標題: 如經證實, 呢個就係國恥 [打印本頁]

作者: sage    時間: 2008-8-14 05:41 PM     標題: 如經證實, 呢個就係國恥

传郑智小弟将对手踢成不育 球迷为比利时人祈祷2008年08月12日14:23

来源:搜狐体育社区

谭望嵩将对手踹成不育?

8月10日进行的中比之战,因谭望嵩和郑智先后吃到红牌,从而导致国奥队惨败给对手,赛后上述二人成为媒体、球迷抨击的焦点,但炮轰的主要是他们的集体荣誉感和技术层面。可11日晚上至今网络上“比利时5号队员波科尼奥利被谭望嵩踢碎睾丸”、“比利时队准备起诉中国队”的传闻,却一下子将国奥小伙子推上了道德审判席。
  据最新出版的我国某专业媒体报道,比利时主帅德萨特11日晚接收该报记者采访时表示,被谭望嵩踢中裆部的队员波科尼奥利目前并没有大障。但是在刚刚建立的波科尼奥利贴吧内,却全是中国球迷关切比利时后卫伤情、甚至为他祈祷的话语,因为,有一名自称来自沈阳的网友描述,波科尼奥利在沈阳某家医院进行了详细检查,有医生证实其双睾丸粉碎性撕脱,很可能使这名球员失去生育功能。
  尽管上述消息只是传言,但很多球迷综合谭望嵩飞踹的力度、部位及波科尼奥利极其痛苦的表情后,“确信”比利时希望之星已经毁在中国球员脚下,于是,“我代表全体中国人民向你真诚地道歉”、 对不起了比利时的朋友祝您早日康复的帖子层出不穷。
  现在,我们除了祈祷波科尼奥利健康平安,也希望所有中国职业球员以谭望嵩、郑智为戒,在今后的比赛中,尽情施展球技、展示拼搏精神的同时,更要强迫自己摒弃那些中超赛场习以为常的危险动作,不要重蹈输球又输人的覆辙。
    (转自搜狐体育社区

source:http://sports.sohu.com/20080812/n258792984.shtml

we dont expect a win
but we just hope they can have ethics of common ppl
sosad
作者: raider    時間: 2008-8-14 06:01 PM

find in newsgroup

圖片附件: kysk.gif (2008-8-14 06:01 PM, 439.2 KB) / 下載次數 170
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1275278&k=0dfef194deceec4584c1cbb92611ea6c&t=1719964249&sid=RiZr9q

作者: ch.chak    時間: 2008-8-14 06:41 PM

呢腳飛踢的確好過份
身為中國代表隊
輸波唔緊要
都唔應該輸左人格
作者: jen01二世    時間: 2008-8-14 07:04 PM

中國足球班垃圾一向都係咁....
以為自己好出名,以為自己身價高,以為中國足球天下無敵....

咁無計啦....

如果想中國足球打得起/無晒呢種風氣...

成隊換晒佢 !!!
作者: 費事高    時間: 2008-8-14 07:18 PM

直接將所有球員轉去玩跆拳道、空手道,奪金機會,簡直就高唱入雲(成班都係垃圾足球隊,只懂輸打贏要)
作者: arthur8088    時間: 2008-8-14 07:20 PM

原帖由 raider 於 2008-8-14 06:01 PM 發表
find in newsgroup
kill you son kick~~~
作者: ch.chak    時間: 2008-8-14 07:20 PM

原帖由 費事高 於 2008-8-14 07:18 PM 發表
直接將所有球員轉去玩跆拳道、空手道,奪金機會,簡直就高唱入雲(成班都係垃圾足球隊,只懂輸打贏要)
部份人既問題唔代表成隊都有問題
咁對其他有心踢好波既球員唔公平
作者: 費事高    時間: 2008-8-14 07:25 PM

原帖由 ch.chak 於 2008-8-14 07:20 PM 發表

SORRY...錯就要認,我要更正一句:

某位球員才對
作者: tonykwl    時間: 2008-8-14 07:44 PM

佢仲係出外踢波果個, 反而係最無品~!
作者: sage    時間: 2008-8-14 07:56 PM

原帖由 ch.chak 於 2008-8-14 07:20 PM 發表

youtube仲有好多
但唔想喺度show 出來,
sosad
作者: d228216    時間: 2008-8-14 08:12 PM

拆人祠堂就真係ト街
鄭智應該永久停賽, 刑事起訴.
作者: arthur8088    時間: 2008-8-14 08:14 PM

原帖由 d228216 於 2008-8-14 08:12 PM 發表
拆人祠堂就真係ト街
鄭智應該永久停賽, 刑事起訴.
it's not ZZ...it's 谭望嵩..no.2~~
作者: samuriapoon    時間: 2008-8-14 08:26 PM

i feel ashamed with the act that chinese player did. And i hope the Belgium player can recover from that. feel so sorry about the news
作者: infjlam    時間: 2008-8-14 09:40 PM

賠返個子孫根俾人呀
作者: bball21    時間: 2008-8-14 11:22 PM

中國男籃同男足有好大分別
作者: dawander3r    時間: 2008-8-15 12:03 AM

原帖由 sage 於 2008-8-14 07:56 PM 發表

youtube仲有好多
但唔想喺度show 出來,
sosad
agree
that's their characteristic, even replacing the whole team is useless, because the new ones will be the same, it is the mindset of the people, now more of them can go to school, but they are still not educated, they are still uncivilized.

成日都話身為中國人引以為傲,中國乃禮儀之邦,儒家思想,拜孔子。講一套,做一套。衰左成日有人搵藉口。所以咪無進步囉。

唔好以為我成機踩中國。我只是導出事實。苦口婆心,當頭棒喝。

講真,係外國人眼中邊有中國香港之分,咪又係一句Chinese。唔係我地想抗拒你地。係你地常常做大量既野令我們卻步。譬如話,如果你屋企有個傷天害理既老豆,有廉恥既人都唔想認呢個老豆啦。唔通重引以為傲呀?你好既,個個爭住叫你做老豆。你地自己成日口口聲聲講到祖國有幾好,有幾愛祖國,但個個爭住走。又做埋咁多唔好既事,整埋有毒產品起豆腐樓,自己人都唔放過,真係唔明你地咩叫做愛國。

成日都話唔係個個都係咁,鬼唔知呀?幾多個對幾多個先得架。咖啡糖有咖啡味,咁佢係咖啡定係糖?橙味汽水係唔係橙汁?

香港無中國唔得,都唔知係香港定係中國係發展中國家?今日睇新聞,你地人民英雄李寧都移左民黎香港,為乜呢?
打救香港呀?我地無危機喎,又無叫求救,重夾錢起橋,儲備有增無減。落黎做咩哩呵?

其實講咩都無用,問下外國人點睇最實際,公道自在人心。

作者: Paul71    時間: 2008-8-17 02:37 AM

They were rubbish
作者: amdintel    時間: 2008-8-17 07:31 AM

太差啦,同羅人命一樣,應該要判佢終生停賽
作者: arsenal520    時間: 2008-8-17 10:05 PM

球技不行都不說了,連球品也那么差,真可恥

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0