標題: [愛情診療室] 唔該幫下手 [打印本頁]

作者: Rock1024    時間: 2007-9-26 04:41 PM     標題: 唔該幫下手

我本身是個內向的人,不善說話
亦不主動與女孩聊天-----因怕尷尬
但我最近喜歡上一個女同學
可是不知怎地我上學時自動會裝出一個冷漠的樣子,不能控制
這使我和她於快兩年的校園生活中一句話亦沒有說過

那我怎樣可以吸引我喜歡的人的注意
請各位也同時幫助一下內向的人吧
作者: malung    時間: 2007-9-26 05:24 PM

如果你衝唔開心理障礙~
我相信好難有人幫到你...
作者: edwinlky    時間: 2007-9-26 07:02 PM

兩年扮cool咁耐佢都無留意過你,
就證明主動幾緊要~~~
份人內向就好改喇~~~
尷尬好過無左先後悔~~~
主動d啦~~~
作者: Kaz00086    時間: 2007-9-27 12:24 AM

Originally posted by edwinlky at 2007-9-26 07:02 PM:
兩年扮cool咁耐佢都無留意過你,
就證明主動幾緊要~~~
份人內向就好改喇~~~
尷尬好過無左先後悔~~~
主動d啦~~~
主動對追女仔係好緊要ga~
咁我都分享番la~~~(簡略敍述)

我兩年前係我返工個度識到個女仔........但係我就一味怕羞...冇膽同佢講多D野(大家都知道大家嘅存在)...之後轉左工就不了了之.............我亦冇再去鐘意人........
最近......係我返緊一份part-time job(中秋正日) 嘅時候...我見到佢同佢男友好開心咁一齊行街....而佢同我係一個眼神交流中向大家點一下頭....之後佢地就走左lar~~

而我就企左係度...........心感覺似係有萬箭穿心嘅感覺...我亦後悔冇主動同佢傾其他野.....最後係屋企張床度喊左出嚟...........

朋友...去馬ar~~~就算你失敗左....你亦唔會有任何後悔..........
作者: Stan@Cysss    時間: 2007-9-27 01:56 AM

Originally posted by Kaz00086 at 2007-9-27 12:24 AM:

主動對追女仔係好緊要ga~
咁我都...
唉...好多時夜晚我都因為"後悔"兩個字.....喺床上狂喊.....
我既故事 , 吾分享la....
樓主 , 記住喔 , 主動 ~
作者: sk    時間: 2007-9-27 11:24 AM

What hobbies/ interest does she have and you could be interested about? And you can start asking her to teach you about it. Or you could ask her to help you on some academic topics. Now you have common topics to talk about.

What could be worse than not knowing if you could have a relationship with her !!
作者: Rock1024    時間: 2007-9-27 05:14 PM

可惜我快要CE
由於我本身是完全的一個書蟲(我相信在同學眼中也是這樣)
所以學業與感情很難衡量
但我卻不想每天上學 溫習 上學 溫習
地永遠重複
這太空虛了

[ Last edited by Rock1024 on 2007-9-27 at 05:17 PM ]
作者: Rika    時間: 2007-9-27 11:17 PM

感覺上,你單獨去同佢傾計或者約佢出去會唔係咁適合
你似乎都唔太慣帶起話題同氣氛
所以,你不如試下提議一d大圍既活動
例如: 考試去發起d一起去邊到邊到溫書,考試後發起d大圍去燒下野食,唱下K,睇下戲
到時再搵機會單獨同佢問下好,傾下計,一有尷尬或者唔對路,可以退返入人群,無咁覺眼
一次傾幾句,一次傾幾句,加加埋埋,就好多句,堅持一段時間,慢慢就會熟架喇
作者: Rock1024    時間: 2007-9-28 04:05 PM

是不是CE後再行動會比較好?
不過我怕大家關係會越來越遠
作者: bigfish    時間: 2007-9-28 10:33 PM

拍拖一定要主動, 除非你有混血兒或者陳冠希o既面孔, bill gates o既財富 la
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-9-29 12:03 AM

Originally posted by Rock1024 at 2007-9-26 04:41 PM:
我本身是個內向的人,不善說話
亦不...
我同你一樣 , 喜歡個女仔 , 但都叫up到兩句
兩年來 , 每日放學倍佢番屋企 , 但無再進一步 ....
e+過左4年拉 , 怪自己無捉緊機會~~

可能因為咁 , 我越來越自閉~~
作者: vandervaart    時間: 2007-9-29 07:10 PM

內向? 咁要參加多D活動﹐或者真系要主動D同人講野 (男女都好﹐最重要系肯同人多溝通)﹐因為如果你真系引0吾起佢既注意﹐就要鼓起勇氣搵佢講野﹐0吾系佢真系吾知有你依一個人存在。電影入邊哥D美女愛上隱性男﹐呃人。出手就有機會﹐0吾TRY就連希望都無! 加油啊!
作者: Rock1024    時間: 2007-9-29 08:50 PM

Originally posted by vandervaart at 2007-9-29 07:10 PM:
內向? 咁要參加多D活動﹐或者真系要主...
同番男o既溝通講野我完全無問題
但係一同女o既我就會莫名奇妙的緊張
不知說些甚麼話
THe result is dead air
所以我都唔係好敢主動同女o既講野
除非佢地親自黎問我學術上的問題la
作者: trista_cheong    時間: 2007-10-1 01:54 AM

Originally posted by Rock1024 at 2007-9-29 08:50 PM:

同番男o既溝通講野我完全無問題
...
您太少接觸女仔﹐所以會對女仔有一種"要用另一種角度"去對待嘅心態去對待……

其實女仔都係人嚟ga je﹐您越係驚就要越多啲同女仔接觸﹐

唯有刻服咗呢層心理障礙﹐您先會同您喜歡嘅女仔有進一步接觸ga~~~

傾向表現冷淡嘅話﹐女仔唔會曉得您都係一個有感情嘅人類﹐其實大家都係人﹐放開啲﹐唔駛咁驚喎~~~

如果唔係﹐女仔唔會明白原來您冷淡嘅表面底下有難以表露嘅熱情ga…… 更何況講求感覺嘅愛情呢?
作者: Rock1024    時間: 2007-10-1 08:44 AM

Originally posted by trista_cheong at 2007-10-1 01:54 AM:

您太少接觸女仔﹐所以會對女...
但是言語不通、口齒不順及dead air豈不是會構成壞印象?
作者: Egglover    時間: 2007-10-2 11:13 PM

我是路過的
不過我想講,你出聲同人溝通下先喇。依家係你追佢,緊係你開波先喇
而且.不要心急表白
有好多人天真的以為,鼓起勇氣表白,就用誠意打動對方。這是錯的
除非女仔本身都鐘意你,或者想你追佢

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0