標題: 北京開幕禮...悶到死= =" [打印本頁]

作者: 不要走過我    時間: 2008-8-8 09:11 PM     標題: 北京開幕禮...悶到死= ="

唔明點解凈係千人操,.,,,萬人操呀...悶

作者: ch.chak    時間: 2008-8-8 09:18 PM

唔滿意咪唔好睇law
人地個個都要練十幾廿個月先有咁既效果
尊重人,尊重下你自己啦
作者: slwong3    時間: 2008-8-8 09:21 PM

basically, it is all something expected....
maybe 張(毅)謀 didn't want it too...he just had no choice but to listen the orders from his boss....
作者: Xtravagant    時間: 2008-8-8 09:21 PM

原帖由 不要走過我 於 2008-8-8 09:11 PM 發表
悶死人呀=﹏=
一味千人操...萬人操...我操你呀張毅謀!!!!
Get lost!   
作者: manxxxx    時間: 2008-8-8 09:24 PM     標題: 好好看

我覺得好好睇wo.  設計得好靚, 好壯觀, 好有大國風範!!!!

超正~~~~~~~~~~~~~~
作者: sage    時間: 2008-8-8 09:26 PM

becoz it is china's olympics
作者: fred1977    時間: 2008-8-8 09:26 PM

原帖由 ch.chak 於 2008-8-8 09:18 PM 發表
唔滿意咪唔好睇law
人地個個都要練十幾廿個月先有咁既效果
尊重人,尊重下你自己啦
你錯啦!大錯呀!

唔只練十幾廿個月,有的環節,是2003 年已開始練的...

樓主唔想睇就彈開.......
作者: ch.chak    時間: 2008-8-8 09:30 PM

原帖由 fred1977 於 2008-8-8 09:26 PM 發表

你錯啦!大錯呀!

唔只練十幾廿個月,有的環節,是2003 年已開始練的...

樓主唔想睇就彈開.......
我知
太極戈part ma
只係唔想抽個咁極端既例子
作者: kiki仔仔    時間: 2008-8-8 09:30 PM

都真係幾悶...有少少失望
作者: rester    時間: 2008-8-8 09:32 PM

我相信可以欣賞他人的努力是一種美德. 而千人操就代表大家可以欣賞千人以上的努力. 總之, 老土d 都要講.....中國 加油.....香港加油......!!!!!!!!!!!!!
作者: 小妖    時間: 2008-8-8 09:33 PM

我覺得好好睇,中國加油!
作者: cfccfcc    時間: 2008-8-8 09:40 PM

你話我知咩先叫好睇??
搵個JJ出嚟跳舞?

拜託, 搞呢d大型活動
係咁架啦
我就覺得好壯觀
作者: d228216    時間: 2008-8-8 09:41 PM

文化太低唔識欣賞係會覺得悶
作者: edge0424    時間: 2008-8-8 09:41 PM

唔想睇就熄電視!
一D尊重都無..!!
作為中國人真覺得你係中國人GE恥辱!
作者: ch.chak    時間: 2008-8-8 09:46 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-8 09:41 PM 發表
可能比香港既娛樂文化影響得太勁

作者: admin    時間: 2008-8-8 09:46 PM

26FUN歡迎所有正負面討論請注意小心不可對參與討論的網友使用人生攻擊字眼
作者: 小妖    時間: 2008-8-8 09:46 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-8 09:41 PM 發表
咪就係!
作者: 小妖    時間: 2008-8-8 09:47 PM

原帖由 admin 於 2008-8-8 09:46 PM 發表
26FUN歡迎所有正負面討論 請注意不可對參與討論的網友使用人生攻擊字眼
收到!
作者: 呀俊    時間: 2008-8-8 09:53 PM

我都覺得好好睇 不過我睇得一幕
就係打個個鼓!?唔記得點叫 叫住打鼓個幕先..我都覺得好正好好睇
佢地好齊 好有氣勢 真係Very good架
個到一幕熄左燈 得返d棍 真係正個下都
我諗之後既都唔差得去邊既 俾好多個good
作者: cfccfcc    時間: 2008-8-8 09:55 PM

鬧人悶
都比d意見話我知咩先叫好睇
齋鬧正衰仔
作者: oz2    時間: 2008-8-8 10:10 PM

我覺得今次開幕禮完全表達到我們中國數千年文化的精髓,而且更看見千軍萬馬般的澎湃氣勢!(特別是鄭和下西洋那場 )

可能未必是大家最喜歡的開幕,但絕對是前無古人、永世難忘的宏偉開幕典禮!!!!
作者: 有事鐘無艷    時間: 2008-8-8 10:17 PM

原帖由 呀俊 於 2008-8-8 09:53 PM 發表
我都覺得好好睇 不過我睇得一幕
就係打個個鼓!?唔記得點叫 叫住打鼓個幕先..我都覺得好正好好睇
佢地好齊 好有氣勢 真係Very good架
個到一幕熄左燈 得返d棍 真係正個下都
我諗之後既都唔差得去邊既 俾好多個good : ...

畫畫都好正~~~

樓主..你同我細佬一樣....睇左30h就話悶....
作者: 大優勢    時間: 2008-8-8 10:21 PM

你有無睇開頭嫁
個白色五環一直喺地下特然間 飛上嚟幾利害

個 大 卷 打開   個卷 仲係 會郁既電視
幾勁

最  強 都係 孔子篇用人手 去 將 一個一個木箱 推高
令個 景好似 一個立體 畫
呢個真係最難呀  

我同你講    有咩 科技 表演
好地方都有做  , 包括非運動節的表演

其實用咁多人手先係最難 最 需要時間練

你一定無聽到
佢話有啲係由03年8月開始
就要練習啦

作者: shehboy    時間: 2008-8-8 10:27 PM

係架,有啲人會覺得搵幾條女出黎走下光,落下水,質啲cream落塊面度至叫做好睇. 無法架.
作者: dawander3r    時間: 2008-8-8 10:35 PM

saw many people made mistakes during the show, quite disappointed, i guess many organisers are so disappointed about that as they have spent so much time and effort and finally still ended up like this, heard they've been practiced since 2003 from the TVB commentators
when i looked at the graphics formed by the flashing lights especially the pigeon, it reminded me the stuffs they sell in Sham Tsui Po 鴨寮街, don't know if the foreigners who have been to HK would feel the same
well...they are originated from China anyways
lol
作者: d228216    時間: 2008-8-8 10:38 PM

原帖由 shehboy 於 2008-8-8 10:27 PM 發表

係架,有啲人會覺得搵幾條女出黎走下光,落下水,質啲cream落塊面度至叫做好睇. 無法架.
一係揾司琪姐, 菊姐, 米雪企係場中心鬧番場交咪冇咁悶
作者: dawander3r    時間: 2008-8-8 10:40 PM

原帖由 shehboy 於 2008-8-8 10:27 PM 發表

Well...I have to say ya suggestion is definitely fun to watch though. But of course I dont mean doing it in such events.
我有文化但我又很膚淺.
hahaha.....
作者: 奪命老妖    時間: 2008-8-8 10:47 PM

睇唔慣開幕禮既就會覺得悶,唔覺上幾屆有咩係特別精彩
作者: shehboy    時間: 2008-8-8 10:49 PM

原帖由 dawander3r 於 2008-8-8 10:35 PM 發表
saw many people made mistakes during the show, quite disappointed, i guess many organisers are so disappointed about that as they have spent so much time and effort and finally still ended up like thi ...
if you command a show of 10 performers i bet you'll end up a worse mess!
this is an event with multiple shows by over 10000 performers, you just don't know how difficult to make everyone in position & everything smooth. if you're asking for mistake-free by 10000 performers you better never watch any ever again.
作者: dawander3r    時間: 2008-8-8 11:02 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-8 10:38 PM 發表

一係揾司琪姐, 菊姐, 米雪企係場中心鬧番場交咪冇咁悶
緊係搵阿嬌陳冠希出來,包保全場全國全亞洲全internet起哄
最好壓軸有Yumiko玩空中飛人啦
霆鋒柏姿同Juno出埋黎謝幕, 何止六國大風相,在場有歷史上最多二百幾國
好睇過張大導既十面埋伏啦
十幾萬人衝埋落黎打呀
勁過霹靂火

搞野其實我都ok架, 下次如果香港攪奧運,可以諗下搵我做策劃,唔使搵d大導演啦
作者: dawander3r    時間: 2008-8-8 11:09 PM

原帖由 shehboy 於 2008-8-8 10:49 PM 發表

if you command a show of 10 performers i bet you'll end up a worse mess!
this is an event with multiple shows by over 10000 performers, you just don't know how difficult to make everyone in position ...
I don't mean its not difficult, of course I know its difficult. that's why they started practicing since 2003 as they said. Because for such kinds of big event, any mistake is not allowed. Moreover, this show represents the nation, and chance for hosting this probably event is once in a century. Do you think the organisers accept any mistakes even though they know how difficult it is? It is different level man. Just like it's normal for humans to make mistake, but do you think e.g. the doctors are accepted to make mistakes?
I'm not blaming the performers, just as i said, a bit disappointed not able to get a perfect show.
Just like all these Olympic atheletes, what do you think they would feel when they can't perform perfectly?
作者: ironcross    時間: 2008-8-8 11:20 PM

原帖由 不要走過我 於 2008-8-8 09:11 PM 發表
唔明點解凈係千人操,.,,,萬人操呀...悶
Agree!
作者: Louis Fong    時間: 2008-8-9 12:50 AM

可能佢想亞石之著3點式出黎show下身才先叫跟得上潮流= ="
作者: cris2420    時間: 2008-8-9 12:53 AM

唔好怪佢,唔同的文化水平
作者: kenlabs    時間: 2008-8-9 01:24 AM

原帖由 manxxxx 於 2008-8-8 09:24 PM 發表
我覺得好好睇wo.  設計得好靚, 好壯觀, 好有大國風範!!!!
超正~~~~~~~~~~~~~~

作者: ufo2002    時間: 2008-8-9 01:41 AM

還可以了!四大發明挺有韻味的!
作者: igniz    時間: 2008-8-9 01:42 AM

好唔好睇見仁見智
但至少落左既苦功, 正常既人都會睇得出
就係咁簡單
作者: 阿感    時間: 2008-8-9 01:53 AM

好張藝謀,一味人多
不過都算好睇,但係唔特別
作者: little boyboy    時間: 2008-8-9 01:57 AM

我覺得精彩絕侖喎。
全個開幕式嘅環節都係充滿心思,表演者同燈光效果完美結合,表達出中國數千年文化內涵之餘,視覺效果亦不落俗套。千人以擊鼓發光作為倒數,煙花腳印步入會場,然後以卷軸貫穿全個演出以至李寧在空中跑卷軸點聖火作完結;開始舞者邊跳舞邊畫畫,中段由小朋友加上顏色到最後變為各國選手入場的地氈;活字印刷、巨型地球及笑臉歡迎各國參加者的環節,每項細節都顯出心思,演出難度亦超高,燈光服裝亦靚到無懈可擊,絕對係一個令人難忘的一個開幕演出!!!
作者: d228216    時間: 2008-8-9 02:18 AM

原帖由 little boyboy 於 2008-8-9 01:57 AM 發表
我覺得精彩絕侖喎。
全個開幕式嘅環節都係充滿心思,表演者同燈光效果完美結合,表達出中國數千年文化內涵之餘,視覺效果亦不落俗套。千人以擊鼓發光作為倒數,煙花腳印步入會場,然後以卷軸貫穿全個演出以至李寧在空中跑卷軸 ...
真係想加你分......sorry
作者: delete    時間: 2008-8-9 02:38 AM

原帖由 dawander3r 於 2008-8-8 11:09 PM 發表

I don't mean its not difficult, of course I know its difficult. that's why they started practicing since 2003 as they said. Because for such kinds of big event, any mistake is not allowed. Moreover, ...
well , I am a grass-root people in HK, i can't see any mistake in the show and just feel that the show is great and attracts me to watch. even you say the show has a few flaws . i love the show and think that is better than the previous!  I proud of China!

CAN YOU ANSER ME THERE IS NO MISTAKE IN THE PREVIOUS OPENING SHOW?
作者: cfccfcc    時間: 2008-8-9 07:38 AM

原帖由 阿感 於 2008-8-9 01:53 AM 發表
好張藝謀,一味人多
不過都算好睇,但
係唔特別
中國係sell人多
唔關張兄事

同埋呢d大型表演
係咁多人做架啦
作者: khyung    時間: 2008-8-9 12:23 PM

有人唔喜歡睇開幕式,都不是什麼錯事,不可以今次是中國主辦就一定要講十分好睇的!每一屆奧運開幕式那個主辦國家不是傾盡全力去預備,有人跟本就不喜歡睇這類節目,就好似有喜歡食辣和唔食辣一樣吧!
但我個人就喜歡食辣喜歡睇每一屆的開幕式,客觀講今屆中國搞得算十分唔錯,比起其他國家的開幕式的確毫不遜色,但點燃聖火的方法是否最好,對我來說就一定不是,因為有兩屆的點燃聖火的構思真是太勁,要特破真有點難度,今次無論構思及點燃難道對比第25屆巴塞羅那用射箭點燃聖火及第27屆悉尼在水中點燃奧運聖火,我覺得仍是略遜一籌, 因為射箭點燃聖火就算事前練100次得,都唔包正適時一定得,而水中點燃聖火那次,點著了火盆都唔知點著了什麼,直至火盆升起先知,但今次李寧點燃聖火,對我來說都算可以排第三,下次英國要突破這三次點燃聖火,真是要想爆頭了。
作者: keip5    時間: 2008-8-9 12:28 PM

呢次opening實在太正
好多野我都以為係電腦效果
點知原來係真人表演
佢地努力練習咁耐
出來效果又咁好
我好proud to be chinese
支持北京奧運
作者: keip5    時間: 2008-8-9 12:30 PM

如果其他國家搞
一定冇咁覩冇咁正
作者: sage    時間: 2008-8-9 12:36 PM

原帖由 keip5 於 2008-8-9 12:30 PM 發表
如果其他國家搞
一定冇咁覩冇咁正
cant agree more
作者: BOYDWAN    時間: 2008-8-9 12:40 PM

宿醉未醒, 小小個人認知, 不喜物插.

昨晚飯中看開幕典禮轉播期間, 席上亦有人提出相類想法.
當時, 幾位於中央政府任職的朋友但笑不語.
酒過三巡後, 一位朋友才隨隨道來:

為甚麼總有人不明白, 為甚麼要在典禮中顯出"和"這個字的意思? 就是"人和"嘛!
我國千百年文化, 擁有的科技未算最尖端, 但擁有人民力量的龐大確是不爭的事實.
一切所表達的, 就是要將上下一心的態度, 以民為傲的訊息, 表現出來吧了.
要利用機械運用去展示, 倒不是太難; 但能夠把中國人這種團結和合作性顯示出來就真的不容易了
揉合科技和人力, 突顯默契, 劃一的紀律性和合作無間, 才是我們展露我們自豪的地方.
亦是向世界各國表達我們不斷進步之中. 和上下一心去參與這次盛事邁向世界的證明嘛.
第一次辦呀, 第一次踏上國際舞台呀, 真的是我國零的突破呀!

說得倒也不錯, 今時今日要利用電腦和機械, 小小一間公司都可以運用得很自如; 但看完這個開幕禮後, 倒也不得不讚嘆負責策劃統籌的人, 與及參與者的毅力.
這種氣勢, 是中國人獨有的.
而且, 知易行難, 要用這個方式去向世界展示, 又談何容易? 恐怕真的是心力交瘁才能做到吧.

我會說, 這個典禮很成功, 因為真的氣勢磅礡; 由利用煙火做出一個個步伐, 到李寧已不再年輕還堅持升得老高去圍著鳥巢奔跑去點燃聖火, 中國人強韌的毅力, 心思的細密可見一班.
華夏文化源遠流長,就是靠這種精神去維持吧.

也許, 用這樣心態去看的話, 這個開幕禮會精彩得更多.
作者: Aivn    時間: 2008-8-9 12:49 PM

廢人講廢話...
作者: infjlam    時間: 2008-8-9 12:52 PM

原帖由 khyung 於 2008-8-9 12:23 PM 發表
有人唔喜歡睇開幕式,都不是什麼錯事,不可以今次是中國主辦就一定要講十分好睇的!每一屆奧運開幕式那個主辦國家不是傾盡全力去預備,有人跟本就不喜歡睇這類節目,就好似有喜歡食辣和唔食辣一樣吧!
好認同!

何況以中國人角度睇中國特色的開幕式,大部份中國人都會較易投入和代入,
反觀若以外國人角度(尤其不了解中國文化的外國人),就未必會咁認同和投入,
外國人嚮往和了解中國文化的,有幾多?
你問問中國人,中國的四大發明是那四樣,我諗好多都比唔到正確答案你o拉
鏡頭所見,好多外國入場觀眾(唔係選手)都少了中國同胞那份激情和投入感,那其實是人之常情,而且係鐵一般的事實
作者: e_e    時間: 2008-8-9 12:58 PM

原帖由 infjlam 於 2008-8-9 12:52 PM 發表

好認同!

何況以中國人角度睇中國特色的開幕式,大部份中國人都會較易投入和代入,
反觀若以外國人角度(尤其不了解中國文化的外國人),就未必會咁認同和投入,
外國人嚮往和了解中國文化的,有幾多?
你問問中國人,中國的四大發 ...
美國果個阿拉伯裔體操選手好靚仔
作者: ming8964    時間: 2008-8-9 02:03 PM

見到一D你唔識嘅野, 就係度喊悶, 個人只會愈來愈膚淺, 停留係低層次!!!
看看開幕禮, 對其他國家嘅歷史傳統, 多一分了解, 絕對係好事!!!
李寧點聖火個幕, 甚有[夸父逐日]神話味道, 值得回味!!!
作者: mhkk    時間: 2008-8-9 02:44 PM

原帖由 e_e 於 2008-8-9 12:58 PM 發表

美國果個阿拉伯裔體操選手好靚
仔刀岩
作者: 阿感    時間: 2008-8-9 02:53 PM

原帖由 cfccfcc 於 2008-8-9 07:38 AM 發表

中國係sell人多
唔關張兄事

同埋呢d大型表演
係咁多人做架啦
上屆唔係大型表演??
作者: SWK    時間: 2008-8-9 03:07 PM

原帖由 阿感 於 2008-8-9 02:53 PM 發表

上屆唔係大型表演??
中國既大型表演特色係多人
作者: ngw    時間: 2008-8-9 03:59 PM

人海戰術係中國特色...
作者: ngw    時間: 2008-8-9 04:01 PM

原帖由 ming8964 於 2008-8-9 02:03 PM 發表
見到一D你唔識嘅野, 就係度喊悶, 個人只會愈來愈膚淺, 停留係低層次!!!
看看開幕禮, 對其他國家嘅歷史傳統, 多一分了解, 絕對係好事!!!
李寧點聖火個幕, 甚有[夸父逐日]神話味道, 值得回味!!! ...
但點火嗰下就覺得唔係咁好。。。
作者: 奪命老妖    時間: 2008-8-9 04:08 PM

原帖由 ngw 於 2008-8-9 03:59 PM 發表
人海戰術係中國特色...
仲有係張藝謀一貫作風,睇下滿城盡帶黃金甲,果幕金甲vs黑甲,全部都係真人上陣,唔係CG,動用過百臨時演員
作者: shehboy    時間: 2008-8-10 09:40 PM

原帖由 delete 於 2008-8-9 02:38 AM 發表

well , I am a grass-root people in HK, i can't see any mistake in the show and just feel that the show is great and attracts me to watch. even you say the show has a few flaws . i love the show and ...
some people are just naive. they don't understand what the meaning of "mistake" is. if there is any one of the 10,000 performers made a wrong step, then they think it's a failure & sucks! they think the performers are robots but not human.
作者: eric1874    時間: 2008-8-11 02:01 AM

如果講精彩,我諗無野比得上性感女郎。咁係咪要o係開幕禮跳艷舞先係好睇?
如果覺得唔好睇ge,請提出有咩比較好睇?

個人覺得大場面就係好睇,表面上好膚淺,但你數數表現ge人數你就明白,試諗下o個度咁多個表演者,靜係講一個"齊"字已經相當困難,其他已經唔係樓主ge層次,所以唔講
作者: alfa75    時間: 2008-8-15 12:24 PM

中國 加油.....香港加油.我覺得好好睇wo.  設計得好靚, 好壯觀, 好有大國風範!!!!千軍萬馬般的澎湃氣勢,難忘的宏偉開幕典禮. I LOVE IT.
作者: Dicksy    時間: 2008-8-15 05:12 PM

北京開幕禮...悶到死= ="唔明點解凈係千人操,.,,,萬人操呀...悶

原帖由 kiki仔仔 於 2008-8-8 09:30 PM 發表
都真係幾悶...有少少失望
To the people who finds the opening show boring:

The effort put into the opening is incredible, people who finds it boring, go watch the stupid TVB drama shows.  People like you don't have any artistic sense, you don't deserve and not qualified to critize.  While everyone around the world is giving such positive comments, but our damn Hongkies here are giving such negative feedback.  What a shame!!!!!  
作者: maksim2046    時間: 2008-8-15 09:59 PM

我覺得張director做得幾好喎
造子術, cheng和下西洋都幾有中國意思丫

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0