]

作者: 港燦男    時間: 2019-4-8 04:08 PM     標題: 大陸演員又發表媚日言論,元老點評?

「老戲骨」日沒燒故宮論 五電視劇蒙陰影
更多

【星島日報報道】(星島日報報道)內地嚴控意識形態,淨化影視界!「老戲骨」趙立新(見圖)上周在微博發表「日本人侵華時為何沒燒故宮」等爭議言論,引發炮轟,儘管他已致歉,但覆水難收。據悉,趙立新已退出微博,他出演的五部電視劇蒙上陰影,當中反腐大劇《人民的財產》會否因此受影響備受關注。
瑞典籍趙立新在微博與網友討論日軍入侵中國的話題時,發表了「日本人佔領北京八年,為甚麼沒有搶走故宮里的文物並且燒掉故宮?」等爭議言論,隨即引起內地網友的炮轟,甚至還引來了「紫光閣」、「共青團中央」等重要機構官方點名批評。他馬上就不當言論致歉,「我骨子里流的是中國人的血,我絕不會為暴徒洗地」,但《北京青年報》刊文指,怎奈輿論怨憤滔天,說出去的話算是再也收不回來了。
趙立新的微博帳號六日被發現已註銷,其工作室官微「向新力Studio」亦清空所有內容。事件還可能同步影響到他參演的五部電視劇,包括《光榮時代》、《南煙齋筆錄》、《人民的財產》、《風聲》和《心迷宮.三生路》。
作為二○一七年度劇王《人民的名義》的續集,《人民的財產》是今年備受矚目的反腐大劇,趙立新扮演主角「達康書記」。倘若受到趙立新「翻車」的影響,比觀眾更難受的還有出品方耀客傳媒。耀客傳媒傳出赴港IPO(公開募股)的消息,其上市之路或蒙上陰影。
此前,吳秀波「出軌門」後,他主演的電影《情聖2》原本春節登場,但突然撤檔;「學術造假」風波,讓翟天臨在電視劇《老中醫》中的相關的鏡頭全部消失。

作者: 港燦男    時間: 2019-4-8 04:08 PM

到底係媚日定反華
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-4-8 04:16 PM

咁佢既論點係咩???
作者: 自拍男    時間: 2019-4-8 08:35 PM

咁佢既論點係咩???
迦樓羅女王 發表於 2019-4-8 04:16 PM
唔知
作者: hamsubboy    時間: 2019-4-10 01:19 AM

其實佢呢個問題係好有智慧。我經常都講,呢個世界聰明人同蠢人嘅比例就好似金字塔咁,但聰明人經常比一班大多數嘅蠢人威嚇,而且得唔到大多數人嘅認同。

佢將個問題講出嚟唔係蠢,而係估唔到大多數國民係豬頭炳成咁,胸襟細過老鼠。

我夠膽講:如果最後搵到個答案,將會嚇怕好多人。做得領導層謀臣嘅日本人,唔係一般酒流飯袋,唔係一般人可以思考到佢哋嘅想法。
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-4-10 05:18 AM

其實佢呢個問題係好有智慧。我經常都講,呢個世界聰明人同蠢人嘅比例就好似金字塔咁,但聰明人經常比一班大多數嘅蠢人威嚇,而且得唔到大多數人嘅認同。

佢將個問題講出嚟唔係蠢,而係估唔到大多數國民係豬頭炳成咁 ...
hamsubboy 發表於 2019-4-10 01:19 AM
係架 , 發動盧溝橋果個其實主張 "戰爭不擴張/有限戰爭" ,
問題係其他人會覺得 "你立左功就叫人戰爭不擴張 , 聽你講果都ON9拉"
有時歷史大事發生既其中重要一個原因 , 就咁ON9 ...

作者: 自拍男    時間: 2019-4-10 09:08 AM

係架 , 發動盧溝橋果個其實主張 "戰爭不擴張/有限戰爭" ,
問題係其他人會覺得 "你立左功就叫人戰爭不擴張 , 聽你講果都ON9拉"
有時歷史大事發生既其中重要一個原因 , 就咁ON9 ...
...
迦樓羅女王 發表於 2019-4-10 05:18 AM
條友又要講,又要驚
作者: hamsubboy    時間: 2019-4-10 04:47 PM

日本人幾十年前已經知道自己個國家隨時陸沉、被海水淹沒、火山爆發、地震, 佢哋想殖民去其他國家,不但擴大版圖,仲要搵個比較安全嘅地方落腳。佢哋唔燒紫禁城係可能留番嚟做臨時皇宮,
等起好日式皇宮俾日皇之後,先至拆。
又話者用滿洲偽政府,俾愛新覺羅啲人住,名譽上都叫中國人管理。
或者佢哋本身已經開始研究緊點拆走啲木材,
運番日本。因為起皇宮嘅木材,唔係一般木材.......
仲有好多想法....
作者: 自拍男    時間: 2019-4-10 11:12 PM

日本人幾十年前已經知道自己個國家隨時陸沉、被海水淹沒、火山爆發、地震, 佢哋想殖民去其他國家,不但擴大版圖,仲要搵個比較安全嘅地方落腳。佢哋唔燒紫禁城係可能留番嚟做臨時皇宮,
等起好日式皇宮俾日皇之後, ...
hamsubboy 發表於 2019-4-10 04:47 PM
滿洲歷史專家
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-4-11 05:57 AM

等起好日式皇宮俾日皇之後, ...
hamsubboy 發表於 2019-4-10 04:47 PM
1000年後既野 , 邊會有人理丫
作者: 自拍男    時間: 2019-4-11 09:38 PM

1000年後既野 , 邊會有人理丫
迦樓羅女王 發表於 2019-4-11 05:57 AM
毛條理

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0