標題: Thomp 有冇聽林子祥的歌? [打印本頁]

作者: 港燦男    時間: 2019-5-6 11:21 AM     標題: Thomp 有冇聽林子祥的歌?

阿里巴巴

查看相片

葉蒨文隨歌揮手,非常投入。
更多

殿堂級歌手林子祥(阿Lam)父子檔演出紅館騷,看見兒子林德信由「小朋友」瞬間長大為他伴奏時,71歲的他感動到兩度淚縱橫!他又大方分享與葉蒨文維繫23年的夫妻之道。

阿Lam一連五場的紅館騷《LAMUSICAL2019演唱會》前晚正式開鑼,太太「沙麗」葉蒨文穩站控制台陪老公演出,捧場嘉賓有李克勤夫婦、陳慧嫻、蔡一傑、霍啟剛與太太郭晶晶等,晶晶更是誕下第三胎後首度公開亮相,見她已收身成功。

個唱最感人之處是阿Lam與34歲囝囝林德信(Alex)同場演出,當與12位小朋友唱《三人行》時,台上走剩的3位小孩突然「變身」,換上孭住結他的Alex、小肥及胡琳繼續唱,Alex在父親面前大騷指功彈結他。阿Lam再請小朋友上台並感動說:「今晚有好多演員都係第一次喺紅館表演,係天賜畀我哋,我未見過一班咁Professional嘅Non-professional,病咗都做!」說畢不禁哽咽。

另一「洋葱位」是Alex為父親彈琴伴奏《幾段情歌》,尾聲時眾人再「安歌」《三人行》,獨留在台上的阿Lam背着觀眾抹淚,並感觸說:「我都話佢哋好勁(O架)啦!成晚都講愛、愛、愛,你知我Old School啦!睇我用咩電話就知,但我嘅Old School係好正、好經典,就等我畀你哋睇吓我細個睇嘅愛係乜嘢啦!」

靠手語維繫婚姻?

大晒父子溫馨外,個唱創作總監鄭丹瑞(阿旦)在台上與阿Lam分享婚姻趣事,阿Lam坦言很難維繫一段長時間的婚姻,但總有例外,正如其英國老師結婚50年,全靠語言不通:「老師話佢一直講英文、老婆講日文,溝通淨係用手語就得。」阿旦則說:「早講嘛!咁我都娶個日本老婆啦!」阿Lam即搞笑說:「你冇咩?」全場爆笑。

查看相片

阿Lam感動淚灑當場。
更多

查看相片

林德信在身後伴奏,阿Lam唱得特別肉緊!
更多

查看相片

小肥迎娶胡琳……劇情嚟啫。
更多

查看相片

胡琳載歌載舞,表現100分!

作者: 港燦男    時間: 2019-5-6 11:24 AM

芝麻開門芝麻開門明白了明白了
作者: Thomp    時間: 2019-5-6 12:40 PM

阿里巴巴

https://s.yimg.com/ny/api/res/1. ... b097d1456ecdcf959cd查看相片 ...
港燦男 發表於 2019-5-6 11:21 AM
好少!
作者: 港燦男    時間: 2019-5-6 12:53 PM

好少!
Thomp 發表於 2019-5-6 12:40 PM
聽四仔歌

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0