<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » Canon EOS 50D 正式推出!
返回列表 回復 發帖

Canon EOS 50D 正式推出!

Canon EOS 50D 預計將於 9 月 24 日在港推出,淨機身定價為 HK$ 10,280,套裝連一支 EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM 鏡頭定價為 HK$ 13,480,而套裝連一支 EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS USM 鏡頭的定價則為 HK$ 15,080

另外更新增了 (Live Face Detection) 人面對焦模式,可同時偵測及追蹤多達 35 張人面,於人像拍攝或大合照等情況下便可大派用場。針對初學用家,相機則加入了 CA (Creative Auto) 創意自動模式,改良自全自動模式,模式會以簡單的圖像及文字,引導用家控制景深、設定曝光補償等,從中學會各種拍攝技巧。
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2420

機+24105+100400

各位師兄大家怎買法

測試相片

ISO 800、F5、1/250s

100果段咪重覆咗....

1- 24-70f2.8 + 100-400f4.5-6.3
2- 50mmf1.4 + 100-400f4.5-6.3

平D又大光圈
原帖由 d228216 於 2008-9-23 10:53 PM 發表
100果段咪重覆咗....

1- 24-70f2.8 + 100-400f4.5-6.3
2- 50mmf1.4 + 100-400f4.5-6.3

平D又大光圈
師兄我就是為左支24105才轉
真係好想要支

聽說支18200kit鏡不錯
原帖由 ian2008 於 2008-9-23 10:56 PM 發表

師兄我就是為左支24105才轉
真係好想要支

聽說支18200kit鏡不錯
24-105好咩?? 除咗方便, 質素普通..
18-200咪啦, 咁高倍數.....
50D有1500萬像可以crop相, 焦段可以收緊小小.
比我就先買支小白IS (70-200f2.8).
認為唔夠wide就加支 EFS-17-55.
唔夠Tele就加支 300f4
原帖由 d228216 於 2008-9-24 11:48 AM 發表

認為唔夠wide
就加支 EFS-17-55.
唔夠Tele就加支 300f4 ...
我估冇乜人會覺得70mm夠wide, 仲要係1.6機
原帖由 irisG 於 2008-9-24 01:13 PM 發表

我估冇乜人會覺得70mm夠wide, 仲要係1.6機  
應該都係...所以加多支EFS-17-55f2.8(或17-40), 咁就有齊 17-200mm (實際27-320mm), 價錢同24-105+100-400差唔多, 又恆定大光圈, 好玩好多.

p.s. EFS-17-55f2.8 只能用在1000D/450D/50D 等 1.6X機, 5D/1D/1Ds 唔用得.
原帖由 d228216 於 2008-9-24 01:28 PM 發表

應該都係...所以加多支EFS-17-55f2.8(或17-40), 咁就有齊 17-200mm (實際27-320mm), 價錢同24-105+100-400差唔多, 又恆定大光圈, 好玩好多.

p.s. EFS-17-55f2.8 只能用在1000D/450D/50D 等 1.6X機, ...
Canon 1.6X DSLR 不會一夜之間全部停產(除非Sony一下子停止制造APS-CCD sensor 就另計)

你唔想要17-55 f/2.8,
買16-35 2.8II 只不過是1X,XXX 姐
原帖由 ian2008 於 2008-9-23 22:45 發表

Canon EOS 50D 預計將於 9 月 24 日在港推出,淨機身定價為 HK$ 10,280,套裝連一支 EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM 鏡頭定價為 HK$ 13,480,而套裝連一 ...
24-105 & 100-400,

除左wide方面差左少少之外, 幾乎係全能配搭
原帖由 AWU 於 2008-9-25 09:49 PM 發表

24-105 & 100-400,

除左wide方面差左少少之外, 幾乎係全能配搭
好似出咗貨
原帖由 d228216 於 2008-9-24 11:48 AM 發表

認為唔夠wide就加支 EFS-17-55.
唔夠Tele就加支 300f4 ...
支24-105L都好好用o架,又夠利(以變焦鏡計)
我都用咗成年有多 ,唔覺得有入錯貨
係散景唔夠24-70 f/2.8之外同光圈細少少之外,睇唔出有咩大缺點。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » Canon EOS 50D 正式推出!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。