標題: [一聊知] 一[酒]聊知~加FUN題-----你最中意的啤酒~ [打印本頁]

作者: troublehk    時間: 2006-7-7 01:43 PM     標題: 一[酒]聊知~加FUN題-----你最中意的啤酒~

放工返到屋企,
身水身汗,個冷氣機又未開得行,
雪柜最好有0的冰凍的啤酒
拎出來嘆番一口,
真係人生一大快事

我就對飲啤酒冇乜要求,
我飲咁多啤酒,
覺得每一隻牌子,期期都唔同味,
即係同一隻牌子,今日買同下個星期買的味道都會唔同
唔知係咪同心景定夠唔夠凍有關.

個人又飲過嘉力伯(ok),生力(ok),藍妹(ok)
最唔中意就是藍帶,冇乜啤酒味咁,只得苦字
仲有飲過健力士draft--->正! 好滑!

但我最喜愛的都是--->金威 (平)
第二是--->blue ice (第一次接觸的啤酒,初戀情人)
第三是--->健力士黑啤 (夠勁)

(BOYDWAN: 加FUN題,大家寫埋原因啦~)

[ Last edited by coolala2005 on 2006-12-10 at 06:17 PM ]
作者: troublehk    時間: 2006-7-7 01:47 PM     標題: more.......

仲有飲過隻stellaxxx係玻璃樽
又幾過癮喎!

但我飲咁多啤酒,
都未飲過生啤
啤酒有分生定熟0架 ? (無知一問)

我成日覺得生啤好似好怪咁,
所以一次都未飲過

大家分享0下自己意見丫~
作者: ROY CHENG    時間: 2006-7-7 01:56 PM

健力士黑啤 my favour
作者: kuchi    時間: 2006-7-7 02:45 PM

I only like to drink Canadian beer...but can't find in HK

In HK, i only like to drink Blue Girl
作者: Tokyo2040    時間: 2006-7-7 02:46 PM

Originally posted by kuchi at 2006-7-7 14:45:
I only like to drink Canadian beer...but can't find in HK

In HK, i only like to drink Blue Girl
Yes, Blue Girl is very good.
作者: ronald001120    時間: 2006-7-7 03:27 PM

燕京啤酒
青島啤酒
作者: BOYDWAN    時間: 2006-7-7 04:16 PM

nice topic!
carry on~
作者: 155220    時間: 2006-7-7 04:17 PM

我就無咩特別,老豆買咩就飲咩酒
因為我份人好膚淺有咩咪飲咩law

[ Last edited by 155220 on 2006-7-7 at 04:26 PM ]
作者: gn00987333    時間: 2006-7-7 04:25 PM

最鍾意飲blue ice
不過我好小飲酒所以冇咩唔鍾意
作者: troublehk    時間: 2006-7-7 04:33 PM

我以前好憎酒鬼
但家0下我竟愛上0左飲啤酒

點都好,
我飲酒點都唔會唔飲到醉晒影響到人地,
廢事比人又憎我又鬧我係酒鬼.

男人唔識飲啤酒,
點都比人有0的"那那"地 / 細路仔的感覺.
我身材偏瘦呀,
冇個啤酒肚真係唔多似麻甩佬!
作者: BOYDWAN    時間: 2006-7-7 04:36 PM

Originally posted by troublehk at 2006-7-7 16:33:
我以前好憎酒鬼
但家0下我竟愛上0左...
啤酒肚.................?
好肉酸噃...........
作者: clkgtr    時間: 2006-7-7 04:49 PM

好怕啤酒d苦味

如果真係要飲, 我比較鍾意san miguel
淡味d
作者: jublio    時間: 2006-7-7 05:09 PM

冇乜人鍾意飲日本啤酒,但係我鍾意,Sapporo銀罐裝,d 鬼佬叫 Silver Bullet

Australia beer ~ " Crown Lager" is  also my favourite,易入口

e 兩隻啤,酒精濃度比其他稍高 , ok good

[ Last edited by jublio on 2006-7-7 at 06:08 PM ]
作者: ylc301403    時間: 2006-7-7 05:20 PM

現在很少飲啤酒了
多數睇ball時才飲
鍾意飲喜力, 覺得比較清D
有時會加 D lime飲
作者: oswalt    時間: 2006-7-7 05:25 PM

夏天到了,來瓶清涼的啤酒真是一大享受
Heineken(海尼根),青島啤酒,台灣啤酒
都別有一番風味
啤酒這麼多種,大家開心就好
但是喝酒還是適量就好,千萬不要過量呢

[ Last edited by oswalt on 2006-7-7 at 05:29 PM ]
作者: dennis3814    時間: 2006-7-7 05:26 PM

百威....飲左好多年
冇既話為有飲藍妹
作者: zz1988    時間: 2006-7-7 05:52 PM

haha ~

blue ice is cheap , $4 something
but taste is not enought~

喜力 too expensive ~

百威 is the best ,
it taste sweet to me
作者: troublehk    時間: 2006-7-7 07:19 PM

Originally posted by clkgtr at 2006-7-7 04:49 PM:
好怕啤酒d苦味

如果真係要飲, 我比較鍾意san miguel
淡味d

飲多幾次慣0左,
就唔會覺得係咩野一回事
反而覺得係夏天熱辣辣整個凍啤呀,
涼透心,正呀!

係悶熱打緊世界杯的晚上
冰涷啤酒+白雲鳳爪or花生or鴨亦or雞腎
正呀!
作者: hold_find    時間: 2006-7-7 07:20 PM

我個人喜歡飲香檳(不過唔知係唔係真係香檳,阿媽就話係)及菠蘿啤(一種大陸出的酒酒精之少幾近冇)
原因好簡單,因為我年紀比較小(但已過18歲),連普通啤酒都頂唔順,但呢兩種酒所含酒精之少幾近冇,只有少許酒味,所以我當汽水飲
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-7-7 07:28 PM

最鍾意係喜力~~
味道o岩o岩好
唔會苦到好似藍帶,生力咁
又冇blue ice咁淡~~

其次就blue ice la~~ 第1次飲應該係呢隻...
作者: 5m    時間: 2006-7-7 07:30 PM

細路我0係香港就冇飲酒
只係返大陸見平就飲,冇記錯飲開金威
其他唔知
作者: eqhigh    時間: 2006-7-7 07:41 PM

個人飲過既只得喜力,嘉士伯,藍妹,百威,blue ice,青島同埋金威,因為小弟仲係求學時期,飲過既啤酒真係好少,所以冇咩唔鍾意..............

最鍾意既就係喜力,其次就係嘉士伯同藍妹
作者: 'nice'    時間: 2006-7-7 07:49 PM

好多種啤我都飲ga,最鍾意飲嘉士百(味道最好,個人感覺),
最憎飲藍帶,佢種味道唔好!!
國產就青島,$21 for two,7仔都差不多咁的價,抵!!
不過起屋企酒飲開獅威$3一罐到,味道都ok.

不過大啦,啤酒飲得個肚漲住,唔舒服,
所以好似克勤果首歌一枝花 :

點解開始會想過結婚  點解開始會識發奮

點解開始覺書中有黃金
點解屋企要多個女人  點解三點會瞌眼 "目訓"
點解開始被催促要成親

*  男人一枝花咪當我老花
男人一枝花絕未害怕
其他一枝花你會羨慕嗎
男人一枝花咪當我老花
男人一枝花絕未害怕
其他一枝花你會信我嗎
BA...BA...BA...  *

點解開始會想過買樓  點解開始會不再瘦
點解開始要啤酒轉紅酒
點解開始會鍾意養狗  點解開始會無o羊老友
點解開始要起身著晨褸
Repeat * *
男人一枝花咪當我老花

[ Last edited by 'nice' on 2006-7-7 at 07:51 PM ]
作者: alan123boy    時間: 2006-7-7 08:03 PM

初時飲喜力,但後來覺得淡d~
再試藍妹,都ok,但吾係咁啱口味!
而家最愛嘉士伯,貪佢夠苦!正!
生力好似甜甜地,吾啱口味!
百威嫌佢太淡!
大陸黎講金威,青島等都幾好!
而家有隻叫(森堡)我試過都ok~聽講係藍妹個細佬!
以上純屬個人意見,一句講晒,最愛嘉士伯
作者: fatboyfung    時間: 2006-7-7 08:10 PM

嘉士白~~我既最愛~不過我自從返左工之後都好少會係屋企飲~多數只會出街都d fd一齊先會飲~
作者: DEATHMAN    時間: 2006-7-7 08:11 PM

http://mud.mm-a4.yimg.com/image/1221279398
http://mud.mm-a3.yimg.com/image/980450622

[ Last edited by DEATHMAN on 2006-7-7 at 08:12 PM ]
作者: sssyyy    時間: 2006-7-7 08:12 PM

鐘意嘉士伯.....覺得嘉士伯無咁苦,
其他好似生力咁,真係好似無咩味...
作者: alexluiph119    時間: 2006-7-7 08:32 PM

開頭飲喜力
但係覺得越來越唔好飲
blue ice淡淡地唔錯
作者: lauric318    時間: 2006-7-7 08:56 PM

嘉士伯 -- 舅父係嘉士伯公司做, 有 free beer 飲
作者: yyy00000    時間: 2006-7-7 08:58 PM

鍾意blue ice,果種感覺好清涼,熱果時飲真係幾好...
其次係嘉士伯,d味好like.....
然後就青島...有d苦.....但係苦得來味道又ok.....
作者: kwoksing    時間: 2006-7-7 09:40 PM

近排喜歡飲「金牌嘉士伯」,貪佢酒精成份較高(8.6%),飲完好快上腦,感覺較free﹗

平時會飲「喜力」或「極品青島」,兩隻較醇易入口。  

間唔中會買少量「Blue Ice」或「藍帶」,唔駛講梗係貪佢地夠平,但質素又唔會太差。  

同埋好多時都會買定d樽裝「Jolly Sandy」,好似飲啤酒溝汽水,當口渴又唔係咁想飲啤酒時就會飲﹗  

有時當個人比較覺得失落時會買幾罐「嘉士伯黑啤」,苦澀味啱晒當時心情。  
作者: 阿感    時間: 2006-7-7 10:10 PM

比較鐘意喜力,藍妹,生力
藍冰,藍帶夠平,抵X
最唔鐘意家事伯,覺得好難飲
最惠X有隻韓國B酒賣,試過,都算唔錯
作者: ianiankuan    時間: 2006-7-7 10:21 PM

起力 好飲呀!
少少甜咁 大啖飲即刻 ”gur” 哂

最憎ice 苦到冇人有 飲苦茶都冇咁難飲呀
作者: chong2002    時間: 2006-7-7 11:35 PM

嘉士伯
因為我齋係識飲依隻...
><
作者: adamjacky123    時間: 2006-7-8 12:00 AM

1st: 嘉士伯.....唔苦,有啤酒味,正...
2nd:金威......平但冇乜啤酒味......overall唔錯.....
3rd:喜力,藍妹......好似無咩味,but 越飲越有啤味,

生力,藍帶無味,just like water.........
作者: hamsubboy    時間: 2006-7-8 12:13 AM

啤酒............ 有排講........

其實到唔同地方, 唔同時間, 飲唔同既啤酒.....

十幾年前去酒吧飲一定係飲"生力生啤- San Migual Draugth"........因為新鮮同便宜.......一來香港製造, 新鮮d, 二來同支裝一樣都係十幾蚊, 但大杯, more than one bottle, 可以飲多啖.

如果同d女仔去飲酒而又要飲啤酒, "喜力-Heineken"........, 因為喜力味道帶甜, 比較容易入口, 女孩子比較受落.

在家飲, 如果想醉........咩啤酒都得, 最重要係百佳有特價.... 當然blue ribbon 同果d荷蘭皇家啤唔好攪我............. blue ribbon味道淡而有清水味, 荷蘭皇家啤, 飲完第二日一定頭痛.

在家飲, 如果無聊而飲.........guinness, blue girl, san migual, carlsberg, daimond black, budweiser, corona, 但一定唔飲sol, 因為同類啤酒, 比corona細支, 變相飲少左.

打邊爐, 特價啤....總之除非係d新酒做特價啤, 否則咩都得
同朋友擗酒, 特價啤....總之除非係d新酒做特價啤, 否則咩都得

但係最近呢幾年, 經常飲咩啤酒都係酸, 只有guinness可以入口. 而如果唔飲guinness,..... blue girl 或者 carlsberg 或 生力, 但就一定唔飲喜力, 因為喜力甜.

但係如果去causeway bay 某某酒吧, 我就會飲佢地既喜力生啤.... 話晒香港唔係到到有.

去大陸, 飲青島........  哈爾濱都ok.... 但一定唔飲金威, 因為一飲就痾!

去蘭桂坊企起街飲就vb......... 澳洲啤酒, 幾好酒味. 去蘭桂坊企起街飲, 我唔飲一般以上既啤酒係因為.....山長水遠去到蘭桂坊, 梗係想搵d平常冇既嘢或者唔易搵到既嘢啦!
作者: stephenma    時間: 2006-7-8 12:20 AM

青島啤酒....易入口
作者: michelle_tom    時間: 2006-7-8 12:22 AM

嘉士伯...因為係第一隻飲既牌子 = =''
作者: 靚仔無罪    時間: 2006-7-8 01:10 AM

最鍾意飲藍妹 & 喜力..............
不過 2 款都唔平哦(我覺得)
其實青島都幾好飲架
起碼好過藍帶..................苦
仲有我最憎嘉士伯
因為我飲親嘉士伯都會醉.........
作者: lovesa123456    時間: 2006-7-8 01:17 AM

未成年果陣,
就唔鍾意啤酒架
覺得,嘩, 咁苦, 點飲呀?

所以果時最鍾意
係大陸飲
菠蘿啤, 薑啤
真係貪佢夠甜, 又幾過癮
扮下成年人, 但其實係汽水咁je

而家就真係鍾意啤酒啦
落club,落bar,食餐飯,同朋友吹下水都會飲

講到牌子, 老實講
喜力,嘉士伯味道偏濃又苦  感覺唔多好
生力,blue ice(抵飲) 又好淺好淡  冇乜味,飲水咁樣
藍帶個味就真係怪la, 難入口
較為適中都係青島同埋藍妹囉, 易入口, 又唔苦~

個人認為飲啤酒最好適可而止
大家吹下水淺嘗就幾good feel
你話怒劈就真係拎苦黎辛啦
啤酒有氣, 飲得多一係變湯神
唔湯仲慘, 谷住個肚果下唔上唔落真係慘過乜
幾無謂丫你話
作者: wangjacky    時間: 2006-7-8 02:24 AM

我就真係比較少飲啤酒
但係經過廣告既薰陶之後....
我會覺得生力好飲d :p
對我黎講,飲啤酒既時間通常係有喜宴....又或者係有人生日
生力比我既感覺都已經係ok苦喇=.=''''
其他個d仲苦個d....我真係覺得有d貼錢買難受
btw,有時我都幾想試下醉架.....想知咩感受
唔知有無人share下呢?
作者: gn00987333    時間: 2006-7-8 02:48 AM

最近飲左支清酒
飲個時好正
之後勁苦啊
好難頂
你地有冇試過啊
作者: qweqweqwe    時間: 2006-7-8 03:23 AM

開啤酒32個方法

http://www.gaffel.de/frames/biertest-start.swf
作者: gn00987333    時間: 2006-7-8 03:32 AM

Originally posted by qweqweqwe at 2006-7-8 03:23 AM:
開啤酒32個方法

http://www.gaffel.de/frames/biertest-start.swf
有d唔係個個得波
作者: toy739toy    時間: 2006-7-8 03:40 AM

青島啤酒、重有隻好似叫百樂啤 國貨算正
作者: garycheung    時間: 2006-7-8 10:18 AM

以前鐘意飲Heineken,但覺得太濃,轉飲Budweiser,
飲飲吓都係覺得麻麻,直至轉飲Bud Light之後覺得好正,
一直飲到而家~~

作者: keip5    時間: 2006-7-8 11:31 AM

梗係 Corona 啦! 墨西哥啤酒黎架! 加埋青檸就Fit哂! 飲佢加埋d小食就Perfect! 我每次落Bar都叫佢! 清得來又好味!

冇佢就叫百威或者青島...不過都係鍾意 Corona 多D! 對佢情有獨終!
作者: harvey22    時間: 2006-7-8 03:26 PM

hey any of you guys try VB from australia???
is the best beer from oz bitter taste!
if you wanna try it in hong kong, go to shooters that have it there!

i love VB becoz thats what i drink when i lived in aus is juz memorys!

[ Last edited by harvey22 on 2006-7-8 at 03:27 PM ]
作者: harvey22    時間: 2006-7-8 03:37 PM

VB = Victoria Bitter
作者: below6cm    時間: 2006-7-8 04:48 PM

平時飲開青島,因為味道甘醇。
不過如果講開好飲,一定是一隻叫「corona」的墨西哥啤酒,此酒非常有啤酒味,但又不苦,飲落特別有feel
一般便利店賣緊13蚊一支,各兄弟可留意一下。
作者: troublehk    時間: 2006-7-8 05:17 PM

Originally posted by lauric318 at 2006-7-7 08:56 PM:
嘉士伯 -- 舅父係嘉士伯公司做, 有 free beer 飲
咁好?
日日放工拎一盤返屋企飲呀?
定去某0的吧先有得飲?
作者: troublehk    時間: 2006-7-8 05:25 PM

想問0下大家會唔會係打邊爐度隊啤酒?
我就唔會,打邊爐通常都係幾錢幾錢任食
飲埋啤酒,個胃仲邊夠位擺食物呢?
作者: BOYDWAN    時間: 2006-7-8 05:49 PM

Originally posted by troublehk at 2006-7-8 17:25:
想問0下大家會唔會係打邊爐度隊啤酒?
我就唔會,打邊爐通常都係幾錢幾錢任食
飲埋啤酒,個胃仲邊夠位擺食物呢?
幾錢幾錢任食嗰d都唔好食咖喎................
作者: 自由神    時間: 2006-7-8 06:34 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2006-7-8 05:49 PM:

幾錢幾錢任食嗰d都唔好食咖喎................
咁又唔一定ge
不過有時飲啤酒唔係追求佢既好味!而係個感覺。
好似如果我踢完波同班波友去大排檔食飯一定係飲生力!
去酒吧吹水就飲嘉士伯!
同老豆睇波就飲青島!
作者: gn00987333    時間: 2006-7-8 06:42 PM

Originally posted by 自由神 at 2006-7-8 06:34 PM:

咁又唔一定ge
不過有時飲啤酒唔...

作者: 自由神    時間: 2006-7-8 09:05 PM

Originally posted by gn00987333 at 2006-7-8 06:42 PM:

喂喂......咩意思先!
作者: BOYDWAN    時間: 2006-7-8 09:07 PM

Originally posted by 自由神 at 2006-7-8 21:05:

喂喂......咩意思先!
讚你啩.................
作者: clkgtr    時間: 2006-7-8 09:20 PM

Foster 幾好
味濃得黎又唔太苦, 不過又唔係度度有
如果無, 我都係會飲番比較味淡d既san miguel
作者: hamsubboy    時間: 2006-7-9 12:07 AM

Originally posted by clkgtr at 2006-7-8 09:20 PM:
Foster 幾好
味濃得黎又唔太苦, 不過又唔係度度有
如果無, 我都係會飲番比較味淡d既san miguel
係呀! 好多謝呢位brother提醒.........
我自從搬左入沙田住之後, 5年前, 我屋企個雪櫃, 一定有foster... 因為味道唔錯, 夠味, 而且根據罐裝beer計, 比其他330ml罐裝啤酒大罐d, 好似365ml or 355ml.
但最近呢兩年, 唔知點解唔記得左foster 呢個好朋友.
作者: clkgtr    時間: 2006-7-9 12:44 AM

Originally posted by hamsubboy at 2006-7-9 12:07 AM:

係呀! 好多謝呢位brother提醒.......
Foster的確唔錯
好岩d飲啤酒初哥, 又香又濃但係唔算苦, 我第一次飲啤酒都係飲佢

之後, d人話heineken正, 我試過之後, 苦到我仆街

之後如果無foster同san miguel的話, 我會飲carling
因為我覺得carling完全無味, 淨係得苦味, 好似飲sparkling water咁

[ Last edited by clkgtr on 2006-7-9 at 02:52 AM ]
作者: 不是過客    時間: 2006-7-9 02:47 AM

平時鐘意青島/健力士~落bar同fd多數同飲藍妹~自己揀就Asahi多....(因為經驗所得Asahi既啤酒妹好似平均最索....嘻)
作者: tangjohntang    時間: 2006-7-10 04:13 AM

前几年鍾意百威.觉得这牌子的口感比较清爽.现在鍾意Heineken,的確是有些苦,但喜歡其口感濃鬱,有很浓的小麦味道,而且喜歡搜集瓶子,所以會買小瓶裝的啤酒喝,這是件有趣的事情,看到普通Heineken的瓶子,Heineken Paco,Corona,Carlsberg...很有成就感:-)
作者: ylc301403    時間: 2006-7-10 05:08 PM

brother 們鍾意邊個曰本酒妹?

http://zakikan-web.hp.infoseek.co.jp/
作者: ilumiho    時間: 2006-7-10 05:24 PM

哈哈 !!! 說到這個當然要推薦台灣的 ~~~
正統"台灣啤酒"~~~
說到這個阿 !!!
台灣啤酒有打籃球的台啤隊伍 ~~~
電視上打廣告打很兇喔 ~~~
之前有伍佰 ~~~
最近有張惠妹來代言廣告 ~~~
就可以知道台灣啤酒是多麼的有名氣嚕.
每次去吃海產阿 或是吃小吃店都會叫個幾瓶來喝 !
他的感覺很順 喝起來甘中帶點香甜的味道 !!!
真是不錯 !
如果各位同胞有到台灣的話一定要去買個幾瓶來喝喔
超棒的拉 哈哈
作者: troublehk    時間: 2006-7-10 09:15 PM

Originally posted by ylc301403 at 2006-7-10 05:08 PM:
brother 們鍾意邊個曰本酒妹?

http://zakikan-web.hp.infoseek.co.jp/
0的啤酒妹好得人驚
大部份的 pose 係大字型咁
驚死你睇唔到佢身材咁.........
又渣住個啤酒杯,
好似想打人咁............
作者: 12d3    時間: 2006-7-11 05:11 PM

1st: 藍妹
2nd: 金威(平)

雖然好多人都中意, 但係我最唔中意飲嘉士佰, 除非好夠凍, 如果唔係好難飲.
純生我一定唔飲, 十足溝左水的啤酒.

啤酒妹方面, 應該係白威啤酒妹最索!
作者: 無妄    時間: 2006-7-11 08:21 PM

第1 藍妹(喝開有感情 又容易入口)
第2 白威金威(夠平 每一次去酒吧一定第1樣叫)
第3  最討厭黑啤
(有次生日打個樓梯庄 艾華士->藍妹->BLACK呢寶->黑啤 第庄未打完就收左皮
第2日仲嘔緊 勁唔住)
其實艾華士都好難頂 太勁

不過近幾年 去酒吧 白威竟然比藍妹 嘉士伯仲貴= =
唔知點解
作者: franken    時間: 2006-7-12 12:26 AM

Tennent, Scottish brand
Corona, 不過一定要有青檸先會好飲
喜力, 去過出產地荷蘭飲過, 好正, 不過係要有兩吋泡先好飲
carlsburg chilled...
但係要提一提出產自newcastle geh Brown Ale, 好得意, 大家一定要試試
作者: keanu128    時間: 2006-7-12 02:10 AM

我係大陸飲個一隻叫.菠蘿啤..飲落唔似啤..似汽水...but 有成8%..所以好快high
另外有隻不知名既南非啤酒
勁好飲~唔知叫咩名,但係個樽係啡色既
而且個樽蓋可以就咁用手擰開好方便!
作者: franken    時間: 2006-7-13 01:00 AM

其實仲有其他唔係好勁酒精含量geh飲品!
例如city super or 又一城間超市TASTE,有賣一種叫vodka mudshake飲品!
少少vodka味,4%,唔難飲,易上口!
好o岩女仔or唔係好飲得酒geh港男飲。
多種口味,不過個人認為chocolate mudshake就最好飲!
作者: loklok117    時間: 2006-7-13 07:48 PM     標題: yy

同班f去劈既話-飲咩都無所謂
但係睇波吹水慢慢飲既時候
ice,百威一定唔飲
如果只計啤酒,我覺得青島係最好飲
有時同女仔飲我重會買包話梅
飲之前加一粒係柸酒度
唔苦,甜甜地幾好飲ka
作者: franken    時間: 2006-7-13 09:05 PM

其實飲乜都無所謂,最重要係有氣氛。
一班朋友圍威喂,嘻嘻哈哈,細聲講大聲笑,大聲講超大聲笑,
摸下杯底又一晚,咁先係有好享受。
之但係喎,唔好飲stella artois,好似飲尿咁。

好難話自己最鍾意邊隻,因為好睇當時心情同朋友組合。
vodka mudshake,同女仔時會飲
普通啤一啤,同豬朋狗友飲
健力士,3月17日愛爾蘭節日必飲。
作者: 小强    時間: 2006-7-14 01:11 PM

我最中意飲愛爾蘭啤酒: Kilkenny (甘爽)
作者: Triangel    時間: 2006-7-14 02:28 PM

ˉ ˉ

[ Last edited by Triangel on 2006-7-14 at 02:32 PM ]
作者: makin    時間: 2006-7-14 03:03 PM

我好少飲..但我最鍾意飲青島^^"
因為聽我d屋企人話青島d水整出黎既啤酒特別清同好飲~
最唔鍾意黑啤= =得個苦字..
作者: clkgtr    時間: 2006-7-14 03:38 PM

Originally posted by franken at 2006-7-13 09:05 PM:
其實飲乜都無所謂,最重要係有氣氛。
...
尿我就唔知咩味喇

不過stella artois既味道又真係怪怪地, 而且又得苦味
作者: yiphbmail    時間: 2006-7-15 06:50 PM

開心時想飲,吾開心時又想飲,正因為無咩特別所以覺得想飲啤酒
有錢飲貴嘢,無錢飲平嘢
但大部分時間我都無錢
所以只有飲國產 ,如 純生,又或者燕京
我感覺上樽裝好飲過鑵裝

曾到過青島 試過 生啤 好好飲,但又吾知咩分別
作者: chrislovegill    時間: 2006-7-17 11:12 AM

我都幾怕啤酒o既苦味,我都係同d friend玩o既時候先會隊酒
最正首推Budweiser,易入口,但係酒味依然重,唔會好似飲水1咁
衰就衰在係貴d law~
作者: harry_cfc    時間: 2006-7-17 11:55 AM

個人就乜啤酒都飲,
不過覺得百威最正!

作者: belibala    時間: 2006-12-4 11:36 PM

Originally posted by kuchi at 2006-7-7 02:45 PM:

hey man, try CitySuper la, they got Molson Canadian but a bit expensive.
作者: belibala    時間: 2006-12-4 11:38 PM

Originally posted by jublio at 2006-7-7 05:09 PM:
冇乜人鍾意飲日本啤酒,但係我鍾意,S...
Silver bullet is Coor's, an American beer, u can also find it at CitySuper.
作者: belibala    時間: 2006-12-4 11:41 PM

Originally posted by harvey22 at 2006-7-8 03:26 PM:
hey any of you guys try VB from aus...
not only shooters, but also Outback, they also got VB, not bad not bad.
作者: belibala    時間: 2006-12-4 11:54 PM

in Canada, Molson Canadian, Labetts (not sure the correct spelling)
in 90's, Heineken & Corona
2000 till now, Tsing Tao, Asahi, Sapporo & San Miguel.
The above is beer at home, all in bottle as it is more "fresh" & tasty in bottle than in can.

For drinking outside like bar / pub, it doesn't matter what brand as long as it is on promotion. You know, sometimes it is very hard to refuse those beer promoter girls especially they are pretty, sexy......................

Brothers, try to compare beer of the same brand in bottle & in can, you will find the difference. Moreover, small bottle is more tasty than big bottle, it is due to pressure ratio of the bottle size, friend of mine who worked in a beer company told me.

Cheers..............
作者: zakuland    時間: 2006-12-5 10:38 AM

Heineken
blue ice
作者: Edgar_Davids    時間: 2006-12-5 06:01 PM

請問樓主最鍾意的啤酒定義為甚麼??

如果話最鍾意「飲」的啤酒............
我會揀............(唔講得.......比差人拉架.......)

至於如果話最鍾意的啤酒「品牌」........
我就一定揀生力同百威........
原因有兩個.....
第一佢地成日搞 show.........(謝安琪 )
第二.........咪就係佢地D啤酒女郎制服夠靚夠索囉.......
作者: kakeidevil    時間: 2006-12-5 06:04 PM

Originally posted by keanu128 at 2006-7-12 02:10:
我係大陸飲個一隻叫.菠蘿啤..飲落唔似...

菠蘿啤7仔有得賣,OK冇!!!
價錢$3.8!!
不過飲落似菠蘿冰多d......................
作者: hitmecomecome    時間: 2006-12-5 06:52 PM

藍妹
藍帶
但係藍妹好ddd
作者: Yui.i    時間: 2006-12-5 06:59 PM

我最鍾意asahi同blue ice,2隻都唔太濃....飲多罐都仲得....
作者: 漢堡包    時間: 2006-12-5 10:09 PM

我隔兩三日就去飲酒....唔飲就會個心囉囉攣

至愛....SanMiguel<-------至好味
作者: benq91    時間: 2006-12-5 10:25 PM

藍妹,
作者: jol    時間: 2006-12-5 10:49 PM

blue girl  冇得解
中意佢首歌~~
作者: soflowar    時間: 2006-12-5 11:26 PM

其實我個人對飲啤酒冇乜研究,因為我都係接觸啤酒冇幾耐...

不過,我最愛既係「嘉士伯」,唔係因為佢比其他啤酒好飲,而係我第一次飲既啤酒,而最最最最最主要既原因係......我一飲佢就另我諗番起一段既難忘又美好既回憶,我好享受lee一種感覺,因為會令我諗想動人既「佢」。
作者: bigfish    時間: 2006-12-6 12:09 AM

carlsberg - > 飲開有感情
喜力 - > 歐聯讚助, 睇波多數飲
asahi - > 日本啤酒味道夠特別
其他生力, blue girl 味道都麻麻, 唔推介
作者: bestpkman    時間: 2006-12-6 01:59 AM

嘉力
作者: bestpkman    時間: 2006-12-6 01:59 AM

嘉力
作者: keip5    時間: 2006-12-6 01:11 PM

Corona --- 加埋青檸超正...落Bar實叫佢....好清
Budwiser百威 --- 劈酒專用...淡淡地....
青島同 Coors light(加拿大啤)都唔錯...
最討厭黑啤!!!
作者: Edgar_Davids    時間: 2006-12-8 04:48 PM

Originally posted by bestpkman at 6-12-2006 01:59:
咩牌子黎架?
作者: 文彼得    時間: 2006-12-8 08:25 PM

生力-打邊爐同睇波必備
作者: bigfish    時間: 2006-12-8 08:54 PM

Originally posted by 文彼得 at 2006-12-8 08:25 PM:
生力-打邊爐同睇波必備
坐南華後備席時飲唔飲?
作者: ^^優之良品    時間: 2006-12-8 09:19 PM

我就比較喜歡飲喜力,尤其吹喇叭,感受更正,但當然要夠凍啦
但是不會在國內飲,太多假貨,我飲一啖即嘔!怕怕

其他啤酒冇乜評價,但最不喜歡就是哈爾濱啤!!太淡。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0