標題: [散文小品區] [轉貼] 喜歡 VS 愛 [打印本頁]

作者: milo    時間: 2005-5-17 12:50 AM     標題: [轉貼] 喜歡 VS 愛

喜歡 VS 愛

喜歡 是一瞬間的
而愛 是日久深情的
甚至可以說是培養出來的
你可以隨口說出“我喜歡你”
卻不可能一見面就說“我愛你”
沒相處過怎麼能確定自己就是愛他

喜歡一個人是有理由的
愛一個人卻沒有理由
完全是感覺
你可以一次喜歡很多人
卻無法一次愛很多人
因為你愛他
你的心裡只能容納他
喜歡一個人
你會希望得到回報
或希望他認同你的付出

愛一個人
卻是無條件的
你不會希望他回報你
即使他不認同你
你依舊會無條件的為他付出
作者: toro    時間: 2005-5-17 12:57 AM

我細時都唔識分,跟住就一鑊泡囉…
作者: Rika    時間: 2005-5-17 01:05 AM

同意
不過我自己都分唔到自己係邊樣
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-8-5 02:43 AM

係呀,我覺得愛應該比喜歡來得認真好多
作者: 藍    時間: 2005-8-8 12:33 AM

呢個一世都無人可以教你點分既問題
樓主,篇野係米出自你手,如果係,可吾可以教得深d呀
"喜歡一個人是有理由的 愛一個人卻沒有理由"愛無理由我明,但係喜歡一個人有理由我就r爆頭都諗吾明
你可以隨口說出“我喜歡你”,即係點?我未試過可以呢種隨口可以講得出既情況
好深呀,喜歡同愛,可吾可以理解為有好感同愛?
作者: conversekita    時間: 2005-8-11 01:01 AM

Originally posted by at 2005-8-8 12:33 AM:
呢個一世都無人可以教你點分既問題
...
我知我知~
喜歡~其實都可以叫做欣賞~你明未呀
即係~你因為佢某樣(樣貌~身材~性格.....)優點而使你俾佢吸引~
即係喜歡!!!係有原因理由既~
喜歡之后~你就會慢慢深入了解佢~到時候你就會覺得你中意佢
就算佢無左當初吸引你果種優點~你都會仲意佢
咁開始係愛吧~

你可以隨口說出“我喜歡你”
厘句以我理解佢係咩反襯出"我愛你"無咁容易講出口~做個強烈啲既對比~
作者: kobe14725    時間: 2005-8-13 08:15 PM

我現在都還未懂得分
這二種感覺有時自己都不太清楚是愛!還是喜歡!
我只覺得”我愛你”是一句好難說出口的說話
作者: sexdog    時間: 2005-8-14 08:35 PM

如果你喜歡一個人, 你會覺得自己較重要,
如果你愛一個人, 你會覺得佢較自己重要.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0