標題: 亞視播奧運用16:9,睇多d又清d,好正呀! [打印本頁]

作者: vivapataca    時間: 2008-8-13 08:29 PM     標題: 亞視播奧運用16:9,睇多d又清d,好正呀!

亞視播奧運用16:9,睇多d又清d,好正呀!徐家諾做體育主持更加無敵!
作者: lolo218    時間: 2008-8-13 08:47 PM

咁點解我睇亞視同TVB播同一樣野

ATV好似黃黃地冇咁清既
作者: nico1982    時間: 2008-8-13 09:04 PM

亞視時常將d高清節目放在普通台播,而無線就時常將d普通節目放在高清台播~~
當播放相同的節目時,亞視的16:9畫面比較無線真係清好多

作者: ch.chak    時間: 2008-8-13 09:34 PM

其實所謂既16:9
最簡單既方法
只要係4:3既劃面上下加返條黑bar就得
徐家諾講籃球真係好過無記戈邊
不過劃面我就真係唔覺亞記有幾好
作者: rfky    時間: 2008-8-13 10:41 PM

徐家諾難得既係講其他野都唔太差
作者: sage    時間: 2008-8-13 11:08 PM

原帖由 rfky 於 2008-8-13 10:41 PM 發表
徐家諾難得既係講其他野都唔太差
he is all-rounded
作者: 155220    時間: 2008-8-14 04:17 PM

我屋企無高清睇,所以睇亞視好辛苦...
作者: e_e    時間: 2008-8-14 04:25 PM

原帖由 155220 於 2008-8-14 04:17 PM 發表
我屋企無高清睇,所以睇亞視好辛苦...
我都無 ... 但我唔覺辛苦 , 之前20年都無拉 , 辛咩苦???
作者: vivapataca    時間: 2008-8-14 06:41 PM     標題: 亞視用高清台轉16:9俾普通台播,畫面一定闊過無綫!

亞視用高清台轉16:9俾普通台播,畫面一定闊過無綫4:3,左右兩邊睇多好多!
如果無綫唔係用高清轉4:3俾普通台播,咁亞視一定係清好多靚好多!

作者: nico1982    時間: 2008-8-14 09:43 PM

今屆奧運,國內明明用16:9高清將訊號發射給各地轉播,唔明點解TVB係都要將訊號改為4:3轉播,將個畫面搞到咁粗糙..
作者: infjlam    時間: 2008-8-14 09:48 PM

原帖由 nico1982 於 2008-8-14 09:43 PM 發表
今屆奧運,國內明明用16:9高清將訊號發射給各地轉播,唔明點解TVB係都要將訊號改為4:3轉播,將個畫面搞到咁粗糙..  
有好多香港觀眾(我諗超過半數)還未轉高清o麻,
若單論未高清的電視接收,無記的4:3,反而會清過亞記o既16:9
作者: nico1982    時間: 2008-8-14 10:58 PM

就算沒有數碼解碼器和用普通電視機,即使不是高清,一樣可以收到16:9的標清效果...何必要將個畫面硬要變成4:3,使個畫面變得咁粗糙...
作者: infjlam    時間: 2008-8-15 12:05 AM

原帖由 nico1982 於 2008-8-14 10:58 PM 發表
就算沒有數碼解碼器和用普通電視機,即使不是高清,一樣可以收到16:9的標清效果...何必要將個畫面硬要變成4:3,使個畫面變得咁粗糙...  
上面有版友(而且還包括小弟)都說了,我地未高清,我們家裡接收4:3的無線,比16:9的亞視還好呀...
作者: nico1982    時間: 2008-8-15 09:15 PM

我都未有高清電視和接收器,只係用普通電視收睇,但係睇亞視的16:9畫面,真係較無線的4:3畫面清好多

就算平時睇DVD,都會選original的16:9畫面,而唔睇4:3PS,因為會失真和使畫面變得粗糙...所以愛睇高質畫面的用家,睇西片都喜愛選Region 1的DVD或帶有original 16:9選擇的Region 3影碟
作者: Dicksy    時間: 2008-8-16 02:50 AM

Obvious these few recent post are from ATV people!!!  Ging Hard sell!!!!  

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0