標題: Google 中止與華為合作,元老點評? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2019-5-20 04:16 PM     標題: Google 中止與華為合作,元老點評?

最近路透社報導 Google 中止與華為的軟硬件技術合作,意味著華為手機的 Android 系統不能更新,新手機隨時不能使用 Google Play 等 Google 應用程式。
針對這次事件,Google 中國以電郵回覆中國新京報的查詢表示:「我們正在遵守這一命令,並審查其影響」。
Google 今次傳出要中止華為合作,令到華為在中國以外銷售的新手機可能只能用上開源 AOSP 製作的 Android 系統,而不能使用包括 Google Play、Google Drive、Gmail 等等 Google 服務。如路透社的報導屬實,這對華為手機在海外擴張有很大影響。歐美日和其他新興市場的手機用戶下載 Android 應用程式主要來源,多數來自 Google Play 或直接安裝 apk 檔,不能登入 Google Play 將嚴重打擊華為手機在中國以外的銷售。

華為 Nova 4
更多

上星期美國總統簽署行政指令禁止美國企業使用任何或會危害美國國家安全的公司生產的通訊設備,美國商務部已經將華為包括到實體名單之中。故美國媒體指 Google 中斷與華為的合作,或沾上美中貿易戰以及 5G 技術競爭的因素。
作者: 自拍男    時間: 2019-5-20 04:16 PM

當年阿爺都將 Google 踢出中國
作者: yahoo33    時間: 2019-5-20 09:16 PM

華為可以GG 無人會再買華為 軟件都算連硬件都唔供貨好快收皮

作者: 自拍男    時間: 2019-5-20 09:21 PM

華為可以GG 無人會再買華為 軟件都算連硬件都唔供貨好快收皮
yahoo33 發表於 2019-5-20 09:16 PM
為709維權律師報仇       
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-5-21 08:30 AM

即係用華為上唔到GOOGLE CHROME???
作者: 電騙男    時間: 2019-5-21 09:00 AM

即係用華為上唔到GOOGLE CHROME???
迦樓羅女王 發表於 2019-5-21 08:30 AM
用華為用唔到 Android
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-5-21 10:32 AM

用華為用唔到 Android
電騙男 發表於 2019-5-21 09:00 AM
... 我係手機白痴 , 唔係好明
作者: 電騙男    時間: 2019-5-21 12:39 PM

... 我係手機白痴 , 唔係好明
迦樓羅女王 發表於 2019-5-21 10:32 AM
Android 冇得 upgrade
作者: kowk    時間: 2019-5-21 07:35 PM

都係唔明會有咩直接影響wor~反正都唔會用
作者: 自拍男    時間: 2019-5-21 11:16 PM

都係唔明會有咩直接影響wor~反正都唔會用
kowk 發表於 2019-5-21 07:35 PM
最多唔 upgrade
作者: yahoo33    時間: 2019-5-22 12:17 AM

最多唔 upgrade
自拍男 發表於 2019-5-21 11:16 PM
之後嘅新機根本用唔到Android
作者: 自拍男    時間: 2019-5-22 12:39 AM

之後嘅新機根本用唔到Android
yahoo33 發表於 2019-5-22 12:17 AM
變磚
作者: yahoo33    時間: 2019-5-22 10:56 PM

變磚
自拍男 發表於 2019-5-22 12:39 AM
有更新都無用 之後都唔再支援 慢慢變磚 之前都有考慮買宜家唔會買磚頭機
作者: 自拍男    時間: 2019-5-22 11:02 PM

有更新都無用 之後都唔再支援 慢慢變磚 之前都有考慮買宜家唔會買磚頭機
yahoo33 發表於 2019-5-22 10:56 PM
齋影相、拍片、打電話
作者: yahoo33    時間: 2019-5-22 11:37 PM

齋影相、拍片、打電話
自拍男 發表於 2019-5-22 11:02 PM
去返3G年代
作者: 自拍男    時間: 2019-5-23 12:15 AM

去返3G年代
yahoo33 發表於 2019-5-22 11:37 PM

去返諾基亞年代

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0