標題: 多啦A夢系列IQ題 [打印本頁]

作者: SuperSonic    時間: 2007-12-10 11:01 AM     標題: 多啦A夢系列IQ題

1.多啦A夢有多少位兄弟姊妹?

2.在眾位主角中,那位長大後會成為醫生?

3.在眾位主角中,那一位會成為太監?

4.有次大雄被母親罰跪,他找多啦A夢幫忙,那麼多啦A夢會拿甚麼道具出來呢?

提示(請反白):銀行外邊大都會有

5.假如胖虎患病,那一位會被傳染?

提示(請反白):角色全名,即如「剛田胖虎」。

6.這是承第五題的「追加」題目:
事實上,胖虎把病傳染給〔第五題答案〕前,已經把病傳染給一人了,那人是誰呢?
(不過那人並不是多啦A夢裡的角色,但也是日本動漫的)

答案(請反白):

1.26位。從多啦B夢到多啦Z夢,再加上多啦美。

2.「小夫」長大後會成為「大夫」

3.胖虎,因為伴君如「胖虎」

4.自動櫃員機 - 不用解釋吧。

5.野比大雄,因為「惹畀」大雄。

6.野原新之助,因為「惹完」新之助「惹畀」大雄

作者: peikasiu    時間: 2007-12-10 12:30 PM

ok funny wor...support!!!
作者: tsangchikin    時間: 2007-12-10 08:05 PM

除左多啦A-Z夢之外, 仲有少啦A-Z夢........= =
作者: wcchan886    時間: 2007-12-10 09:17 PM

Originally posted by tsangchikin at 2007-12-10 08:05 PM:
除左多啦A-Z夢之外, 仲有少啦A-Z夢........= =
仲有無啦A-Z夢,同埋無啦美
作者: xxlam01    時間: 2007-12-11 12:14 AM

Originally posted by wcchan886 at 2007-12-10 09:17 PM:

仲有無啦A-Z夢,同埋無啦美
=0=
未聽過wor~

4.自動櫃員機 .....咩黎咖????
作者: 無奈    時間: 2007-12-18 10:29 PM

Originally posted by xxlam01 at 2007-12-11 12:14 AM:

=0=
未聽過wor~

4.自動櫃員機 .....咩黎咖????
因為大雄唔想自己跪...
咁有左自動"跪"員機...即係應該有樣野代佢跪...
作者: byros04    時間: 2008-2-7 07:40 PM

Originally posted by 無奈 at 2007-12-18 10:29 PM:

因為大雄唔想自己跪...
咁有左自動"跪"員機...即係應該有樣野代佢跪...
自動"跪完"機.....跪完可以走人

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0