標題: 小學寒假作業難倒碩士生(game) [打印本頁]

作者: playbr2    時間: 2008-1-26 09:20 PM     標題: 小學寒假作業難倒碩士生(game)

中國小學一年級寒假數學作業,竟難倒北大數學碩士。

最近有網友在網上張帖自己上小學一年級的外甥的寒假數學作業,難倒了許多網友,甚至北大數學碩士。

「南方網」報道,網友的題目是「小明釣魚回來,小玲問他釣了幾條魚?」小明答:「釣得真不少啊!6條沒頭,9條沒尾,8條只有半個身軀。」問題是小明到底釣了幾條魚?

網友紛紛回應,但沒有一個人給出正確答案。甚至有網友懷疑這是否一道腦筋急轉彎,答案為零,因為6沒有「頭」、9沒有「尾」和8只有「半身」。這名網友還將寒假作業的封面也貼到帖子中,記者看到這是廣州出版社出版的《一年級寒假作業》。接著,這名網友公布了這道題目的答案:「??條魚」。答案讓不少網友百思不得其解。

記者就這個寒假作業求助一北大數學碩士、某銀行專業理財師,看了題目,他進行了演算後,說無法得到答案,記者告知其作業上的正確答案,他表示題目和答案之間找不到規律可尋。

隨後,記者在房地產信息網上又看到另外一個家長的帖子,說到小學2年級女兒作業中有這樣一道題目,要求寫出5種紅色、5種藍色、5種黃色、5種綠色。結果兩口子和孩子絞盡腦汁還是沒有能夠完成。「現在孩子的題目太難了,我們幫她每做出一道題全家都很有成就感!」這位家長這樣形容一家人陪著女兒完成寒假作業的心情。
作者: playbr2    時間: 2008-1-26 09:21 PM

Q1 : 「小明釣魚回來,小玲問他釣了幾條魚?」小明答:「釣得真不少啊!6條沒頭,9條沒尾,8條只有半個身軀。」問題是小明到底釣了幾條魚?

Q2 : 寫出5種紅色、5種藍色、5種黃色、5種綠色
作者: kuru    時間: 2008-1-26 10:11 PM

第一條根本無答案, 點為止叫魚先? 係咪成條先叫魚~
第二條又係任你寫姐, 5種紅色-->深紅, 淺紅, 粉紅, 紫紅, 橙紅, 其它色都係一樣~
作者: athome    時間: 2008-1-26 11:50 PM

第一題係好簡單-.-"
樓上唔好咁嬲~
係0條...
6無左一個(
9無左一個)
8無左o....
so係0條...

另一條就真係諗唔到啦~
靠各位了!!!
作者: 極樂    時間: 2008-1-27 12:05 AM

Originally posted by athome at 2008-1-26 11:50 PM:
第一題係好簡單-.-"
樓上唔好咁嬲~
係0條...
6無左一個(
9無左一個)
8無左o....
so係0條...

另一條就真係諗唔到啦~
靠各位了!!!
唔明你講乜........
作者: head    時間: 2008-1-27 12:16 AM

Q1 : 23條
Q2 : 唔識
作者: playbr2    時間: 2008-1-27 02:00 AM

Originally posted by kuru at  10:11 PM:
第一條根本無答案, 點為止叫魚先? 係咪成條先叫魚~
第二條又係任你寫姐, 5種紅色-->深紅, 淺紅, 粉紅, 紫紅, 橙紅, 其它色都係一樣~
5種紅色 , 紅色的不同種

唐人grammar

(a)(n)  (a)(n)  (a)(n)
深紅,   淺紅,   粉紅   .....=  紅色

(n)(n)  (n)(n)
紫紅,   橙紅 = 有2種紅了

作者: athome    時間: 2008-1-27 10:51 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-1-27 00:05:

UM...用枝筆寫下就明嫁啦~
作者: yuri    時間: 2008-1-28 03:40 AM

呢兩條係咪IQ題來 咁難答ge
作者: SWK    時間: 2008-1-28 11:50 AM

Originally posted by 極樂 at 2008-1-27 00:05:

佢意思係6 下面個圓圈無左= (
            9 上面個圓圈無左=  )
      而8無左上下其中一個0= 0
所以答案=0

但係條問題好似講過0係錯的
作者: louiwong    時間: 2008-2-14 06:19 PM

我唔信大陸會出D咁既寒假作業!

小學生最仲要係培養佢地既邏輯思維, 絕唔會問D無稜兩可及依靠主觀推理既問題, 好似第一條咁, 如果佢話「朝早釣左6條, 中午釣左9條, 夜晚釣左8條」咁就合情合理.

第一條咁問法等於搵交嗌!
作者: freeze0912    時間: 2008-2-16 08:15 PM

理論上無左頭ge魚仲可以叫做魚咩....
作者: ~冪雲~    時間: 2008-2-16 08:56 PM

唔係4條咩!?

6條冇頭( 唔代表有身有尾 ) =0條

9條冇尾( 唔代表有頭有身 ) =0條

條題目講o既真正存在只有8條半個身!! 即係加埋4條 =4條

所以咪4條lo..= =!

舉個例, 我釣左一條魚
我中意話我釣左100條冇頭冇尾都得架, 因為果100條跟本唔存在..

第2條唔識! = =+
作者: pking    時間: 2008-2-17 03:50 AM

Originally posted by SWK at 2008-1-28 11:50 AM:

佢意思係6 下面個圓圈無左= (
            9 上面個圓圈無左=  )
      而8無左上下其中一個0= 0
所以答案=0

但係條問題好似講過0係錯的
佢係話
6 無左上高果part(無頭) = 0
9 無左下底果part(無尾) = 0
8 無一半                     = 0

so is 0 law
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2008-2-17 12:34 PM

Q2 : 寫出5種紅色、5種藍色、5種黃色、5種綠色
豬紅  東南  大王  大陸
貓熊  西南  國王  內陸
彩虹  搖籃  牛黃  十六
英雄  竹籃  秦皇  廿六
大雄  男男  尿黃  美碌
作者: singlovewu    時間: 2008-3-1 11:23 AM

23條?真系唔多識
作者: 大家樂1234    時間: 2008-3-2 07:12 PM

加數黎=.=23條
佢都無話一定要係完整
作者: pkbrian    時間: 2008-3-2 09:30 PM

第一條  係0

第二條  
超淺紅 淺紅 紅 深紅 超深紅
超淺藍 淺藍 藍 深藍 超深藍
超淺黃 淺黃 黃 深黃 超深黃
超淺綠 淺綠 綠 深綠 超深綠

不過如果當係IQ題

第二題個answer會變左

5種紅色、5種藍色、5種黃色、5種綠色
作者: 大優勢    時間: 2008-3-3 12:23 AM

一定係假既
小學 課題一定唔會講 [分屍]

應該點處理既

火都黎埋

作者: kk少年    時間: 2008-3-3 06:45 PM

又係你d低b 只供 x考既人答
作者: TTTLLL    時間: 2008-3-4 08:45 PM

WoW ~~ thanks~
作者: confidential    時間: 2008-4-21 12:36 AM

記者就這個寒假作業求助一北大數學碩士、某銀行專業理財師,看了題目,他進行了演算後,說無法得到答案

It doesnt need calculation
it just needs your imagination
作者: ch.chak    時間: 2008-4-21 02:35 PM

「小明釣魚回來,小玲問他釣了幾條魚?」小明答:「釣得真不少啊!6條沒頭,9條沒尾,8條只有半個身軀。」問題是小明到底釣了幾條魚?
小明冇提過釣上黎既係魚
所以咪一條都冇
作者: ronald001120    時間: 2008-4-21 06:53 PM

因為大人思維模式去左理性果邊
問唔到完全唔出奇
相反小朋天真
思想簡單
所以諗到好多野

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0