標題: 35歲打工仔中年被裁,搵少七成勁悲觀,元老點評? [打印本頁]

作者: 電騙男    時間: 2019-5-15 05:01 PM     標題: 35歲打工仔中年被裁,搵少七成勁悲觀,元老點評?

點供樓

查看相片

打工仔最唔開心嘅係,明明自己幫老闆辛苦咗10幾20年,最後人到中年,老闆唔要你,男人老狗被迫出去同班後生爭做基層位,結果俾人睇唔起。
尋晚開始一個打工仔post成為熱話,35歲打工仔上網訴苦,人到中年感到迷茫和悲觀,反問好唔好「了結自己人生」。
他說,自己喺同一間公司做了10年以上,人工由入職7K,最後做到28K,被公司裁員。
查看相片

大家都極力勸說,了結生命是不值得的,還給他一個抱抱:
「我都曾經沒工作兩年,覺得沒有生產力而厭世。亦擔心點都搵唔返工做。但經歷話我知,原來本身想法好緊要,唔知你會否相信吸引力法則。呢個講就易,做很難。」
35歲,算唔算細?
睇回應,該打工仔似乎都搵到出路,自言自己有個心願,就係想拯救香港馬會的退役馬匹,問有咩入行機會?
「自己其實有個最大心願,就是想拯救香港馬會的退役馬匹,希望唔好少少傷患,或無人收留的馬匹,就被迫人道毀滅,亦有諗過去外地馬場、牧場做義工」
有網民建議他由讀獸醫助護課程開始。
或者咁講,人生就是一個過程,只要找到方向,幾多歲出來打工都不會被打敗,你說不是嗎?

作者: 電騙男    時間: 2019-5-15 05:02 PM

樓價年年係咁狂升,人工不升反大減
作者: 電騙男    時間: 2019-5-15 05:03 PM

唔怪得近年咁多香港人移民
作者: 電騙男    時間: 2019-5-15 05:03 PM

樓貴、租貴、蟲多,走得快好世界
作者: 電騙男    時間: 2019-5-15 05:04 PM

特衰管治下香港已經死路一條

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0