標題: [愛情診療室] 好對唔住男朋友o甘 [打印本頁]

作者: iloveapplebu    時間: 2007-2-27 10:21 PM     標題: 好對唔住男朋友o甘

成班朋友一齊玩,飲大左少少
同另一個男性朋友玩得好close
就連我個fd都話有o的驚
訓醒覺,先知同佢訓埋同一張床
雖然無發生任何事
但真係好內疚咁...

然後愈諗又好似愈煩,返而對呢個男性朋友有少少feel咁..
我知可能係錯覺

我同男朋友一齊三年啦
我o地咩都講,佢對我好好
而家我都唔知點樣做...
你o地教下我啦
作者: shanlinlla    時間: 2007-2-27 10:34 PM

唔好同你男朋友講(大家都有自己嘅秘密),你唔講,唔係身有"屎",係唔想佢多心!!!!
男仔好容易會將呢d野諗埋一邊!!!!!
另外,你話你對呢個男仔有d feel 咁你就要諗下佢同你現任男友邊個岩你多d,
再自己決定!!!!!
我地只係比意見你,你自己都係大人,呢d野應該可以自己判斷到!!!!!!
作者: whatsgoingon    時間: 2007-2-27 10:36 PM

i think u tell your bf is better...dont deceive each other ar.......
作者: specificness    時間: 2007-2-27 10:40 PM

如果真係只是訓埋同一張床一晚,甚麼都無發生過,咁你就睇開啲啦,唔好太介意男女之分……朋友本身是沒有分男女的!如果真的只是朋友,玩到攰訓左,點訓根本唔太關係。你同佢都訓左,係訓埋一齊定係分開訓,有乜關係?如果真係有野,即使唔訓埋一齊,有野就係有野!

不過,你要問清楚自己感到內疚的原因。如果係你真係有感覺,咁就要小心啲。到現在你的想法看來,你還是極之珍惜你同你男友的關係,咁即是對那「朋友」的感覺好可能只是一時之迷惑;是的話,你好好控制自己,不要一錯再錯了!過兩星期回想,真係可能得啖笑。如果因為幾天的迷惑就失去了好男友,是多麼不值得的事!

對你男友方面,如果如你所言你跟男友是無事不談的話,你先想想男友是否一個開通的人;如果是,我建議你考慮下在比較輕鬆的情況下告訴他有一晚大家玩大左,累得滯訓埋一齊。告訴他當然有風險,但是,只有雙方坦誠,才能了結心中的郁悶。如果可以講而不講的話,你心中有鬼(不論那是真鬼抑或假鬼),以後再好似以前咁無事不談就會比較困難,長遠而言,真係有可能影響你跟他的關係。

講一個大話好容易,但係,因為一個大話而令得雙方長遠地有生芥蒂的風險,值得嗎?

這只是我個人的看法,也許不適用於你。希望幫到你。
作者: lywv5    時間: 2007-2-28 02:04 AM

i think you are a cheap chick
作者: specificness    時間: 2007-2-28 09:51 AM

Originally posted by lywv5 at 2007-2-28 02:04 AM:
……有人身攻擊的必要嗎?就算有表達自己對事情(甚至對對方)評價的必要,在僅僅上面的資料而下定論,會不會有欠公允?而且,就算樓主有所不對,從上面也可看見她有悔過之心,在這裡問大家的意見,我們是否應該給予多點有建設性的支持呢?況且,就事情本身來看,如果真如我上面所說只是純朋友式的誤會,也許並不構成太大的不妥(這我也不敢肯定,但肯定的是它的可能性)。讓我們一起努力建立一個良好友善的26fun討論環境罷!
作者: iloveapplebu    時間: 2007-2-28 11:04 AM

我諗我唔係你所講o既"cheap chick"
只係同朋友玩得埋左

我有後悔過有內疚過,點解要咁做
我諗我今晚會同男朋友講丫
作者: au212001    時間: 2007-2-28 11:11 AM

支持你坦白, 我同我女朋友一齊佐1個月, 但我地成日咩都吾講, 好多野都收埋係個心度
話就話因為吾想對方知道後吾開心, 但當我意識到佢暪住我的時候就會好嬲...
因為我吾可以承擔佢的吾開心, 嬲佢吾話我知咩事.....
我知道坦白需要勇氣...支持你~~~
作者: angry888    時間: 2007-2-28 01:03 PM

Originally posted by lywv5 at 2007-2-28 02:04 AM:
Agreed.
作者: angry888    時間: 2007-2-28 01:06 PM

I love how teens always use alcohol as an excuse.
If you don't want to do it, you won't do it.
作者: sakura310    時間: 2007-2-28 02:41 PM

咁我覺得既然你同個男仔咩都無發生過,都唔算咩大件事ge
不過咁,既然你都有左男朋友(我諗你地關係應該不錯啦^^)
你就盡量避免同其他男仔咁close啦~
調返轉諗,你都唔想你男朋友同第二d女仔好熟啦~,係咪?
當然,如果話講自由,係,每個人都有佢ge自己去識人,同邊個熟
但係咁做ge同時,真係要顧及自己伴侶ge感覺
有人聽到我咁講,就會話咁係專制啦(我不否認有人會好大疑心)
但係咁wor,你咁做,就好唔尊重你ge伴侶(你係代詞ja)
我地總不能因自己鐘意做某d野而唔理身邊ge情況ga ma
以我為例,我勁鐘意食糖,但我唔可以唔停口咁食,因為我知道我身體有害
所以呢~有伴侶的人,最好就避忌下,唔好同其他異性行得咁埋,免得傷左伴侶ge心
咁而家唔發生都發生左啦,以後唔知會唔會咁好彩ga ma
以後點玩都好,點到即止啦,總不能因自己鐘意就無視伴侶的感覺ma~

上面d人,唔該唔好係度人身攻擊呀,呢度係戀愛版,唔係俾你地亂吹水ge地方!!
作者: 12d3    時間: 2007-2-28 04:24 PM

出得黎玩, 就預左要還.
你同男仔玩得好開心, 就要有返咁上下內疚.
呢d野係玩之前要預左, 無謂玩出火, 樂極生悲.

講出黎都無問題, 不過一般情況都好難信你. 你男朋友除左要信你, 仲要信埋你的異性朋友.
就算信左你, 心裡面都會有條刺.

何必要同其他男仔玩咁埋?
作者: iloveapplebu    時間: 2007-3-1 12:04 AM

我同男朋友講左啦
係出街食飯,佢送我返屋企途中
我同佢講左件事啦

佢只係拍下我個頭話
"傻o既,你同佢識左十幾年,fd到咁
又唔係有o的咩事發生
朋友,唔係男就女o架啦
我信你喎"

搞到我勁感動...><...
作者: J.T.    時間: 2007-3-1 02:56 AM

妳 bf 都 幾 好 wor ...
以 後 對 佢 好 d 補 返 數 la ...
珍 惜 眼 前 人 ar ...
support you ~
作者: sakura310    時間: 2007-3-1 08:07 AM

咁咪好LOR^^
一天都光哂^^
有個咁好ge男朋友,要好好珍惜啦~
作者: davidchan701    時間: 2007-3-2 09:41 AM

唔同男朋友講說實, 比佢知道你騙佢一定分手

同男朋友講說實, 有可能分手, 你可以選擇適當時間減低分手機會

我建議你同佢做愛時候講, 你做到一半叫停, 佢一定問你點解停, 你話自己好污早及說明對唔住男朋友事件, 你男朋友有80%機會原諒你, 因為在佢有需要時候, 理性程度會減低, 但你有最想壞後果, 就是同你做完之後有可能分手, 但20%機會發生
作者: chu1118    時間: 2007-3-2 01:10 PM

Originally posted by davidchan701 at 2007-3-2 09:41 AM:
唔同男朋友講說實, 比佢知道你騙佢一...
幾有計喎你又
作者: davidchan701    時間: 2007-3-2 01:11 PM

唔好意思, 不知道你同男朋友好番, 仲獻橋給你

希望你同男朋友長長久久
作者: butluck    時間: 2007-3-2 05:18 PM

i think u like the other guy la ... hahah
作者: eagledogfox    時間: 2007-3-3 04:40 AM

don't worry la, just sleeping will not cause you pregnant..
relax...^^
作者: 12d3    時間: 2007-3-3 11:28 AM

Originally posted by iloveapplebu at 2007-2-27 10:21 PM:
然後愈諗又好似愈煩,返而對呢個男性朋友有少少feel咁..
唔記得提提你, 呢d feel 係假架.
作者: iloveapplebu    時間: 2007-3-3 02:40 PM

Originally posted by davidchan701 at 2007-3-2 01:11 PM:
唔好意思, 不知道你同男朋友好番, 仲獻橋給你

希望你同男朋友長長久久
唔緊要啦...不過條橋都幾搞笑^^

而且我都知o個一剎o既feel係假o既
而家諗返就覺得自己好白痴
亦搞到件事好serious 咁
其實可能我仲miss左一樣好重要o既point
就係其實我同o個個男仔fd左10幾年有多啦
係好細個就識o個隻
所以我先好信任佢,而我男朋友都好信佢o架
作者: eric1874    時間: 2007-3-3 08:58 PM

有男朋友就唔好同其他男仔玩到咁埋la,如果你bf同d女仔玩到咁埋你得唔得丫?都唔好講話同唔同bed la~~自己檢點d la,朋友唔係咁樣ga,你無bf就做乜都無所謂,lee個係責任ge問題ar,如果你係咁ge話,我諗你同你bf分手算la,你繼續只會對唔住佢更多
作者: eric1874    時間: 2007-3-3 09:00 PM

Originally posted by iloveapplebu at 2007-3-1 12:04 AM:
我同男朋友講左啦
係出街食飯,佢送我...
感動ge就唔該你以後唔好再對唔住佢
作者: lywv5    時間: 2007-3-3 09:49 PM

Originally posted by specificness at 2007-2-28 09:51 AM:

……有人身攻擊的必要嗎?就算有表...
you can deduct my point
but i stand on my own view based on hew following description of herself

同男朋友一齊三年

一齊玩,飲大左少少(??)
同另一個男性朋友玩得好close
就連我個fd都話有o的驚
訓醒覺,先知同佢訓埋同一張床

返而對呢個男性朋友有少少feel

refer to #23 for explanation ( i agree with him)

As for your claim of 人身攻擊, if a man do sth like that , you will also call him a 'smelly man'...

[ Last edited by lywv5 on 2007-3-3 at 09:54 PM ]
作者: sucker    時間: 2007-3-3 09:52 PM

我覺得你要弄淸楚是一時衝動的喜歡還是真的喜歡lor.愛無話分先後或者相處多久.只要真係愛(當然相愛啦.如果只係你單方法面就無謂做多餘動作),自然找個最好.更何況未結婚.不要後悔.
男朋友(可作選擇)--->老公(已作決定)
如果唔係你就算和你男朋友一起而不是全心愛他,才是對不起他lor.  長痛不如短痛.

真愛 不等如 早來者
作者: 艾力克    時間: 2007-3-3 10:56 PM

Originally posted by iloveapplebu at 2007-3-1 12:04 AM:
我同男朋友講左啦
講完之後, 你地感情將會比以前更加好
作者: faison    時間: 2007-3-3 11:51 PM

Originally posted by specificness at 2007-2-27 10:40 PM:
如果真係只是訓埋同一張床一晚,甚麼...
what if ur gf/bf do the same thing? if he/she sleep with another on the same bedroom, even did nothing...u can accept that? i don think so....
作者: 小强    時間: 2007-3-4 01:26 AM

我同男朋友講左啦
You are very lucky....have a very understanding bf....
作者: ikuiku    時間: 2007-3-4 06:33 AM

你是不是cheap chick我不知道﹐因為我不認識你的為人。
但我有幾句話想說﹕
1。飲大左少少﹖我也聽過無數女生說這句話以及解釋。要是知道自己的酒量就控制下吧。一大班人飲酒開心﹖跟一班知己飲茶聊天也很開心﹐不一定要飲酒﹔朋友要你飲﹖難到就不能拒絕嗎﹖飲酒惹禍﹐都是籍口。
2。睡在同一張床﹖如果你男朋友做了同樣的事﹐你會怎樣﹖你能原諒他﹖真的能當沒事發生過﹖真的不會猜度對方﹖真的內疚的話﹐就不要做。事後的後悔是多餘的。
3。同男朋友一齊三年﹖日子久就對他生厭﹖對別人有興趣﹖你的定力呢﹖你男朋友對你那麼好﹐你還想怎樣﹖
4。大家在這留言﹐是舒發自己的意見。我知道上面有好幾位朋友是說出自己的感想﹐但卻用錯了字詞。但這不代表他們是進行人身攻擊。
我不是在這兒說教﹐而是想你將心比心﹐細意想想。
以下是一些警告﹕
1。有男朋友的﹐就自己檢點一下吧。認識很久﹐並不是親密舉動的籍口。請記住自己的身份。保持一點距離吧。
2。如沒必要﹐就不要飲酒吧。傷身的。
3。不要想住男朋友每次也會給你機會。
4。不要認為男朋友真的不介意﹐只是他不說出來罷了。
5。凡事三思而後行﹐不要等事情發生後才來後悔。
5。三年不是一個短時間﹐請珍惜。
我只是說出我的意見罷了﹐不喜物插。
祝你跟你的男朋友幸福快樂。
作者: fderek    時間: 2007-3-4 08:22 AM

以後小心d啦,好彩你男朋友唔嬲
作者: BOYDWAN    時間: 2007-3-4 08:28 AM

Originally posted by lywv5 at 2007-2-28 02:04:
Originally posted by angry888 at 2007-2-28 13:03:
Agreed.
蝦.............你兩個都幾口痕噃~
人地問問題你地就話人cheap,至 high 你地啦 ~
既然你地咁 high,一係就高人高見咁幫吓人、一係就無謂覆喇,咁cheap 有失你地身份呀 high 人~

if you two really wants to play something "high", see you in M.C.C. or [頑童俱樂部],anytime~
作者: 1989    時間: 2007-3-4 05:42 PM

Originally posted by specificness at 2007-2-27 10:40 PM:
如果真係只是訓埋同一張床一晚,甚麼...
好support呢位人兄的說法,蠻可接受   我都有咁既意思
作者: 152634987    時間: 2007-3-4 11:30 PM

Originally posted by iloveapplebu at 2007-2-27 10:21 PM:
成班朋友一齊玩,飲大左少少
同另一個...
唔好因為一時ge感覺而做錯決定la~
慢慢諗真d
作者: iloveapplebu    時間: 2007-3-5 12:07 AM

大家對呢件事都有唔同o既意見
或者有人會覺得我好唔岩,應該要設身處地諗下男朋友o既感受
當然我亦知飲酒唔係一個藉口
所以我知自己係呢件事係錯左

事實上,我對呢個男仔話有feel只係錯覺(一早已知道)
而家呢一種感覺係一種受保護的安全感
同呢個男仔由小學識到而家
佢好take care我,對我好好(其實佢好gentleman,對所有人都好好)
再講一個小小秘密比大家聽
就係我由細個已經無左爸爸
而我當呢個男仔好似我家人咁(因為連我屋企人都識呢個男仔)
當時就好有被疼鍚的感覺

而家諗返件事,原來只要你個心無歪念
就算比你同一張床訓都好
都好似同一個屋企人同床o既親密感覺
(當然唔係係人都得啦,唔鐘意聽唔好插)

anyway好多謝大家o既意見同祝福~^^祝大家都開開心心
作者: khkeung    時間: 2007-3-5 01:36 AM

唉呀唉呀  
難攪呀
作者: yungting0623    時間: 2007-3-5 07:52 AM

而家講左咪好囉.....大家相處在乎坦誠~~~~呃黎呃去既感情,又有什麼意思~~~
經一事,長一智...希望你以後做所有事都三思而後行.......特別係感情呢樣野....行錯一步,就真係好難挽回~~~~
仲有,以後對你男朋友好d啦....而家仲有d咁大方既男仔,真係唔多架啦~~~
作者: lywv5    時間: 2007-3-17 12:09 PM

就算比你同一張床訓都好
都好似同一個屋企人同床o既親密感覺

wow...
i hope you will understnad when you BF say that to you when u caught him sleeping with other girls
作者: yankeelam    時間: 2007-3-18 12:02 PM

恭喜妳,妳的朋友是一個君子(風化案件中,犯案者都通常是受害人的朋友而非陌生人),妳亦擁有一個愛妳的男友。但是如果妳鍾意飲酒,我相信妳依然有機會飲醉,一樣有機會身陷檢境,其實下次活動,點解妳唔帶埋男朋友出現呢,咁樣唔係最安全咩。
作者: Kian76    時間: 2007-3-25 02:50 AM

Originally posted by yankeelam at 2007-3-18 12:02 PM:
恭喜妳,妳的朋友是一個君子(風化案件...
應該更唔會安全,可能會有BB。哈哈!!
作者: dg666    時間: 2007-3-26 10:18 AM

我好討厭女仔在出面或在d男性朋友前飲酒,除非自己男友在場看住.

我覺得這些女仔好白痴和唔知死,其實好危險,就算他們沒心騙你,但飲大了好易出事,幾frd都係,如果那個男仔對你有意思或有目的,你真係出事後才慢慢後悔吧.

唔好和我講你點信那男人,酒可亂性,那點解還要飲.相反若女仔和一班女仔在女性朋友家飲,我唔會反面,因為安全.

如我係你男友,我知道後一定好嬲.不過唔會因為這樣飛你.只會閙.

如果3年的感情值得你去為了一個有少少feel的男仔一起,那你去吧.不過提醒你,好多男女就係這樣分手,最初話只是好友,之後愈來愈close,玩過頭(其實當你玩得愈來愈close又唔講已開始出賣了你和他建立了3年的信任).最後就分手.要和一個人開心地拍拖3年唔係易事.
作者: dg666    時間: 2007-3-26 10:21 AM

Originally posted by lywv5 at 2007-3-17 12:09:
...
哈.講得好.
女人可以容忍男人和女仔一起睡在一張床嗎?就算咩事都沒有.
作者: yungting0623    時間: 2007-3-29 05:09 PM

如果你真係覺得好對唔住你男友.....就同佢3口6面講清楚........始終人與人相處在乎真誠...更何況係情侶呢~~
作者: Rika    時間: 2007-3-30 12:21 AM

坦誠最緊要,你己經做到
不過下次做咩都好,諗下男朋友既感受,就無咁易犯錯

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0