標題: [一聊知] 面紅傷身? [打印本頁]

作者: steffan    時間: 2007-1-18 06:23 PM     標題: 面紅傷身?

飲酒既人都聽個有兩派學說, 一邊話面紅傷身, 一面話面唔紅傷身
另外有人又話面紅冇咁飲得, 又有人話面紅快散酒...

其實係唔係真係有關係呢~?
作者: specificness    時間: 2007-1-18 06:34 PM

通常聽到的是面紅唔傷身,因為酒氣都散了出來。如果散不出來,谷在裡面,就傷身。不過我從來都面不紅氣不喘,也不見得有甚麼傷。可能是因為我沒成日飲的關係。

至於面紅無咁飲得就倒是的,因為散得快,啲酒氣(氣血)一下子就谷到上個腦塊面,你自己話,有幾飲得?佢地一般好快就目光開始有點煥散,不是要停,就要胡言亂語了(君也不見喬峰「連盡三十余碗,兀自面不改色,略無半分酒意」)……

不過當然不能一概而論。
作者: BoA.4    時間: 2007-1-18 07:24 PM

我飲少少酒塊臉就勁紅嫁啦
不過就唔知算唔算飲得
飲得既標準係點
同埋我飲完酒去廁所既頻率比其他人高好多
作者: Legendrick    時間: 2007-1-18 11:35 PM

飲之前食牛油冇咁易醉
作者: Legendrick    時間: 2007-1-18 11:35 PM

飲之前食牛油冇咁易醉
作者: 孤獨‧守護天使    時間: 2007-1-19 12:01 AM

飲之前食牛油係冇咁易醉,不過一嘔就好臭
作者: AWU    時間: 2007-1-19 02:01 AM

飲酒面紅主要是酒精在身體發揮了作用.

人飲酒後血管會擴張, 這也包括了微絲血管, 面部皮膚較薄, 就很容易看到面部出現紅暈, 其實很多時飲酒後手腳或身體其他的地方都會出現紅暈的.

飲酒面紅的人, 一般都比不面紅的人易醉,
即係比千杯不醉果d飲少好多,
無咁傷身就真啦.
作者: s_mon    時間: 2007-1-19 03:13 PM

我通常飲一杯就面紅耳赤架啦,所以我好唔飲得
作者: seanjohn    時間: 2007-2-6 11:56 AM

我飲少少酒紅臉
作者: hippo722    時間: 2007-2-9 10:26 PM

飲酒面紅的人, 一般都比不面紅的人易醉
這又未必
面紅同易醉係兩件事呀
作者: keip5    時間: 2007-2-9 11:33 PM

面紅未必傷身,
面青就會頭暈.
不過人人體質唔同,
不過...飲少d酒...
健康d又洗少d...錢!
作者: spareman4    時間: 2007-2-10 10:31 AM

面紅只係飲酒後其中一個表徵,
根本同傷唔傷身冇直接關係;

就譬如話有d病人染病後,
會有好明顯既病徵,
有d人會冇咁明顯;

所以唔好因為飲左酒有冇面紅,
而斷定酒量,或者會唔會傷身;
作者: PKTung2    時間: 2007-2-11 08:39 AM

凡事過量都唔會有益

我個 e 生朋友話,每日 2百毫升,每個星期唔好超過 一支 750 毫升

對身體無壞影響,至於有無益就好睇個人體質,因人而異
作者: jackyleej    時間: 2007-2-11 09:04 AM

Originally posted by BoA.4 at 2007-1-18 07:24 PM:
我飲少少酒塊臉就勁紅嫁啦
不過就唔知算唔算飲得
飲得既標準係點
同埋我飲完酒去廁所既頻率比其他人高好多
me too
作者: Cow001    時間: 2007-2-11 10:10 AM

亞洲人飲酒唔面紅既情況多過白人。因為亞洲人有相對上大的機會有了一隻可以催化分解酒精過程既"酉每",於是酒精留在身體的時候長了,所發生的作用(正是7樓那位朋友所說的)時間長了,所以面紅。

換句話說,飲酒唔面紅可能是代表你有個隻"酉每",唔一定係唔好既。
作者: jennifer    時間: 2007-2-11 02:29 PM

是酒都伤身的,而红酒后劲十足,狂饮不仅伤身,更是对红酒的一种糟蹋,红酒是用来慢品的.
作者: hamsubboy    時間: 2007-2-21 01:29 AM

我10年前在明珠台看了一個講飲酒的醫學節目.

飲酒時臉紅 或 身體出現紅點:係肝臟給我們自己的一個信號 - ”我肝臟正在努力分解主人喝下的酒精,但係開始頂唔順,請主人不要再飲.”

飲酒時不臉紅,不代表你沒事,..... 你可能出現輕微反胃.再喝便會嘔吐.
如果你一星期飲幾次酒,留意一下,你會在喝第一或二杯的時候已經出現輕微反胃.因為你個胃頂唔順,之前D酒對自己的傷害仲未完,你又飲.
而因為呢一類人胃部較差,”頂唔順”呢個信號唔係由肝臟發出,而係由胃部發出,所以呢類人飲酒時不容易臉紅.

至於傷唔傷身.....魚翅一次過食得多都會胃痛喇!
作者: hohoho    時間: 2007-2-21 03:25 AM

Originally posted by Cow001 at 2007-2-11 10:10 AM:
亞洲人飲酒唔面紅既情況多過白人。因...
無錯, 面紅係因為缺左隻分解酒精嘅酶, 所以好快影響到身體出現反應, 相反有足夠嘅酶分解酒精就唔會咁快有反應所以唔會紅
作者: id00349    時間: 2007-2-27 09:54 AM

唔係架嘛~~
作者: cmchi    時間: 2007-3-5 11:31 PM

我淨係聽過酒紋係好傷身
作者: aquariusze    時間: 2007-4-5 02:28 PM

我睇報紙, 面紅係因為你身體缺乏一種野, 而當你缺乏左個種野..再飲酒, 你生cancer機會會大好多..there is corelation between easy to get red face and cancer
作者: 阿感    時間: 2007-4-29 08:16 PM

Originally posted by aquariusze at  02:28 PM:
我睇報紙, 面紅係因為你身體缺乏一種野, 而當你缺乏左個種野..再飲酒, 你生cancer機會會大好多..there is corelation between easy to get red face and cancer
o岩o岩睇最緊要健康都係咁講,話飲酒易面紅代表你身體產生左一樣有害物質出o黎(個名唔記得),如果面紅面繼續不停飲酒患食道癌o既機會就會增加
作者: another_me    時間: 2007-5-17 05:18 PM

我都會面紅.....咁咪好大鑊?!?!?!?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0