標題: 英格蘭左翼 , 大家喜歡祖高爾 or 唐寧 ? [打印本頁]

作者: wai0818    時間: 2006-5-3 12:52 PM     標題: 英格蘭左翼 , 大家喜歡祖高爾 or 唐寧 ?

我比較喜歡唐寧  , 英格蘭本土極之小有的出色正宗左腳球員
大家點睇 ?
作者: Kian76    時間: 2006-5-3 12:55 PM

根本唔同級數,祖高爾高班咁多,點比呀??感覺就好似你拿朗拿甸奴黎同古迪比一樣。
作者: 艾力克    時間: 2006-5-3 12:56 PM

downing 主要係o係邊線發威
但 joe cole 唔同, 佢o既位置包括左路同攻中, 罰球(雖然冇乜機會要佢射), 射門, 傳送都會比 downing 全面
downing 可以做後備, 等england攻唔入人地時入黎, 佢速度都幾快
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 12:56 PM

我比較鍾意祖高爾,佢絕對有實力可以長期做國家隊或車路士既正選,佢係車仔既影響力都幾大,好多人都覺得泰利,林柏特,馬基里尼係車仔既重心,其實祖高爾都係,冇左祖高爾車路士既進攻冇咁順暢,冇咁有威脅,杜夫同洛賓都唔夠佢狀態咁穩定同好,SWP更加唔洗講,得個快字
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 12:56 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 12:55 PM:
根本唔同級數,祖高爾高班咁多,點比呀??感覺就好似你拿朗拿甸奴黎同古迪比一樣。
哈哈
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 01:00 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-5-3 12:56 PM:
但 joe c...
唐寧淨係可以係左邊踢,祖高爾就左右邊都踢得,我覺得佢踢攻中冇咁好,但唔代表佢係場上面踢踢下邊線入中路幫手唔好
作者: night    時間: 2006-5-3 01:25 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 12:55 PM:
唔應同
家陣唐寧好差咩?
用朗拿甸奴黎同古迪比依個比喻實在太離普
每個球員係隊波有唔同作用
一個踢梗車仔,一個只踢梗米堡,隊波戰績都已經無得比
如果唐寧可以去大球會一定有表現

唐寧就跟本係英格蘭當中極度少少有左腳正宗左翼
祖高爾頂多話只岩多個位置踢姐,加上佢狀態都好飄忽

所以我覺得英格蘭左邊應該比機會唐寧
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 01:31 PM

Originally posted by night at 2006-5-3 01:25 PM:

唔應同
家陣唐寧好差咩?
用朗拿甸...
但係國家隊應該睇經驗同狀態先,依家祖高爾狀態唔差,經驗亦比唐寧多,唔通艾朗連儂打得好就即刻比佢上位?
唐寧係有實力,但係祖高爾比佢好
作者: night    時間: 2006-5-3 01:47 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-3 01:31 PM:

但係國家隊應該睇經驗同狀態先,依家祖高爾狀態唔差,經驗亦比唐寧多,唔通艾朗連儂打得好就即刻比佢上位?
唐寧係有實力,但係祖高爾比佢好
i know
我只係唔認同佢講既野姐

同埋我無話放棄joe啊
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 02:06 PM

Originally posted by night at 2006-5-3 01:47 PM:

i know
我只係唔認同佢講既野姐

同埋我無話放棄joe啊
咁的確兩個既級數係差緊d
作者: Kian76    時間: 2006-5-3 03:53 PM

Originally posted by night at 2006-5-3 01:25 PM:

唔應同
家陣唐寧好差咩?
用朗拿甸...
講到狀態飄忽,祖高爾冇可能勁過唐寧......佢可以有一場出倒幾下靚少少既傳中,但卻可以之後幾場玩隱型or一次都過唔倒人。佢同祖高爾既距離真係大到唔講得少,而家連洛賓呢個公認既天才左翼都末必夠祖高爾黎。

以一個翼鋒黎講,佢既單對單能力太弱喇,佢又唔係碧咸、洛賓呢d傳中勁準既球員,係屬於快速突破落底出波類型,但可惜佢既突破力係呢個類型入面較弱既一群,甚至基蘭李察遜既突破力還要比他強。再者,我從來也沒有拿球會戰績來講,一個球員勁既,無論你踢乜野球會都會成為o個隊波最搶眼o個個or幾個之一,但米杜士堡最搶眼永遠輪唔到唐寧......

[ Last edited by Kian76 on 2006-5-3 at 03:57 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 03:54 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 03:53 PM:

講到狀態飄忽,祖高爾冇可能勁過...
洛賓仲衰..............=3=""""""
作者: Kian76    時間: 2006-5-3 03:58 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-3 03:54 PM:

洛賓仲衰..............=3=""""""
洛賓太多傷喇,希望佢快d適應英超,再唔係就快d離開啦,再係咁佢末到25歲就己經要收山喇。
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 04:02 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 03:58 PM:

洛賓太多傷喇,希望佢快d適應英超,再唔係就快d離開啦,再係咁佢末到25歲就己經要收山喇。
問題係佢既狀態時好時壞得太勁...........
作者: Kian76    時間: 2006-5-3 04:03 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-3 04:02 PM:

問題係佢既狀態時好時壞得太勁...........
若果佢可以保持健康,就唔會咁。
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 04:05 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 04:03 PM:

若果佢可以保持健康,就唔會咁。
講真,我覺得摩連奴比好多機會佢,相反祖高爾就經常冇啦啦做後備=3=""""
作者: Azuma    時間: 2006-5-3 05:46 PM

兩者其實唔係太相同

J.cole 似一個AML 係比較focus 係突破,和入球能力
downing 雖然都係AML但係似ML會著重出波助攻

好似mu 的C.Ronaldo 同Beckhnam

其實Downing 仲細大把機會啦
可況今年近季尾J.cole 真係好fit(比起robben)

兩個我諗都會入選
出就出j.cole (論經驗,技術,狀態)
downing 放後備(始終來日方長)
得閒放佢出黎吸收下經驗lor!!!!
作者: Azuma    時間: 2006-5-3 05:51 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-3 04:05 PM:

講真,我覺得摩連奴比好多機會佢,相反祖高爾就經常冇啦啦做後備=3=""""
我都係咁話
最緊個埸
mu 對車仔
robben 好獨又唔起眼
j.cole 入一球一個助攻

摩師成日公開地話j.cole

不過我認同一個講法

天資越高要高越高

不過不得不提

呢兩年

j.cole 由獨食,唔防守

變得全面o左好多.......................................

作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 06:04 PM

Originally posted by Azuma at 2006-5-3 05:51 PM:

我都係咁話
最緊個埸
mu 對車...
摩連奴鬧祖高爾都係緊張佢啫,打者愛也嘛
洛賓獨食得黎又冇咩用,相反C7進步得仲快過佢,雖然C7個樣太寸
C7減少左插花賣弄之後佢既助攻的確係好左,而且佢d「片」波呀果d亦有返兩度,絕對好過洛賓一味得一隻左腳而且仲要幫唔到d咩大忙果下先慘........
不過我個人都唔係咁鍾意C7,相反幾鍾意祖高爾
琴日深夜果場布力般對車仔,SWP啲過人技術,遠射遠遠不及祖高爾,祖高爾入左黎之後有腳左腳遠射比費度撲出,相反SWP遠射就炒晒飛機,而且d過人技術亦好迂迴,完全打唔出水準..........

祖高爾真係進步左好多
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 06:05 PM

Originally posted by Azuma at 2006-5-3 05:46 PM:
兩者其實唔係太相同

J.cole 似一個...
係囉,唐寧仲後生,打得好的話唔怕第時冇機會呀,艾朗連儂都係
作者: Kian76    時間: 2006-5-3 06:59 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-3 06:04 PM:

摩連奴鬧祖高爾都係緊張佢啫,打者愛...
其實洛賓最佳狀態時唔係單純邊線出波的踢法,而是由左扭到右,由右扭到左,鐘意就出波,唔鐘意就直接殺入禁區,一般情況下都會話過就過,講到過人成功率係一d都唔會差過細哨,但問題就係佢黎英超後真係從來末試過好健康咁踢波,就算係少數健康既日子都一定係剛傷瘉冇態,再唔係就帶住成身小傷咁上陣,今季基本上係冇一腳好波,但我個人認為佢既質素絕對在祖高爾之上,C.朗拿度方面唔敢講,因為C.朗高質係人都知,只係心態上有嚴重不平衡姐。哈哈!!而家洛賓落難,難免會影響大家對他的評價,但大家要記住一件事,就係佢而家仲好後生,年齡冇記錯係仲細過唐寧,以佢既質素,若能再加強身體的硬度的話,假以時日一定比傑斯更強。
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 07:06 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 06:59 PM:

其實洛賓最佳狀態時唔係單純邊線...
其實洛賓易傷係人都知,要改善呢樣野並唔係容易,而且佢隻右腳有幾「勁」亦係人都知,相反祖高爾兩隻腳都可以傳同射,腳法唔比洛賓差,過人技術唔比洛賓差,當年祖高爾都係被喻為天才球員.......經摩連奴調教下日漸成熟,亦有可有可冇變成幾乎一定要有

講返洛賓,洛賓既射術都係唔差的,但佢始終係得一隻腳,好易比人睇到佢既路數,縱使佢係荷甲有幾勁都係冇用,始終級數唔同,不過你要佢練埋隻右腳就幾乎係冇可能咁滯,希望就希望佢小d傷同埋唔好咁獨食,應交得交,應射得射
作者: abc123aa    時間: 2006-5-3 07:07 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 06:59 PM:

其實洛賓最佳狀態時唔係單純邊線...
C7既心態真係極唔平衡
作者: Kian76    時間: 2006-5-3 07:17 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-3 07:06 PM:

其實洛賓易傷係人都知,要改善呢樣野...
佢相比起C朗拿度己經非常唔獨食。哈哈!!

其實一個翼鋒當隊友傳波俾你時係正常會作個人突破的,但只係佢狀態唔夠成日斷姐,佢有試過超級短既時間在英超發揮過好表現,當時若你有睇過就會知佢真係好掂。我一直想佢離開英超係因為英超太暴力。

一隻腳同兩隻腳其實唔太重要,只要佢有本事令自己一隻腳都夠殺就得,始終而家唔係打緊機嘛,唔使真係乜都要識既,最緊要唔影響佢既發揮就夠喇,就算佢得一隻腳熟,但你都好難捉倒佢路,就算碧咸兩隻腳都唔差,但佢要突破的話一樣好易俾人捉路,所以呢d野唔一定既。

李華度、馬勒當拿、李維連奴、韋利、傑斯呢d係出晒名得一隻腳識踢波,但單是隻左腳都玩死你。
作者: eric0073    時間: 2006-5-3 07:43 PM

祖高爾可踢多個位置, 唐寧則是正宗左中場, 各有各好處...
不過整體來說, 祖高爾又應該係勁D
作者: michael86    時間: 2006-5-3 09:13 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 07:17 PM:

佢相比起C朗拿度己經非常唔獨食。...
今年既洛賓獨食過c7....表演同上屆比兩個調轉左.....
作者: Aristo~    時間: 2006-5-4 12:13 AM

sure J.Cole啦
作者: Kian76    時間: 2006-5-4 01:58 AM

Originally posted by michael86 at 2006-5-3 09:13 PM:

今年既洛賓獨食過c7....表演同上屆比兩個調轉左.....
下半季囉,上半季既c7一樣係超獨。
作者: bigfish    時間: 2006-5-4 02:12 AM

Originally posted by 艾力克 at 2006-5-3 12:56 PM:
但 joe c...
二者只能擇其一, 一定有一個做後備
j cole o係車仔多數踢左翼/右翼, 論級數, 佢同唐寧拍馬都追唔上鐵三角碧咸, 林柏特同謝拉特, even j cole 可踢多個位置, 艾歷臣最多俾佢踢左中/輔鋒, 不過我都係認為佢做唐寧副車好d
唐寧+碧咸令我諗起傑斯+碧咸o既曼聯必勝方程式, 加埋前線o既"高速白雙刹", 世界盃可謂手到拿來
作者: abc123aa    時間: 2006-5-4 03:28 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-3 07:17 PM:

佢相比起C朗拿度己經非常唔獨食。...
但洛賓佢經常性打右邊,明知自己隻腳唔得仲用右腳射門或者傳波........始終得一隻腳都係唔方便.......
李華度,傑斯果d全盛勁過洛賓好多啦下話,果d一隻腳都已經夠玩晒.........
作者: 牛球    時間: 2006-5-4 03:44 AM

downing佢仲有機會發為,佢而家咁細,仲有好大發展空間,一定會勁過joe好多
作者: Kian76    時間: 2006-5-4 08:45 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-4 03:28 AM:

但洛賓佢經常性打右邊,明知自己隻腳...
洛賓仲非常後生。
作者: Kian76    時間: 2006-5-4 08:45 AM

Originally posted by bigfish at 2006-5-4 02:12 AM:

...
今季祖高爾完全把碧咸比下去。
作者: abc123aa    時間: 2006-5-4 10:02 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-4 08:45 AM:

今季祖高爾完全把碧咸比下去。
碧咸咩年齡咩打法呀,攞黎講
作者: arsenalhrs    時間: 2006-5-4 07:31 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-4 10:02 AM:

係Bigfish兄比先
作者: abc123aa    時間: 2006-5-4 08:01 PM

Originally posted by arsenalhrs at 2006-5-4 07:31 PM:

係Bigfish兄比先
如果佢d留言下下都要認真咁睇咁回的話好鬼煩嫁喎
作者: Kian76    時間: 2006-5-4 08:48 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-4 10:02 AM:

我講活躍程度姐。
作者: pc20001103b    時間: 2006-5-4 11:50 PM

Originally posted by bigfish at 2006-5-4 02:12:

...
我反而覺得beckham+j.cole既突破做到傑斯+beckham既效果
作者: abc123aa    時間: 2006-5-5 03:10 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-5-4 08:48 PM:

我講活躍程度姐。
年紀大自然冇咁活躍
作者: cwc_tkd    時間: 2006-5-5 05:24 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-5-5 03:10 AM:

年紀大自然冇咁活躍
如果一定要比ge話, 我會咁比
我絕對相信碧咸24,25歲個陣,
無論表現, 水準, 狀態甚至成就,
碧咸會贏祖高爾N條街,
碧咸24歲左右攞世界足球先生亞軍
祖高爾24歲係車路士爭緊位, 濕水手巾

p.s.祖高爾而家24歲
作者: abc123aa    時間: 2006-5-5 05:29 PM

Originally posted by cwc_tkd at 2006-5-5 05:24 PM:

如果一定要比ge話, 我會咁比
我...
如果咁比的話我當然同意,因為事情已經發生左

但如果要用依家既碧咸同依家既祖高爾比係冇可能的,淨係年齡呢樣野已經唔得,其餘仲有打法同技術都完全唔同
作者: againagain    時間: 2006-5-17 08:10 PM

梗係袓高爾啦!
勁咁多

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0