標題: [發埋便] 西甲榜首形勢極之緊湊 [打印本頁]

作者: KLF    時間: 2007-5-21 10:21 PM     標題: 西甲榜首形勢極之緊湊

西甲榜首最新形勢:

皇家馬德里   69分
巴塞隆拿    69分
西維爾     67分
華倫西亞    65分

西甲最新形勢資料參考網址:西甲最新積分排行榜

若同分則以對賽成績來區分排名,假若對賽成績未能區分,則以得失球來區分排名。

西甲四強對賽成績:

皇家馬德里 對 巴塞隆拿   主 ( 2 : 0 )  對賽較佳:皇家馬德里
巴塞隆拿  對 皇家馬德里  和 ( 3 : 3 )

皇家馬德里 對 西維爾    主 ( 3 : 2 )  對賽較佳:西維爾
西維爾   對 皇家馬德里  主 ( 2 : 1 )

皇家馬德里 對 華倫西亞   主 ( 2 : 1 )  對賽較佳:皇家馬德里
華倫西亞  對 皇家馬德里  客 ( 0 : 1 )

巴塞隆拿  對 西維爾    主 ( 3 : 1 )  對賽較佳:巴塞隆拿
西維爾   對 巴塞隆拿   主 ( 2 : 1 )

巴塞隆拿  對 華倫西亞   主 ( 2 : 1 )  對賽較佳:巴塞隆拿
華倫西亞  對 巴塞隆拿   和 ( 0 : 0 )

西維爾   對 華倫西亞   主 ( 3 : 0 )  對賽較佳:西維爾
華倫西亞  對 西維爾    主 ( 2 : 0 )

西甲四強今季聯賽餘下賽程:

皇家馬德里        贏波指數
27/5 主場對拉科魯尼亞    *********   (拉科魯尼亞祇屬踢風流波)
10/6 作客對薩拉戈薩     ******      (薩拉戈薩仍要爭踢歐協盃)
17/6 主場對馬略卡      *********   (馬略卡到時應祇踢風流波)

巴塞隆拿         贏波指數
27/5 主場對基達菲      *******     (基達菲仍有機爭踢歐協盃)
10/6 主場對愛斯賓奴     *********   (愛斯賓奴到時應踢風流波)
17/6 作客對塔拉戈納     ********    (塔拉戈納到時應踢風流波)

西維爾          贏波指數
28/5 主場對薩拉戈薩     *******     (薩拉戈薩仍要爭踢歐協盃)
10/6 作客對馬略卡      ********    (馬略卡到時應祇踢風流波)
17/6 主場對維拉利爾     *******     (維拉利爾仍要爭踢歐協盃)

華倫西亞         贏波指數
28/5 主場對維拉利爾     *******     (維拉利爾仍要爭踢歐協盃)
10/6 作客對利雲特      *******     (利雲特需要爭分避免降級)
17/6 主場對皇家蘇斯達    ********    (皇家蘇斯達亦要避免降級)

贏波指數純屬小弟根據目前最新形勢所作之分析。每一輪賽事之後可能需要重新評估。
作者: 自由神    時間: 2007-5-21 10:40 PM

華倫西亞 最終會成為冠軍!
作者: killkill    時間: 2007-5-21 10:49 PM

唔係華西win巴塞咩?
作者: acacmo    時間: 2007-5-21 10:50 PM

皇家馬德里  
作者: 自由神    時間: 2007-5-21 10:51 PM

Originally posted by killkill at 2007-5-21 10:49 PM:
唔係華西win巴塞咩?
係呀!佢搞錯左!
作者: 勇勇    時間: 2007-5-21 10:53 PM

皇家馬德里最後3場如果唔輸波,佢地就可以重拿冠軍!
如果皇馬場場都出碧咸,冠軍一定就冇走雞!
作者: 自由神    時間: 2007-5-21 10:55 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-5-21 10:53 PM:
皇家馬德里最後3場如果唔輸波,佢地就可以重拿冠軍!
如果皇馬場場都出碧咸,冠軍一定就冇走雞!
和曬三場都無機呀!
一定要贏曬。
所以好大機會失敗而回。
作者: 勇勇    時間: 2007-5-21 11:02 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-5-21 22:55:

和曬三場都無機呀!
一定要贏曬。
所以好大機會失敗而回。
點會啊!皇馬跟住3場好易踢炸喎!何況巴塞都仲有機會和波!
不過又係,和一場已經比巴塞得失球差放到好遠好遠!
作者: 自由神    時間: 2007-5-21 11:03 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-5-21 11:02 PM:

點會啊!皇馬跟住3場好易踢炸喎!何況巴塞都仲有機會和波!
不過又係,和一場已經比巴塞得失球差放到好遠好遠!
作客對薩拉戈薩呢一場可以話一定失分!
作者: jimjim12    時間: 2007-5-21 11:06 PM

边隊攞都好,唔好畀巴塞~~
作者: 自由神    時間: 2007-5-21 11:14 PM

Originally posted by jimjim12 at 2007-5-21 11:06 PM:
边隊攞都好,唔好畀巴塞~~
咁就俾華西啦!
作者: 勇勇    時間: 2007-5-21 11:18 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-5-21 23:03:

未必嘅
可能大米o個場發溫唔識入波,皇馬就贏1:0
作者: 自由神    時間: 2007-5-21 11:19 PM

細米角球助攻入咪一樣!
作者: kaichun88    時間: 2007-5-21 11:27 PM     標題: 更正

計算對賽成績不會計算碰頭時哪隊總入球較多,亦不設「作客入球優惠」。(From明報)
所以皇家馬德里和西維爾對賽成績一樣,若兩隊同分,計得失球,得失球暫以西維爾佔優
作者: locklock    時間: 2007-5-22 12:05 AM

只要皇馬一路唔輸,跟本無人可以超越佢!
今季皇馬係作客皇,反而主場打得好驚險,
因此薩拉戈薩這條奪冠黃金線,皇馬一定可以超越。

反觀作晚巴塞對馬體會有放水之嫌,
馬體會出個二號籠同巴塞開party,
果然馬體會和皇馬係深仇大恨,主場輸6:0都得!

華倫西亞要後超有好大難度,因為傷兵不少,
而前列球隊不失分,佢一定排第四,無走雞,
打下季歐冠無問題,但要爭標就望前三一齊扒街,
但通常咁扒,佢一定會一齊扒!好似今次就一齊win!

西維爾,多線發展,爭個第二都唔奇,因為我認為巴塞還會有
機會失分,因為受馬體會送分迷惑,下場巴塞可能會飄飄然,
輕敵敗陣!西維爾昨晚差d收檔,好彩頂得住,
否則他會在昨晚便退出爭標份子之列!

觀看完昨晚拉科的表現,本人認為皇馬如能尅服主場壓力,
戰勝拉科,奪冠無難度,因為論四強,皇馬在對賽成積佔優!
證明卡比路有一手,明白西甲和意甲的分別,十分重視四強對戰,
這亦是西甲經常談及的"六分之戰",誰在"六分之戰"倒下,誰便輸!
巴塞就是在"六分之戰"中敗給了皇馬,才有今天的逆轉出現!

[ Last edited by locklock on 2007-5-22 at 12:07 AM ]
作者: 勇勇    時間: 2007-5-22 12:06 AM

Originally posted by kaichun88 at 2007-5-21 23:27:
計算對賽成績不會計算碰頭時哪隊總入...
如果同分係計算左勝出場數再計得失球差啊 =.="
作者: jericho    時間: 2007-5-22 12:36 AM

基達菲已經可以踢歐協盃喇
因為佢既決賽對手西維爾應該可以踢歐聯喇
就算西維爾拎冠軍既話佢踢歐聯就比基達菲頂上歐協盃
作者: edward1906    時間: 2007-5-22 01:03 AM

Originally posted by 自由神 at 2007-5-21 11:03 PM:

皇馬發揮正常既話多數都食住薩拉戈薩
Originally posted by jericho at 2007-5-22 12:36 AM:
基達菲已經可以踢歐協盃喇
因為佢既決賽對手西維爾應該可以踢歐聯喇
就算西維爾拎冠軍既話佢踢歐聯就比基達菲頂上歐協盃
基達菲對巴塞踢唔踢風流波就睇蘇斯達幫唔幫皇馬
作者: kaichun88    時間: 2007-5-22 01:23 AM

Originally posted by 勇勇 at 2007-5-22 12:06 AM:

如果同分係計算左勝出場數再計得失球差啊 =.="
你肯定?不過若皇家馬德里及西維爾兩隊同分,勝出場數好大機會一樣,除非皇馬輸兩場,西維爾和兩場
【明報專訊】西甲爭標形勢緊湊,讀者Eddy最近請教King Sir如果榜首出現兩隊同分,將按什麼規則定出冠軍誰屬。西甲的排名制度確與英超有分別,且讓King Sir慢慢解釋。

與英超聯賽同分先計得失球不同,西甲賽事完成後,榜首若有兩隊同分,則先計算兩隊兩循環的對賽成績。以皇家馬德里及西維爾作例子,皇馬首循環作客1﹕2不敵西維爾,次循環皇馬主場贏3﹕2,對賽成績同樣是各勝一仗。計算對賽成績不會計算碰頭時哪隊總入球較多,亦不設「作客入球優惠」。對賽成績一樣的話,便依次按整季聯賽得失球差、總得球判斷哪隊封王。
若超過兩隊以上球隊同分,則依次按有關隊伍相互間碰頭的聯賽積分、相互之間得失球差、整季聯賽得失球差、總入球斷定最終名次。

作者: 勇勇    時間: 2007-5-22 01:42 AM

Originally posted by kaichun88 at 2007-5-22 01:23:

你肯定?不過若皇家馬德里及西維爾兩隊同分,勝出場數好大機會一樣,除非皇馬輸兩場,西維爾和兩場
我冇話皇馬一定攞冠軍!只不過佢宜家真係勝出率多過巴塞一場(皇馬21場----巴塞20場),所以皇馬做住一個星期冠軍先!^0^
講真LEE一段晒識賭波都唔會唔識啦!>>【明報專訊】西甲爭標形勢緊湊,讀者Eddy最近請教King Sir如果榜首出現兩隊同分,將按什麼規則定出冠軍誰屬。西甲的排名制度確與英超有分別,且讓King Sir慢慢解釋。

與英超聯賽同分先計得失球不同,西甲賽事完成後,榜首若有兩隊同分,則先計算兩隊兩循環的對賽成績。以皇家馬德里及西維爾作例子,皇馬首循環作客1﹕2不敵西維爾,次循環皇馬主場贏3﹕2,對賽成績同樣是各勝一仗。計算對賽成績不會計算碰頭時哪隊總入球較多,亦不設「作客入球優惠」。對賽成績一樣的話,便依次按整季聯賽得失球差、總得球判斷哪隊封王。
若超過兩隊以上球隊同分,則依次按有關隊伍相互間碰頭的聯賽積分、相互之間得失球差、整季聯賽得失球差、總入球斷定最終名次。

作者: capicapi    時間: 2007-5-22 01:56 AM

rm加油呀!!
作者: kaichun88    時間: 2007-5-22 03:16 AM

Originally posted by 勇勇 at 2007-5-22 01:42 AM:

我冇話皇馬一定攞冠軍!只不過佢宜...
皇馬榜首不是因為對賽成績較巴塞佳嗎?
作者: hwkeung    時間: 2007-5-22 04:33 AM

Originally posted by 勇勇 at 2007-5-22 01:42 AM:

我冇話皇馬一定攞冠軍!只不過佢宜...
而家皇馬冠軍係因為與巴塞對賽成績較佳, 而不是戰績贏多一場,
了解多一點先黎扮代表, please.

我無記錯, 西甲榜首若同分而對賽成績又一樣,
好似只計得球, 不計失球的. 有錯請更正.
作者: KLF    時間: 2007-5-22 07:27 AM

Originally posted by killkill at 2007-5-21 10:49 PM:
唔係華西win巴塞咩?
Originally posted by kaichun88 at 2007-5-21 11:27 PM:
計算對賽成績不會計算碰頭時哪隊總入較多,亦不設「作客入球優惠」。(From明報)
所以皇家馬德里和西維爾對賽成績一樣,若兩隊同分,計得失球,得失球暫以西維爾佔優
多謝版友killkill及kaichun88指正,巴塞隆拿華倫西亞對賽成績有誤,皇家馬德里對西維爾不設作客入球優惠。現更正如下。

西甲四強對賽成績:

皇家馬德里 對 巴塞隆拿   主 ( 2 : 0 )  對賽較佳:皇家馬德里
巴塞隆拿  對 皇家馬德里  和 ( 3 : 3 )

皇家馬德里 對 西維爾    主 ( 3 : 2 )  對賽較佳:沒有
西維爾   對 皇家馬德里  主 ( 2 : 1 )

皇家馬德里 對 華倫西亞   主 ( 2 : 1 )  對賽較佳:皇家馬德里
華倫西亞  對 皇家馬德里  客 ( 0 : 1 )

巴塞隆拿  對 西維爾    主 ( 3 : 1 )  對賽較佳:巴塞隆拿
西維爾   對 巴塞隆拿   主 ( 2 : 1 )

巴塞隆拿  對 華倫西亞   和 ( 0 : 0 )  對賽較佳:華倫西亞
華倫西亞  對 巴塞隆拿   主 ( 2 : 1 )

西維爾   對 華倫西亞   主 ( 3 : 0 )  對賽較佳:西維爾
華倫西亞  對 西維爾    主 ( 2 : 0 )

[ Last edited by KLF on 2007-5-22 at 07:34 AM ]
作者: cmchi    時間: 2007-5-22 07:51 AM

其實皇馬唔穩陣
你睇下佢後防
真係嚇屎人
特別係沙治奧拉莫斯
一季拎左十幾張yellow
輸左幾球12碼
真係炸彈黎
作者: supreme12    時間: 2007-5-22 03:55 PM

皇家馬德里加油```
作者: 勇勇    時間: 2007-5-22 04:15 PM

Originally posted by hwkeung at 2007-5-22 04:33:

而家皇馬冠軍係因為與巴塞對賽成績...
唔該你唔好係度扮大代啦L樣,你睇唔明我個POST就問,唔好o係度瓜瓜叫!
勝出率多過巴塞一場(皇馬21場----巴塞20場),咪就係皇馬2:0贏巴塞o個場!
你個pk我o係度善意分析吹水,你o係度發神經咬我,有病唔該你快d食藥,我賭錢o個時你都唔知係邊啊L樣
作者: 勇勇    時間: 2007-5-22 04:17 PM

Originally posted by kaichun88 at 2007-5-22 03:16:

皇馬榜首不是因為對賽成績較巴塞佳嗎?
係囉所以皇馬勝出場數多過巴塞囉
作者: 勇勇    時間: 2007-5-22 04:19 PM

Originally posted by cmchi at 2007-5-22 07:51:
其實皇馬唔穩陣
你睇下佢後防
真係嚇屎人
特別係沙治奧拉莫斯
一季拎左十幾張yellow
輸左幾球12碼
真係炸彈黎
係呀!唔知點解佢地後面LEE一季失波失得好勁
作者: acyh    時間: 2007-5-22 06:26 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-5-22 04:19 PM:

係呀!唔知點解佢地後面LEE一季失波失得好勁
係呢一排....
季初唔識入波但都算失得小
依家識入番波...
就變左狂失波
作者: kakeidevil    時間: 2007-5-22 07:13 PM

邊個唔啱邊個唔着都好!!!
相嗌唔好口吖~大家唔好嘈喇!

作者: hizaku    時間: 2007-5-22 09:06 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-5-22 04:15 PM:

唔該你唔好係度扮大代啦L樣,你睇...
Wrong
in Spanish premier league, they use head to head record to determine the ranking if 2 or more teams are level on points
作者: chantom    時間: 2007-5-23 12:01 AM

巴塞隆拿         贏波指數
10/6 主場對愛斯賓奴     *********   (愛斯賓奴到時應踢風流波)

同市打吡呀,點會踢風流波呀

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0