<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 歐足聯拒絕網開一面,熱刺能否參加冠軍聯賽全看死敵阿森納
返回列表 回復 發帖

歐足聯拒絕網開一面,熱刺能否參加冠軍聯賽全看死敵阿森納

歐足聯執行長周三對路透表示,如果阿森納(阿仙奴)贏得歐洲冠軍聯賽(歐洲聯賽冠軍杯),則他們的死敵托特納姆熱刺下賽季將肯定不能參加這項歐洲頂級俱樂部間的賽事,歐足聯不會為熱刺法外施恩。

「我不得不告訴熱刺,這件事情沒有商量的餘地,」奧爾森(Lars-Christer Olsson)對路透電視台說。

熱刺目前排名英超第四,在正常情況下將獲得冠軍聯賽資格賽席位。阿森納以四分之差居第五。

但與熱刺同處北倫敦的死對頭阿森納5月17日將在巴黎與巴塞羅那(巴塞隆拿)進行冠軍聯賽決賽的較量。如果他們獲勝,就將取代熱刺參加下賽季冠軍聯賽,熱刺只能降格參加歐洲聯盟杯(歐洲足協杯)。

「這次我們是有備而來,規則已經制定好了,不能再做改動,」奧爾森說。

「熱刺肯定會難以接受被替代的結果,做出這個決定我們也感到很為難。但無論如何英格蘭只能有四隻隊伍入圍,且如果阿森納奪歐冠杯就將肯定擁有衛冕的權利。」

----------------------------------------

咁點解上年對利物浦就要開恩?
熱刺
如果今年真係比阿仙奴攞到冠軍而熱刺真係冇得打的話咁以後就唔會有人多多聲氣,所以歐洲足總一定強硬
不過熱刺真係好唔抵囉.....
摺吧啦
如果今年係阿仙奴攞冠軍,
咁我覺得歐洲足協係唔係應該考慮下改變下不同聯賽o既參賽名額呢,
以英超為例,連續兩年有球隊攞歐冠,
係咪代表英超水準又提升左呢?
係咪應該加英超參加歐冠o既名額呢?
咁樣可能會公平d,
因為熱刺真係好慘law,辛苦左成季,
到頭來得到o既係連第7名都可以踢o既歐協,
佢爭餐飽o既第4變左冇乜意義....唉...
Originally posted by chrislovegill at 2006-5-4 03:26 PM:
咁我覺得歐...
oh...no....didnt you play CM....being as the 4th and 7th are quite different...not only you can play the ECL qualifying round, but also you will get more money~~4th team will get a couple of million pounds more then 7th~~
Originally posted by chrislovegill at 2006-5-4 03:26 PM:
咁我覺得歐...
如果今年係英超球隊攞晒歐聯同歐協的話咁証明左英超聯進步左唔少

[ Last edited by abc123aa on 2006-5-4 at 03:49 PM ]
摺吧啦
望都望阿仙奴攞唔到冠軍,支持熱刺!!
愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
Originally posted by abc123aa at 2006-5-4 03:33 PM:

依家英超聯既歐洲足協盃名額得第5位...
剩係第5位可以踢炸咩?咁blackburn點解今年第6都可以參加來季歐協o既?
Originally posted by chrislovegill at 2006-5-4 03:36 PM:

剩係第5位可以踢炸咩?咁blackburn點解今年第6都可以參加來季歐協o既?
sorry,睇錯左
摺吧啦
Originally posted by abc123aa at 2006-5-4 03:49 PM:

sorry,睇錯左
唔緊要,我都係想問清楚,唔係想串咀,如有冒犯,多多包涵....
Originally posted by chrislovegill at 2006-5-4 03:52 PM:

唔緊要,我都係想問清楚,唔係想串咀,如有冒犯,多多包涵....
我唔係咁既意思
摺吧啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 歐足聯拒絕網開一面,熱刺能否參加冠軍聯賽全看死敵阿森納

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。