標題: 安東尼o既表現毫無進步 [打印本頁]

作者: bigfish    時間: 2005-12-11 03:16 AM     標題: 安東尼o既表現毫無進步

佢打左三季, 每季o既成績都係咁上下, 一入到 playoff 仲大跌 watt 添, 金塊揀佢係咪錯誤呢? (雖然當年佢同占士係一時喻亮)
YEAR TEAM G GS MPG FG% 3P% FT% OFF DEF RPG APG SPG BPG TO PF PPG
03-04  DEN    82 82 36.5 .426 .322 .777 2.2 3.8 6.1 2.8 1.18 .50 3.01 2.70 21.0
04-05  DEN    75 75 34.8 .431 .266 .796 1.9 3.8 5.7 2.6 .91 .40 2.99 3.10 20.8
05-06  DEN    19 19 33.4 .450 .214 .815 1.7 3.4 5.1 2.9 1.11 .53 2.74 3.30 21.8
Career     176 176 35.4 .431 .293 .790 2.0 3.8 5.8 2.7 1.06 .40 2.97 2.90 21.0
Playoff       9 9 35.9 .381 .167 .808 2.3 4.3 6.7 2.3 .89 .11 3.33 3.40 17.3
作者: lintohu    時間: 2005-12-11 03:30 AM

其實你應該睇下佢拍住d乜野人....
佢同james唔同, 你睇下佢d隊友係邊個,
我覺得佢而家要既唔係用數據黎表現自己, 而係要令成team人都打好波
作者: skjeiw    時間: 2005-12-11 07:43 AM

金塊當年揀佢邊會錯呀
除左占士之外,最勁係佢啦
唔好樣樣野就係睇人幾多分
其實playoff緊張一d都唔奇
同埋呢d都已經係一個較有名氣0既NBA球員應有0既數據~~
再有上升空間唔多

好明顯呢個topic好有問題
作者: YingTung    時間: 2005-12-11 09:38 AM

完全支持安東尼今季表現,
佢已經少左好多浪射,而且打波真係成熟左。
其實佢身邊都有好多人幫到佢,今季既Camby就係其中之一,兩個人打到上哂身咁,而且Denver入PlayOff都無問題...
你係咪對佢期望太高呢??因為佐敦欽點??
作者: wer    時間: 2005-12-11 10:44 AM

打球不是只憑得分等,是球員可以為球隊產生幾多化學作用
作者: 艾力克    時間: 2005-12-11 10:53 AM

打 seasonal 打倒依個水準對於一位'新星'黎講已經算好喇,你不如佢有穩定水準,唔係x花一現~

何況打 seasonal 同 playoff o既打法都唔同, seasonal 你可以場場拎好多分都得;
但係 playoff 係對住d強隊,唔會有d弱旅俾你o係度玩技術; 相反,場場波都係打戰術,打團體;而且 playoff 係打防守多o既, 又點會場場波都拎倒咁多分呢
作者: 艾力克    時間: 2005-12-11 10:54 AM

Originally posted by skjeiw at 2005-12-11 07:43 AM:
金塊當年揀佢邊會錯呀
除左占士之外,...
冇記錯
wade 好似係當年第3名
wade 都唔會差過 anthony, wade 打得全面好多, 而且係真正o既帶起隊波
作者: 阿感    時間: 2005-12-11 11:55 AM

Originally posted by bigfish at 2005-12-11 03:16 AM:
佢打左三季, 每季o既成績都係咁上下, ...
唔係話Anthony唔得,不過有時球遠o既表現睇唔到咁遠,你邊估到佢弟日會點
當年,大學時BIG DOG個名都好響......
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 12:12 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-11 10:54 AM:

冇記錯
wade 都唔會差過 anthony, wade 打得全面好多, 而且係真正o既帶起隊波
第三係melo,
wade好似第五~
作者: 艾力克    時間: 2005-12-11 12:13 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-11 12:12 PM:

第三係melo,
wade好似第五~

咁第2係邊個呀?
作者: wer    時間: 2005-12-11 12:27 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-11 12:13:

咁第2係邊個呀?
好像是活塞球員
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 12:47 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-11 12:13 PM:

咁第2係邊個呀?
是Darko Milicic

作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 01:12 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-11 10:54:

冇記錯
wade係第5名。。。。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 01:16 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-11 12:13:

咁第2係邊個呀?
第1 James
第2 Milicic
第3 Carmelo
第4 Bosh
第5 Wade

除左Milicic。4個都勁都爆。。:cool:

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-11 at 01:19 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 01:45 PM

點解D人會覺得Carmelo比唔上Wade、James………
1)Carmelo表現唔夠全面,其餘2人得分、籃板、助攻、偷波樣樣掂,Carmelo一併埋去就顯得遜色左。。事實上唔係佢差,而係另外兩條友超變態。Melo係第一年其實表現不比James差,更是不少人認為新人皇大熱,可惜輸左俾James。第二年表現因傷患更不升反降,其餘二人反是不停提升。三人間漸生距離。(宿敵太強,常作比較,產生錯覺令人覺得佢差)

2)Carmelo在球會重要性不及其餘2人,上年Wade同James都顯明左自己係球隊既重要性。James上年已經顯明左自己係騎士既主宰性,得分、助攻、偷波都係隊中之冠,佢表現好球隊有機會贏波,佢表現差球隊一定會輸波。。至於Wade一開始就俾Shaq捧左做球隊既主人,多次比賽有特出表現而救主,在季後賽更見他的重要性。相反Melo就係金塊,佢唔係必然既進攻主導,論經驗論能力論地位,都仲有唔少人高過佢,所以令佢係金塊發揮並無前兩者既搶眼。(球隊、知遇……問題,令隊中重要性、影響力不及。)

3)Carmelo首兩季負面新聞太多。輸新人皇同輸左all star入選之後,就炮轟NBA聯盟、救練、球迷………建立左一個缺乏大將之氣、星級戰將氣度的感覺。令人失望,就像是一個未長大的學生。加上場內、場外都有失言,為人自大,真本性顯現出來。又被人發現佢原來係吸毒者,藏毒被捕更令佢既名氣大跌。(性格、處事……令人不覺意把這些缺點計算到他的比賽能力上。)

其實我覺得並唔係Carmelo既能力差,而係佢唔夠成熟。今年已經有不少的改進,希望佢可以繼續成長,縮短同兩個宿敵既距離。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 02:03 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-11 01:45 PM:
點解D人會覺得Carmelo比唔上Wade、Jam...
無錯,melo真係唔夠全面,
真正的得分板斧唔多,速度唔算快,中距離唔算準,
而且打波未夠成熟,仲記得有年playoff(好似係佢第一年)對木狼,
由Hassell防佢, melo見鏟籃唔多過到佢,於是一味係咁射射射,
結果呢場波係16射中1,嗰一球係快攻入樽..........最後好似輸1分定3分.....

呢場波記憶猶新,嗰時我就覺得佢攞唔到新人王係應該ge.......
之後佢同wade and james的差距就愈來愈大.......
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 02:09 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-11 14:03:

無錯,melo真係唔夠全面,
真正的得...
由於佢得分板斧唔多,佢又無積極咁做助攻,當時有波起手,佢就會自己完成攻勢。所以自己防守球員追到佢路,咁就好易防守佢。。。
作者: wer    時間: 2005-12-11 02:21 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-11 13:16:

第1 James
第2 Milicic
第3 Carmelo
第4 Bosh
第5 Wade

除左Milicic。4個都勁都爆。。:cool:

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-11 at 01:19 PM ]
no.larry brown唔畀機會
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 02:26 PM

Originally posted by wer at 2005-12-11 14:21:

no.larry brown唔畀機會
事實上我覺得就算俾機會佢,佢都唔係真係咁勁。。。好多時非美藉球員選秀都雷聲大雨點少。。。
作者: wer    時間: 2005-12-11 02:28 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-11 14:26:

事實上我覺得就算俾機會佢,佢都唔係真係咁勁。。。好多時非美藉球員選秀都雷聲大雨點少。。。
得幾分鐘上場,當然唔勁
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 02:34 PM

Originally posted by wer at 2005-12-11 14:28:

得幾分鐘上場,當然唔勁
今年佢多左機會,不過一樣係唔勁。
作者: wer    時間: 2005-12-11 02:43 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-11 14:34:

今年佢多左機會,不過一樣係唔勁。
唔是正選
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 03:19 PM

Originally posted by wer at 2005-12-11 14:43:

唔是正選
佢咁既料,
好難有正選。。。
作者: bigfish    時間: 2005-12-11 03:23 PM

當然我唔係單睇數據啦
前排睇 nba 就係見佢成日都係中距離, 但命中率同佢新人o個年差不多, 爆籃o既技巧又冇乜提高, 籃板, 助攻, 偷波更加唔駛講啦
佢俾人覺得佢勁係因為佢新人o個年打得幾好, 得分超過二十, 但打到第三年都仲係冇進步, 相反其餘 wade, bosh 同 james 都有大幅進步, 咁佢咪相形見拙囉
唔係話佢唔勁, 不過佢冇進步o者
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 03:40 PM

Originally posted by bigfish at 2005-12-11 15:23:
當然我唔係單睇數據啦
前排睇 nba 就...
唔係無進步,而係數據上無比新秀果年增加,你就話佢無進步者。。(咁咪即係你只睇數據囉)
有睇波既話,就會見佢打波進攻板斧多左,唔同之前黎黎去去果一招半識。。依家進攻無之前咁死硬,以前佢剩係得一個鋪,要Mark佢好易。可能係大學賽既標準,靠体能優異就有一番好表現,令佢進攻上變化唔多。依家佢剷籃識得保護個波。除左之前剷埋去入樽外,依家都因應nba既水平,多用左技巧性既放籃。
另外佢依家得唔到分都唔會好似以前咁夾硬黎,射波無之前咁浪。正確黎講,團隊意識強左,不過助攻能力上仲有進步既空間。
亦學懂了少說話多作事,做好場內既本份,做得好就自然有人欣賞。無之前咁大排。有日佢拋個波撞到個球迷,半場都即刻過去say sorry。。
其實佢不停進步緊、成熟緊……成日話助攻、得分、籃板、命中率無高到,咁咪者係以數據去睇人囉!今年Camby、Miller、Boykins……都強左,咪唔需要Carmelo有咩數據大進步!

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-11 at 03:48 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0