<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 追求金牌第1 不應成永遠目標
返回列表 回復 發帖
原帖由 e_e 於 2008-8-23 01:22 AM 發表

按佢意思 , 第一應是美國 , 第二 ... 應該不是俄國 , 因為佢落緊
我估係英國 ... 佢今次可能過20 , 下次佢搞 ...
參巧中國主辦與否的數字(50-28=22) , 佢下次拿35面唔難~~ ...

英美加埋俄德澳直接交鋒, 因為爭金項目相似, 中國淨執冇人爭既小球跳水體操舉重等, 三强而立, 中國優勢更大.
原帖由 打狗棒 於 2008-8-23 12:58 AM 發表

咁點解中國13億人唔能夠培育11個足球精英?
咁點解中國13億人唔能夠培育一個8金游水精英?
咁點解中國13億人唔能夠培育一個百米飛人?
1-人多效益低...咁多人打生打死先得一個牌
2-咁正既野, 全世界都培育中, 相比70亿人, 中簽率不高
3-中國腳踏實地, 好難起飛

攞梨問囉梨答
中國要KEEP住第一應該難GEH
不過往後幾屆都仲可以同美國叮噹馬頭
跳水, 乒乓, 女子羽毛球, 女子舉重都應該仲會係中國囊中物, 中美兩國大概會好似以前蘇聯同美國咁鬥多金牌啦
奧運原意係拉近不同國家的運動員,
共同挑戰人體極限,普及體育運動,發揚友愛團結精神,
但現在越來越政治化,漸漸淪為各國表現國力的指標,
有違奧林匹克本來原意,殊為可惜...
原帖由 infjlam 於 2008-8-23 03:56 AM 發表
奧運原意係拉近不同國家的運動員,
共同挑戰人體極限,普及體育運動,發揚友愛團結精神,
但現在越來越政治化,漸漸淪為各國表現國力的指標,
有違奧林匹克本來原意,殊為可惜... ...
我講過好多次拉 , 無野係應該和政治絕對分離的 ...
要說現在比過去差??? 呵呵 , 二戰那次不是德國金牌數大勝 ,
來顯示他日耳曼民族的優勢嗎??? 美國辦的 , 蘇俄杯葛了多少次???
蘇俄辦的 , 美國又杯葛了多少次???

不要因一句 "奧運" 就消掉以政治問題 , 正如迪士尼 ,
一樣有勞工問題 , 完美世界只可以由自我幻想出來的~~

評分次數

• d228216

You're farting with your pants down........
原帖由 e_e 於 2008-8-23 12:04 PM 發表

我講過好多次拉 , 無野係應該和政治絕對分離的 ...
要說現在比過去差??? 呵呵 , 二戰那次不是德國金牌數大勝 ,
來顯示他日耳曼民族的優勢嗎??? 美國辦的 , 蘇俄杯葛了多少次???
蘇俄辦的 , 美國又杯葛了多少次???

...
請不要扣我帽子
我從沒說要奧運和政治絕對分離,
我只是說,各國因政治和純為表現國力等問題,而令到奧運變質!
有以前德國、美國、蘇聯的前科,就認定奧運該是如此的嗎?
那是習非成是,本末倒置
原帖由 infjlam 於 2008-8-23 12:14 PM 發表

請不要扣我帽子
我從沒說要奧運和政治絕對分離,
我只是說,各國因政治和純為表現國力等問題,而令到奧運變質!
有以前德國、美國、蘇聯的前科,就認定奧運該是如此的嗎?
那是習非成是,本末倒置 ...
SORRY , 我是認為任何東西都是互相結合 , 這才是王道也是事實 ...
我之前說過了體壇成積的正負面影響拉~~
還有宗教 , 如果宗教是和政治無關 , 中梵建交為何拗了咁耐???
在菲律賓 拉美宗教的力量就更不用說呢~~
就算是文學 , 都和政治高度相關 ... 周作人 胡適不是以文帶道嗎???
原帖由 e_e 於 2008-8-23 12:04 PM 發表
不要因一句 "奧運" 就消掉以政治問題 , 正如迪士尼 ,
一樣有勞工問題 , 完美世界只可以由自我幻想出來的~~...
那亦只是你說的,一刀切的二元論,我從沒這麼表達過,

以迪士尼一樣有勞工問題來說明世界不完美,
那你即是把我和這裡的版友,都看成三歲小孩了
原帖由 infjlam 於 2008-8-23 12:25 PM 發表

那亦只是你說的,一刀切的二元論,我從沒這麼表達過,

以迪士尼一樣有勞工問題來說明世界不完美,
那你即是把我和這裡的版友,都看成三歲小孩了 ...
如果我話我只不過當你係女仔 , 你會唔會開心D???
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 追求金牌第1 不應成永遠目標

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。