標題: 京奧開幕式轉播 , 造假欺騙全人類 [打印本頁]

作者: 費事高    時間: 2008-8-13 02:07 AM     標題: 京奧開幕式轉播 , 造假欺騙全人類

http://www.youtube.com/watch?v=E5hA-BTHE7s&eurl=http://www.kkfriend.com/discuz/redirect.php?tid=8747&goto=lastpost

大陸除了騙子是如假包換的,其他事情真的沒甚麼是真實的 又一次係國際舞台被外國人恥笑
作者: iknow    時間: 2008-8-13 02:11 AM

咁都得=.=
點解可以咁樣呢...
作者: rongol    時間: 2008-8-13 02:14 AM

字幕同旁白係兩樣野黎喎
作者: 費事高    時間: 2008-8-13 02:17 AM

原帖由 iknow 於 2008-8-13 02:11 AM 發表
咁都得=.=
點解可以咁樣呢...
理由十分簡單,因為佢地係...大陸
作者: 費事高    時間: 2008-8-13 02:18 AM

原帖由 rongol 於 2008-8-13 02:14 AM 發表
字幕同旁白係兩樣野黎喎
這點我也不清楚,我也是轉貼的
作者: chong2002    時間: 2008-8-13 02:58 AM

原帖由 費事高 於 2008-8-13 02:07 AM 發表
http://www.youtube.com/watch?v=E5hA-BTHE7s&eurl=http://www.kkfriend.com/discuz/redirect.php?tid=8747&goto=lastpost

大陸除了騙子是如假包換的,其他事情真的沒甚麼是真實的 又一次係國際舞台被外國人 ...
http://hk.youtube.com/watch?v=wbZrI8onelg

樓主可唔可以解釋下?
知唔知用飛機用咁既角度直播花煙係好危險?
你有冇諗過人地既出發點?
唔好為反而反
人地講咩你就信咩?
佢煙花照放,不過俾全世界睇既 係 cg
我地睇既重點係咪唔應該在於佢有冇直播
而係在於佢既意思意義?

作者: chong2002    時間: 2008-8-13 03:08 AM

送多段俾你
http://hk.youtube.com/watch?v=Fca-MbAKOV0
作者: e_e    時間: 2008-8-13 03:15 AM

原帖由 chong2002 於 2008-8-13 02:58 AM 發表

http://hk.youtube.com/watch?v=wbZrI8onelg

樓主可唔可以解釋下?
知唔知用飛機用咁既角度直播花煙係好危險?
你有冇諗過人地既出發點?
唔好為反而反
人地講咩你就信咩?
佢煙花照放,不過俾全世界睇既 係 cg
我地睇 ...
樓主段片咪話唯一真既係腳印果part羅 ...
作者: ch.chak    時間: 2008-8-13 03:23 AM

樓主會唔會太不負責任
煙花現場的確有放到
只係驚睇唔清楚先比個CG大家睇
諗都唔諗就插左先
以為片面之詞就係啱晒
睇得少少片就當係全部
睇清楚條片係邊間報社出既
又諗下呢間報社d新聞信唔信得過先啦

作者: dawander3r    時間: 2008-8-13 03:45 AM

原帖由 費事高 於 2008-8-13 02:17 AM 發表

理由十分簡單,因為佢地係...大陸
賊性難改

奧運並不是一家之事,主辦國只是投得主辦的權利並不是投得擁有的權利,任何事也要向公眾交代
就是他們搞不清楚才要導致要出來交代
最後都要出來見人,醜婦終需見家翁,一早咁做咪唔使敬酒唔飲飲罰酒
就像我們的政府,閉門做事,都唔分下莊閒,他們是人民公僕,我們才是他們的老細,唔係政府出糧俾佢地,係我們夾份出糧俾佢地
老細叫你交代,幾時輪到你話唔得

作者: infjlam    時間: 2008-8-13 04:27 AM

由於天氣惡劣, 並已得奧委會同意...

個人愚見:
唔認同北京奧組委做法,
講真,呢D咁難永遠瞞天過海的事,被人踢爆係遲早o既事!

但情有可原,某層面上,我還是會體諒。
作者: wtdahell    時間: 2008-8-13 06:43 AM

第1晚睇已經覺得果part係假!!
點會煙花冇煙??
作者: askalpk    時間: 2008-8-13 07:17 AM

無論係點,今次都係搞得好成功~唔好雞蛋裡挑骨頭了
作者: amdintel    時間: 2008-8-13 07:32 AM

我無睇全篇報導,到底個報導有無講明原因?如果無就又一不負責任傳媒,嘩眾取寵之傑作,如果有講原因就係又一個人講佢又講,講野唔經大腦,唔思考唔分析,將事情原因統一化,玩上綱上線,用一堆空話當理由,將自己平日積累的怨氣借故爆出黎o既例子。有睇全遍報導的可以講清楚d嗎?淨睇youtube段片唔諗過就下定論係唔係快左d呢?
作者: BOYDWAN    時間: 2008-8-13 08:48 AM

言之有理之言論都會獲得加分以示認同.
作者: hllee    時間: 2008-8-13 09:05 AM

只為了被視為不可愛的小女孩不值.什麼價值觀?如何教好下一代?

著名填詞人林夕認為,為了視聽表演「幕後代唱」問題本來不大,但他對陳其鋼的解釋感到很憤慨。他說,楊沛宜與林妙可的外形不是相差太遠,而且國家利益若建基於兩位小妹妹的外貌,那實在太易動搖了,「美醜不應有單一標準,任何一個小妹妹笑得純真,也是美」。

著名音樂人金培達亦說,未聽聞大型盛會有幕後代唱,情況特殊。

中國社會調查所所長李東民教授說,開幕禮造假現象反映了中國社會一種浮躁、急功近利的心理,只顧面子不顧內涵。由今年初華南雪災到汶川地震,中央地方各級領導人忙做秀,當演員當上癮,上有好者下必甚之。他認為這種趨勢,如此下去很危險,未來將對國家造成更大傷害。
作者: chicken    時間: 2008-8-13 10:54 AM

唔假唔安樂
作者: e_e    時間: 2008-8-13 11:02 AM

原帖由 hllee 於 2008-8-13 09:05 AM 發表
只為了被視為不可愛的小女孩不值.什麼價值觀?如何教好下一代?

著名填詞人林夕認為,為了視聽表演「幕後代唱」問題本來不大,但他對陳其鋼的解釋感到很憤慨。他說,楊沛宜與林妙可的外形不是相差太遠,而且國家利益若 ...
其實可能係個妹妹太細 , 怕佢怕咁震撼既場面 ...
事實上 , 在郎朗左邊個妹妹可以叫有表現餘地嗎??? 死人郎朗仲要撞到妹妹
作者: raider    時間: 2008-8-13 11:44 AM

nothing is impossible
&
more than meet the eyes
作者: sage    時間: 2008-8-13 12:06 PM

it doesnt matter la
作者: darkensun    時間: 2008-8-13 12:24 PM

原帖由 e_e 於 2008-8-13 11:02 AM 發表

其實可能係個妹妹太細 , 怕佢怕咁震撼既場面 ...
事實上 , 在郎朗左邊個妹妹可以叫有表現餘地嗎??? 死人郎朗仲要撞到妹妹
一個陳姓製作人員同埋一名"中共官員"已經下旨要求以漂亮女孩出鏡, 因為女孩樣貌美醜涉及"國家形象"

至於造假煙花片段, 亦都因為涉及國家形象, 所以唔可以在畫面上打出"電腦效果"讓觀眾知道實情

個人認為就算真野拍出效果冇CG咁好, 點都體現到真實一面, 大部份觀眾都會接受; 如果真係技術上拍唔到, 點都應該俾觀眾知悉, 以免俾人踢爆之後損害"國家形象"

其實連我呢個行外人都睇得出係CG, 真係唔明點解佢地仲會搏可以魚目混珠
作者: lovebb888    時間: 2008-8-13 01:50 PM

你们很多人就是骨子里看不起大陆,认为大陆做什么都是错的。有本事应该学下台湾的A BIAN,站出来反对他们。或则DU LI啊,我们现在的生活水平是比你们差几十年,虽然人都有言论自由,我反对你们某些人,又没种站出来。香港是个自由的社会为什么你们不50万人上街去反对举办这次。。。民主不是只知道大声的讲话。还要敢于牺牲。拜托啊你们向韩国人学习下,拿点血性出来。我就看不起香港的伪民主,很多的党派只是为了自己的利益,根本没人敢去做革命的先驱。没有牺牲就没有胜利。等你们的好消息
作者: abc123sa    時間: 2008-8-13 01:51 PM

一開始唔係話只有11秒咩...
作者: 費事高    時間: 2008-8-13 04:42 PM

原帖由 lovebb888 於 2008-8-13 01:50 PM 發表
你们很多人就是骨子里看不起大陆,认为大陆做什么都是错的。有本事应该学下台湾的A BIAN,站出来反对他们。或则DU LI啊,我们现在的生活水平是比你们差几十年,虽然人都有言论自由,我反对你们某些人,又没种站出来。香港是个自 ...
我也承認香港是一個偽民主的社會,但起碼我們不會像國內的人民一樣,就連說話的自由也沒有,

夠膽出聲的人民,也必定會被秋後算帳,夠膽行動的人民,也必將會屍骸遍野(64已經係一個好例子)

就連簡簡單單一個小朋友出鏡唱歌,也要因為美醜之別而令到樣子比較差的小朋友幕後代唱,

因為害怕會[影響國家形像]...嘿...國家形像.....還有嗎?

你這句:你們很多人就是骨子裡看不起大陸,認為大陸做甚事情都是錯的...依你所言,

在你心目中,大陸很多事情也是正確的,(包括人民或官員):

1)高/低官員不停貪污,也是對的,管他甚麼學校樓宇倒榻,也不關貪官事,因為貪官也要找錢包二奶,

買靚車,住靚樓,各位傷亡受害人,只能嘆自己倒楣

2)騙子隨街見,也是為了搵飯食,被騙者也只能嘆自己交上惡運,與各大騙子沒有關係

4)砍掉小朋友的手手腳腳,要他們出街行乞搵錢,也是對的

3)為了一毫幾塊錢,視人命如糞土,也是為了搵食,殺人也應該

(我並非說香港沒有以上這些事情,[除了例子4之外,香港人沒這麼獸性殘忍]但講到首屈一指,國內必入5大之強)

作者: hllee    時間: 2008-8-13 05:35 PM

原帖由 lovebb888 於 2008-8-13 01:50 PM 發表
你们很多人就是骨子里看不起大陆,认为大陆做什么都是错的。有本事应该学下台湾的A BIAN,站出来反对他们。或则DU LI啊,我们现在的生活水平是比你们差几十年,虽然人都有言论自由,我反对你们某些人,又没种站出来。香港是个自 ...
內地朋友,你錯了.

香港人的文化雖然有市儈的一面,但資本主義社會就是如此,而且大陸人民現在都是如此吧.
不過,內地一些所謂精英一面口說反美,一面又追求美國式西化生活,就比香港人虛偽得多了.
只拿掛羊頭賣狗肉的"中國特色社會主義:"做例子,其實是資本主義,共產黨搞資本主義,夠偽了吧?

但是,香港人同時也是到大是大非問題時,很有血性的.
例如六四事件,四川賑濟,保衛釣魚台,比中國內地絕大多數人民一樣愛國.什麼叫沒種站出來?

而且,你不是香港人,我跟你說,香港人最憎一些向當權者歌功頌德的事情.
作者: darkensun    時間: 2008-8-13 05:45 PM

唔止香港人看不起大陸, 世界上好多人都看不起大陸, 因為佢地認為大陸人民冇自我思想自由, 樣樣野都係國家控制, 以致價值觀都係國家控制
外國傷殘人仕, 盲人, 柏金遜患者都可以O係奧運開幕禮演出, 又唔見話影響國家形象? 反而你地因為一個小女孩生得唔夠可愛, 就否定佢演出權利
可憐個小朋友都認為呢個價值觀係正確, 因為你地大陸人民認為中國(正確D講, 共產黨)榮辱大於自己利益, 大於人民利益, 希望今後你地反思你地偉大共產黨為左你地做左幾多野, 你地又犧牲左幾多野?
我地同你地價值觀唔同, 相信以上說話你地都聽唔入耳, 不過我地同世界上好多人都覺得你地好可憐咁解O者
作者: infjlam    時間: 2008-8-13 06:16 PM

中國為政者(其實好多當代中國人亦如是),老是認為面子大於一切,
他們都認為面子,是建基於硬體或外在的形體上,
卻忽視了軟體和內在修為等傳統價值觀的重要性!

為求「完美」,寧願造假,
這種思維殊不可取!

內地的同胞,香港人並沒有看不起,或刻意挑剔中國當局的意思,
北京能辦好奧運,這都是所有香港人的共同願望,
我們只是實說實話,希望你能聽聽,了解一下別人的看法。

作者: Lee3    時間: 2008-8-13 06:32 PM

原帖由 infjlam 於 2008-8-13 06:16 PM 發表
中國為政者(其實好多當代中國人亦如是),老是認為面子大於一切,
他們都認為面子,是建基於硬體或外在的形體上,
卻忽視了軟體和內在修為等傳統價值觀的重要性!

為求「完美」,寧願造假,
這種思維殊不可取!

內地的同胞,香港人並沒 ...
愛面子到願意不要面子,那是否很矛盾的行爲呢?
我認爲,臺上的那個小妹妹,她的歌聲,也不會差多少。
被揭發了,難道面子掛得住嗎?那些小妹妹,那一個不是受過職業的訓練的?
爲了那一點點地差別,現在被各國媒體轟炸,不是有一點的得不償失嗎?
飲鳩止渴, 難道會比較能顯現中國領導人的智慧?
作者: infjlam    時間: 2008-8-13 06:40 PM

原帖由 Lee3 於 2008-8-13 06:32 PM 發表

被揭發了,難道面子掛得住嗎?那些小妹妹,那一個不是受過職業的訓練的?
爲了那一點點地差別,現在被各國媒體轟炸,不是有一點的得 ...
就是說,下決策的人,實在蠢得有點不明所以!
作者: e_e    時間: 2008-8-13 07:44 PM

原帖由 Lee3 於 2008-8-13 06:32 PM 發表

爲了那一點點地差別,現在被各國媒體轟炸,不是有一點的得 ...
大體策略是 , 可以在國人面前無面子 , 不可在外國面前無(因為外國唔會知 )
作者: ming8964    時間: 2008-8-13 08:35 PM

認為幕後代唱嘅楊沛宜有失國體, 所以不能亮相, 正是對楊沛宜及其家人的侮辱!!!
强烈要求主事者向楊沛宜及其家人道歉!!!
真實的不完美, 勝過虛假的完美千百倍!!!
作者: 費事高    時間: 2008-8-13 11:21 PM

原帖由 e_e 於 2008-8-13 07:44 PM 發表

大體策略是 , 可以在國人面前無面子 , 不可在外國面前無(因為外國唔會知 )
係中國自我催眠,以為外國人會唔知道
作者: 費事高    時間: 2008-8-13 11:24 PM

原帖由 ming8964 於 2008-8-13 08:35 PM 發表
認為幕後代唱嘅楊沛宜有失國體, 所以不能亮相, 正是對楊沛宜及其家人的侮辱!!!
真實的不完美, 勝過虛假的完美千百倍!!! ...
要大陸向向楊沛宜及其家人道歉,個班高官可能仲會要楊沛宜及其家人多謝佢地肯比楊小朋友為國家獻力
作者: e_e    時間: 2008-8-13 11:25 PM

原帖由 費事高 於 2008-8-13 11:21 PM 發表

係中國自我催眠,以為外國人會唔知道
外國新聞會播細路女ed野???
作者: 費事高    時間: 2008-8-13 11:29 PM

原帖由 e_e 於 2008-8-13 11:25 PM 發表

外國新聞會播細路女ed野???
現今科技咁發達,那會不會道
作者: lovebb888    時間: 2008-8-13 11:43 PM

我要更正。我都是四川人。对于香港人对我们的捐款我也是记得。香港700万人的捐款有20亿以上。这次的地震。这些对于我们四川人都是必须记得的东西。但是我说的只是有些人看不起大陆人。并不表示我会忘记香港的朋友对于我们的捐款。
作者: darkensun    時間: 2008-8-14 02:14 AM

原帖由 infjlam 於 2008-8-13 06:40 PM 發表

就是說,下決策的人,實在蠢得有點不明所以!
我地會話佢地蠢, 但佢地會認為英明
價值觀唔同, 共產黨特色一向偏向"中央集權策劃", 包括經濟, 教育, 電影, 新聞
資本主義傾向"小政府大市場", 政府對經濟, 教育, 電影, 創作等作出最少干涉, 所以我地覺得佢地干涉創作係"蠢", 佢地會認為由中央拍板的"創作"係"英明"
作者: darkensun    時間: 2008-8-14 02:16 AM

原帖由 費事高 於 2008-8-13 11:24 PM 發表

要大陸向向楊沛宜及其家人道歉,個班高官可能仲會要楊沛宜及其家人多謝佢地肯比楊小朋友為國家獻力
為國家出力係榮耀, 分分鐘佢人工都冇收
作者: 費事高    時間: 2008-8-14 02:28 AM

原帖由 lovebb888 於 2008-8-13 11:43 PM 發表
我要更正。我都是四川人。对于香港人对我们的捐款我也是记得。香港700万人的捐款有20亿以上。这次的地震。这些对于我们四川人都是必须记得的东西。但是我说的只是有些人看不起大陆人。并不表示我会忘记香港的朋友对 ...
討論已而,勿傷和氣,其實我地香港人全部都知道大陸人民係水深火燒之中,希望你們可以努力走出困竟

共勉之
原帖由 darkensun 於 2008-8-14 02:16 AM 發表
為國家出力係榮耀, 分分鐘佢人工都冇收
國內高官思想,非外人能道,這樣做法也有可能
作者: 費事高    時間: 2008-8-14 02:30 AM

原帖由 ming8964 於 2008-8-13 08:35 PM 發表
真實的不完美, 勝過虛假的完美千百倍!!! ...
開幕我也有睇,我自己都睇到目瞪口呆,拍晒手掌,可惜...整單咁既野出來,我就開始無興趣再睇奧運

因為我也怕危害本身的眼睛,要顧我眼睛形像

作者: et7311tw    時間: 2008-8-14 02:42 AM

基本上為了面子和大體著想,煙火畫面有經過同意,
做善意的修改是沒關係,不過我想一開始就告知大家
會比較好!我想大部份的人也都能體諒,只是沒先話明
在先,結果先被人提出質疑,反而喪失了美意,成了變質
的煙火秀,那就不好了!
作者: Lee3    時間: 2008-8-14 06:41 AM

原帖由 e_e 於 2008-8-13 07:44 PM 發表

無知的鴕鳥心態,難道他們以爲現在還是1949? 不用説現在的互聯網有多麽的快速,準確,就連當年64都已經有衛星可以現場轉播。

不是我在說,除非這些高層被開除,讓一些年輕一輩上位,中國會一直繼續掉臉,那些老不死根本不update, 他們不知道,也不願知道,這個世界是怎麽走。我不是說共產有什麽不好,雖然我在principle上,是反共,不過,我是在指責這些過時的政治手法,現在是2008年,還在用1960的政治手腕,只會顯得你更落後,更落伍。

美國爲什麽以前是一哥? 就是他能夠創出新的方向,説道騙人,美國說第二,沒有人會認第一。 美國經濟破產,不過還是有33%人民是自願繼續Bush的,你能夠想象那是多深厚的功力嗎?

中國要呈現自己是強國,大國,就不可以用那麽低級的小把戲。要就完大一點,要就公平公正公開。
作者: amdintel    時間: 2008-8-14 08:08 AM

真真假假係唔係咁重要呢?有運動員為金牌食藥,有學生為成績出貓,有議員為選票撒謊,美國為石油打伊拉克屈人有大殺傷力武器,當全人類係傻仔,點解中國奧運開幕為左美觀為左讓各位睇得開心而做d野就比人鬧成咁?又點解無人講西班牙射箭點聖火作假?各位係唔係雙重標準?定係所謂愛之深責之切?亦或係逢中必插?定係崇洋心理發作?

各位需要明白一事實,中國開放只有三十年,現時領導班子平均都有六十歲,仲有班所謂'退下來'的更加係七十幾八十歲,即係話係佢地三四十歲時先開始慢慢了解世界係點,要佢地完全理解並接受當今世界概念係非常難,而家能做到咁樣已經係非常不容易,我估(純屬估下)小胡同家寶而家有d事係需要同班'退下來'商議的,所以有d決策在全世界賴睇係唔知點解o既。各位猛咁話佢地乜乜物物,其實就好似話緊一班六十至八十幾歲老人唔了解而家世界係點,但考慮到佢地背景,呢個現象係唔係可以理解,並給予包容呢?

任何事情發展都有過程,中國無論概念及行為思考模式上都需要時間去發展,我就睇到中國確實係進步緊o勒,作為中國人,比d時間中國好唔好?老人家學玩psp都要學耐d啦
作者: lovebb888    時間: 2008-8-14 02:15 PM

烟花表演在没有开幕式之前,很多大的媒体已经拿到录象了。也是为了转播效果的需要。就算是美国要达到真实的现场直播(那晚的烟花表演范围那么大)都是不可能的,开幕式大家就当是场电影好了。总是有弹有赞的啊。张导演的水平是什么样大家又不是不知道。就原谅他吧,开幕式只是一场表演。与国家立场无关,都是娱乐啊。香港的娱乐业这么发达,大家也明白。只是希望这次中国运动员不要出兴奋剂事件就好了。国足已经把我们的脸丢尽了。怎么5000年文明古国的人在足球场上就知道打架啊
作者: BOYDWAN    時間: 2008-8-14 02:20 PM

原帖由 lovebb888 於 2008-8-14 14:15 發表
烟花表演在没有开幕式之前,很多大的媒体已经拿到录象了。也是为了转播效果的需要。就算是美国要达到真实的现场直播(那晚的烟花表演范围那么大)都是不可能的,开幕式大家就当是场电影好了。总是有弹有赞的啊。张导演的水平是什么样大家又不是不知道。就原谅他吧,开幕式只是一场表演。与国家立场无关,都是娱乐啊。香港的娱乐业这么发达,大家也明白。只是希望这次中国运动员不要出兴奋剂事件就好了。国足已经把我们的脸丢尽了。怎么5000年文明古国的人在足球场上就知道打架啊
真的說中了我心底話..........
作者: 費事高    時間: 2008-8-14 02:24 PM

原帖由 lovebb888 於 2008-8-14 02:15 PM 發表
烟花表演在没有开幕式之前,很多大的媒体已经拿到录象了。也是为了转播效果的需要。就算是美国要达到真实的现场直播(那晚的烟花表演范围那么大)都是不可能的,开幕式大家就当是场电影好了。总是有弹有赞的啊。张导演的水平 ...
說實話,中國體育運動當中,跳水、柔軟體操、單雙槓,這三樣是我最愛看的,跳水更是我的摯愛,

但講到足球,中國隊真的實在太掉臉,10居其9也是打架收場,他們只知道要...贏,輸了的話,便只懂出手

發洩,只懂輸打贏要,這樣的心理質素,實在難上國際舞台與各大強隊較量...
作者: Lee3    時間: 2008-8-14 02:47 PM

原帖由 amdintel 於 2008-8-14 08:08 AM 發表
真真假假係唔係咁重要呢?有運動員為金牌食藥,有學生為成績出貓,有議員為選票撒謊,美國為石油打伊拉克屈人有大殺傷力武器,當全人類係傻仔,點解中國奧運開幕為左美觀為左讓各位睇得開心而做d野就比人鬧成咁?又點解無人講西班牙射箭點聖火作假?各位係唔係雙重標準?定係所謂愛之深責之切?亦或係逢中必插?定係崇洋心理發作?
真與假是絕對重要!讓我重申,絕對重要!
當全世界在做,那不代表它對,就如運動員吃葯,他們是終生除名,不能參賽,學生出貓,在大學,是可以開除的,議員撒謊,國家動武,那是可以被判“crimes against humanity",中譯“
危害人類罪"! 那你說重不重要?
那如果日本說重慶市是他們的領土,那可不可以?
沒有人在做雙重標準,凡是錯的,都要強烈指責,這是作爲國民應有的職責。

我也在上一個post提出,老了就該退位讓賢了!
現在的時代是在每秒鐘運作的,我們沒有時間。不但是沒有時間讓他們適應,是我們完全沒有時間,工作太長,薪水太少,病痛太多,壽命有限。

作者: wind69    時間: 2008-8-15 04:13 AM

其實無咩意見,
因為那只不過是一個騷而已,
從來無諗過一個表演節目的觀看性跟國家民族尊嚴有什麼關係
你問我京奧開幕式好唔好睇?
我會答好好睇,較事前想像的好多了
有時唔明點解人硬係要迫自己走入死胡同
無人要迫你趕著歸邊或者妥協,
但亦無人話唔可以批評,唔可以話唔喜歡,唔可以提出質疑
那只不過是個騷而已
做人有時真係好辛苦,好累
開心的時候笑,傷心的時候哭
這麼簡單,都不能辦好
有時會想
幾日幾個月幾年幾十年之後,
會唔會仲有人記得08京奧開幕式係點樣ge呢,
只不過是一個騷而已
又係果句,為乜要咁沉重呢?

@@@@@@@@@@@@@

其實一路寫,一路都覺得離題!正所謂為左寫而寫,為了要貼題,
決定無腰骨附和大眾係雞蛋裡面挑骨頭,順道混在人群中大聲叫囂呻吟幾句.....

"嘿!都唔知有無搞錯!煙花效果作假、小女孩咪嘴呢d都算啦!佢老闆!居然搵班臨記走出黎然後同我講佢地係孔子ge三千弟子喎!我無讀書都知班友仔已經死在幾千年啦!你話好唔好笑!分明就係作假!真係不知所謂.....!
作者: amdintel    時間: 2008-8-15 07:50 AM

終於又係發展到對與錯的時候,橫惦得閒同你玩下
按閣下思路,凡係做假野就係錯啦係咪?咁女人隆胸係錯,男人食偉哥係錯,醫生同個只有五個月命就死o既病人講佢仲有五年命等佢開心過埋佢係錯,呢d全部都要'強烈指責',唔使考慮做假出發點,唔使諗點解要做假,唔理做假人背景原因,就只要係假o既就要'強烈指責',咁乜野係white lies?怕且唔駛中譯啦

按閣下思路,閣下係呢個互聯網虛擬假o既世界裡面都好累,日日強烈指責自己上網喎

十分讚同奧運開幕係一個騷,o係個騷到做視覺效果係無可厚非,各位睇演唱會都好多效果啦,如果又要話奧運有幾神聖做假係錯,咁又只有講你太有才啦!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0