<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 男友比女友大 13 年 ~~~[trista+]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 【車仁】 at 2005-6-19 05:29 PM:

1) 絕對會lor,個女仔咁細都唔知會唔...
你咁 young.....
if 你個女朋友仔細你 10 年.....
咪差不多 11-12 歲 law ....

wah ~~~ (講笑)

Originally posted by 【車仁】 at 2005-6-19 05:25 PM:

我真係唔明點解你地會鍾意d大自己咁多既男人=.=?
因為我....思想較成熟....
             覺得大自己咁多既男人比同自己差唔多 age 男仔更吸引...
             較細心...體諒(大自己咁多既男人 my bf)

:cool:
Originally posted by homan~ at 2005-6-19 02:43 PM:

其實.........

d 女仔係咪prefer 大過自己既仔架 ?
我係 law ....
好多 friends 唔會 find 個細過自己的男仔去做男朋友....最多同年
QUEENDOLLY~~~~~~~~~~~
Originally posted by 吳浩康 at 2005-6-24 12:21 PM:
QUEENDOLLY~~~~~~~~~~~
he he ^^
what is QUEENDOLLY lei ???

Originally posted by saki at 2005-6-24 01:40 PM:

he he ^^
what is QUEENDOLLY lei ???

Is this your name~~~~~~~~~~~~~~~~hehe
Originally posted by 吳浩康 at 2005-6-24 02:33 PM:

Is this your name~~~~~~~~~~~~~~~~hehe
ha ha ~~~
no bor ^^
my name is saki ar ma ~~

Q.1) 佢會唔會對個女仔冇安全感 ?
有冇安全感, 我認為要看多方面的因素. 我個人經驗覺得有 3 樣是幾重要.
1. 溝通
無可否認, 當年齡有一定大的差距, 在學歷, 社會經驗, 經濟, 體力, 心力, 尤其是身邊好朋友背景, 都會有一定差異. 如果大家年齡落在不同社會經濟發展階段上, 分別可能更大. 這種種因素會另大家思考方法不同.
簡單例如, 她可能覺得現在唱歌好聽是同杰倫, 但你可能覺得是譚詠麟好. 她或多或少的想追求青春的浪漫, 你可能想"訓"多一會的安逸.
這些差異如果冇好方法解決, 就成為溝通障礙, 安全感想有都幾難.
2. 外來還境
唉! 想唔認唔得, 當女仔年紀愈青春, 而條件又不是太差時. 她身邊就會失驚無神出現一些蜜蜂. 一次兩次大家可能覺得是笑話. 不停出現, 又唔好彩大家鬧意見(覺得一定會有), 男方記有信心自己條件, 都會出問題. (1 句假話是假話, 100 句相同假話就...)
3. 互相信任
我覺這因素, 是要來推動克服所有問題的前題. 大家珍惜段感情, 就會為對方做很多事(或者不可說是"為", 而應說是"尊重". 信任是互相建立, 沒有信任, 點有安全感?

Q.2) 佢會唔會因 Q1 而搵過第二個 ?
我覺得一定唔會. 因為是兩個問題. 本身段感情都有問題, 先會發出來.
例如: 講對她冇安全感 <- 唔信她 <- 點解唔信她 ? 如果本質是互相信任. 就算一時說不清, 講足7日7晚都可以啦, 不過問題是唔想比機會.

Q3.) 如果你有個女友比你細 10 年或以上,你會有咩感覺 ?
冇話點, 初頭都驚驚地, 但時間耐咗, 就安心好多. 反而想下點可以更進一步, 一直到自己年紀再大些時.

好難好理性地寫這些感情事, 希望你看懂. 祝幸福!
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by saki at 2005-6-24 05:50 PM:

ha ha ~~~
no bor ^^
my name is saki ar ma ~~

How o r u ar~~~~~~~~~~~~~~~
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-25 10:03 AM:
Q.1) 佢會唔會對個女仔冇安全感 ?
有...
好多謝你 ar ....講得好詳盡 ~~~
睇完又明左 d 野 !!
Thanks a lot !!

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 男友比女友大 13 年 ~~~[trista+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。