標題: 用咁多錢攪奧運值唔值? [打印本頁]

作者: sage    時間: 2008-8-14 01:56 PM     標題: 用咁多錢攪奧運值唔值?

點解要咁積極爭取主辦?
第時可否番本?
對中國有甚麼實際得益?e.g. 經濟...
(無知一問)
thx
作者: ch.chak    時間: 2008-8-14 02:05 PM

自從1984年既奧運開始
每一年既奧運都係有錢賺既
而且攪奧運可以加速發展旅遊業
即係同時推動埋零售,飲食,酒店業
就算唔賺錢都抵啦
作者: Lee3    時間: 2008-8-14 02:10 PM

原帖由 ch.chak 於 2008-8-14 02:05 PM 發表
就算唔賺錢都抵啦
最重要是建築業,萬丈高樓平地起,誰起?建築公司。
作者: ch.chak    時間: 2008-8-14 02:20 PM

原帖由 Lee3 於 2008-8-14 02:10 PM 發表

最重要是建築業,萬丈高樓平地起,誰起?建築公司。
但係建築業既發展始終唔及其他行業
好似北京奧運,起鳥巢,水立方,奧運村
幾年內係帶動左建築業既發展
但起完之後?
場館只可以推動體育發展
奧運村可以當酒店/房地產
真係對建築業既幫助其實唔係太大
作者: solonely    時間: 2008-8-14 04:09 PM

經濟的確係會好~相對亦都係加速人類滅亡
作者: maksim2046    時間: 2008-8-15 11:51 PM

一完中國百年夢當然值啦
中國正式成為世界強國既象徵
又難得地中國可以將自己國家面貌俾更多人睇到
撇除人榷唔講, 中國其實各方面已經有唔錯既progress
希望olympic過後中國更能富強起來
作者: kuru    時間: 2008-8-16 08:45 PM

錢又帶唔走, 留咁多錢係世上, 唔用既話值唔值?
作者: eric1874    時間: 2008-8-16 09:39 PM

如果搞奧運純粹為賺錢,奧運就變得無晒意義...唉~總會有lee d廢人諗廢野,難道o係開幕式全國鼓掌ge一刻大家心入面就係諗緊"好野,我地國家lee次大賺la~!" 咁樣?
作者: singdotcom    時間: 2008-8-16 11:35 PM

透過舉辦奧運, 可以提升人民的凝聚力
透過舉辦奧運, 可以提升人民的質素
透過舉辦奧運, 可以提升人民的眼界
透過舉辦奧運, 可以提升人民的能力
透過舉辦奧運, 可以提升人民的優越感
作者: 大優勢    時間: 2008-8-17 12:07 AM

原帖由 kuru 於 2008-8-16 08:45 PM 發表
錢又帶唔走, 留咁多錢係世上, 唔用既話值唔值?
  老實講有幾多個人真係多錢到用唔晒

5%都唔知有無呀

我係話多錢到買極嘢都駛唔晒嗰啲
作者: 大優勢    時間: 2008-8-17 12:08 AM

原帖由 ch.chak 於 2008-8-14 02:05 PM 發表
就算唔賺錢都抵啦
  邊個同你講百分百有錢賺呀

拉登出現咗   啲保安 費去到史上新高呀
作者: 大優勢    時間: 2008-8-17 12:15 AM

原帖由 eric1874 於 2008-8-16 09:39 PM 發表
如果搞奧運純粹為賺錢,奧運就變得無晒意義...唉~總會有lee d廢人諗廢野,難道o係開幕式全國鼓掌ge一刻大家心入面就係諗緊"好野,我地國家lee次大賺la~!" 咁樣? ...
''

註 :我愛國 , 中國有人攞金牌
我高興到而家已經叫到喉嚨出事 

老實講    真係有錢人先可以自己決定睇乜嘢

我好想睇柔道啦  無錢
                    你認為可以睇多啲咩   
                     奧運的確有著呢個 [無意義 ]
                因為你無錢, 不能入場睇, 不能坐喺電視自己選擇多過節目
              只有無線,亞視, 明珠 你選   三個台

所以連運動員都明白 , 奧運係一個大show
運動員要做好自己個本份
你想入去睇 ,    俾   ~~~~~ 錢 ~~~~~~~啦 ~~~~~

作者: ch.chak    時間: 2008-8-17 12:17 AM

原帖由 大優勢 於 2008-8-17 12:08 AM 發表

邊個同你講百分百有錢賺呀

拉登出現咗   啲保安 費去到史上新高呀
Discovery Channel有節目講過
唔識既呢就睇多d有益既電視節目
唔係自己出醜就唔好啦
作者: 大優勢    時間: 2008-8-17 12:17 AM

原帖由 ch.chak 於 2008-8-17 12:17 AM 發表

Discovery Channel有節目講過
唔識既呢就睇多d有益既電視節目
唔係自己出醜就唔好啦
 wow  你好勁咁喎 
作者: sage    時間: 2008-8-17 12:23 AM

原帖由 eric1874 於 2008-8-16 09:39 PM 發表
如果搞奧運純粹為賺錢,奧運就變得無晒意義...唉~總會有lee d廢人諗廢野,難道o係開幕式全國鼓掌ge一刻大家心入面就係諗緊"好野,我地國家lee次大賺la~!" 咁樣? ...
祖國同胞因為冇錢而死既數目每天數以千計以上
閣下既想法也是一般人既想法
就係人地窮係人地既事
奧運比一切e.g.民生更重要
作者: amdintel    時間: 2008-8-17 07:56 AM

經濟效益肯定有,但相信奧運本身賺唔賺錢唔會係前提,因為基建唔止淨係為奧運,除左建築物外,重有交通網絡,據報依家由北京去天津只係半個鐘,坐地鐵二十分鐘到機場,北京擴建地鐵網絡等都係以後市民用o既
重有無形效益,好似統一中菜名稱英譯幫助推廣中菜,改善路牌指示,推廣英語,單雙日行車改善空氣質素(唔知會唔會長期執行),提高建築技術(淨係起水立坊d薄膜就不得了了),等等
其實係值得搞
作者: infjlam    時間: 2008-8-17 03:57 PM

原帖由 amdintel 於 2008-8-17 07:56 AM 發表
經濟效益肯定有,但相信奧運本身賺唔賺錢唔會係前提,因為基建唔止淨係為奧運,除左建築物外,重有交通網絡,據報依家由北京去天津只係半個鐘,坐地鐵二十分鐘到機場,北京擴建地鐵網絡等都係以後市民用o既
重有無形效益,好似統一中 ...

我都唔反對辦奧運

錢就已經駛左,冇得收返 ,
只希望用得其所,幹實事,對廣大民生有實質助益,
唔好再嘥錢,搞一大堆面子工程...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0