<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » 最近想買部相機玩下...大家有無好介紹??
返回列表 回復 發帖

最近想買部相機玩下...大家有無好介紹??

想學下影相, 多數都係影人, 或者去下演唱會影下咁,
唔知大家有無好介紹呢? 因為我唔係好識, 都唔知邊部岩自己,
價錢最好唔好太貴啦, 5千幾都OK的!
Canon 1000D

官方價
EOS 1000D Body                        4,580
EOS 1000D Kit Set                        5,380
(with EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS Lens)

街價通常也是官方價9折 即kit set 也只是4800左右 唔過budget
支鏡出面街都要賣1500, 計番body 都只係三千幾, 使而且是新出入門型號,
而且canon鏡頭質素一向領先, 最近才比其他牌子追近左.

275 x 226 PIXEL下載

多謝支持娛樂滿紛
原帖由 admin 於 2008-8-10 10:08 PM 發表
Canon 1000D

官方價
EOS 1000D Body                        4,580
EOS 1000D Kit Set                        5,380
(with EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS Lens)

街價通常也是官方價9折 即kit set 也只 ...
頭先都係呢度見到有人講呢部機, 都好似唔錯, 估唔到原來係咁平添!!
不過想問個白痴問題, 呢D係咪無得錄Video嫁??
原帖由 OPrinceO 於 2008-8-10 11:05 PM 發表

頭先都係呢度見到有人講呢部機, 都好似唔錯, 估唔到原來係咁平添!!
不過想問個白痴問題, 呢D係咪無得錄Video嫁??
單鏡機係冇得拍片
原帖由 小小康 於 2008-8-10 11:15 PM 發表

單鏡機係冇得拍片
所以我就話問個白痴問題囉, 因為我唔係好識, 唔好介意!!
因為我有時都會拍下片, 所以先問下!

我用緊nikon p5100....2千幾ja..
I guess you want to take photo in concert, right?  If so, you should either choose D1000 (from Canon) or D300 or 700 (from Nikon).  Remember, you have to buy a lens for zoom.  If you hae enough budget, you can try 70-200mm f2.8.  If not, you can buy 70-300mm.
原帖由 chong2002 於 2008-8-11 12:37 AM 發表
我用緊nikon p5100....2千幾ja..
你呢部都幾好喎, 仲咁平添!!!!
你覺得好唔好用呀??
原帖由 jamesleung2667 於 2008-8-11 11:37 AM 發表
I guess you want to take photo in concert, right?  If so, you should either choose D1000 (from Canon) or D300 or 700 (from Nikon).  Remember, you have to buy a lens for zoom.  If you hae enough budget ...
Yes! I want to take photo in concert!
原帖由 小小康 於 2008-8-10 11:15 PM 發表

單鏡機係冇得拍片
nikon D90有
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » 最近想買部相機玩下...大家有無好介紹??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。