<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » CANON M80
返回列表 回復 發帖

CANON M80

Configuration
Display : 3.7" LCD
1.8" 80GB Harkdisc
支援JPEG、TIFF、CR2 (RAW Format)、MP3、WAV、MPEG1、MPEG2 & MPEG4檔案
介面:CF Type I/II 、SD

售價:$4,XXX
請問佢係咪用CMOS鏡頭o架?

因為我聽講CMOS光電感測器的晶片可以附加一些圖象的處理電路例如防手震、局部性放大、圖邊搜索等。

但係CMOS感測器既缺點就是動作比CCD感測器慢及易受附近電路的噪音所困擾。CMOS在處理快速變化的影像時,由於電流變化過於頻繁而過熱並導至信噪比下降,若暗電流抑制得不好時在相片上會出現雜點。亦因為信噪比低,CMOS光電感測器在光線不足的環境的表現會較CCD感測器為差。

聽講CANON 的EOS D30,D60等型號都係用CMOS,所以我想知道佢係咪用CMOS囉。Thx~

P.S: 因為過2星期我會返香港,想買部相機...

[ Last edited by kalos on 2007-9-10 at 12:45 AM ]
Originally posted by kalos at 2007-9-9 10:41 PM:
請問佢係咪用CMOS鏡頭o架?
因為我聽講CMOS光電感測器的晶片可以附加一些圖象的處理電路例如防手震、局部性放大、圖邊搜索等。
但係CMOS感測器既缺點就是動作比CCD感測器慢及易受附近電路的噪音所困擾。CMOS在處理快速變化的影像時,由於電流變化過於頻繁而過熱並導至信噪比下降,若暗電流抑制得不好時在相片上會出現雜點。亦因為信噪比低,CMOS光電感測器在光線不足的環境的表現會較CCD感測器為差。
聽講CANON 的EOS D30,D60等型號都係用CMOS,所以我想知道佢係咪用CMOS囉。Thx~
呢部好似係儲相器兼播放器

不係相機
打9肥堡 大聯盟
Originally posted by BeachBoy at 2007-9-9 22:46:

呢部好似係儲相器兼播放器

不係相機
Originally posted by 小小康 at 2007-9-9 10:54 PM:

MP3、WAV、MPEG1、MPEG2 & MPEG4

仲可以睇片
打9肥堡 大聯盟
真抱歉,sorry 呀~ 我係beginner,希望2位多d指點^o^
Originally posted by kalos at 2007-9-10 00:45:
真抱歉,sorry 呀~ 我係beginner,希望2位多d指點^o^

唔駛客氣,大家入得嚟呢到都是自己人,有咩唔明就隨便問得o架啦~~!!!!
Originally posted by 小小康 at 2007-9-10 09:12:

唔駛客氣,大家入得嚟呢到都是自己人,有咩唔明就隨便問得o架啦~~!!!!
很感謝你呀~ 我好多時見都你地d photo 影得好正,我想知你地d機係咪好貴架?
如果我想買一部ok清o既平日用,係咪好貴架? 應該買邊d好? thx~
Originally posted by kalos at 2007-9-10 13:07:

很感謝你呀~ 我好多時見都你地d photo 影得好正,我想知你地d機係咪好貴架?
如果我想買一部ok清o既平日用,係咪好貴架? 應該買邊d好? thx~
u around can give how much......

u is buy dc or DSLR ah~~~
Sony ILCE 7(a7)
神牛TT 685s & 美科MK320s
Originally posted by Shermen at 2007-9-10 15:56:

u around can give how much......

u is buy dc or DSLR ah~~~
ammm... I think I can afford around HKD$3xxxx-$4000, but dunno about dc or DSLR...
This is my 1st time to buy a camera ar...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » CANON M80

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。