<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 討論:做第三者是錯的?
返回列表 回復 發帖
其實我真係唔明為何第三者是不道德,難道公平競爭都是錯的,拍拖從來都是你悄我願,不可以迫的,所以我都講明只要唔係暗箭傷人,又有何問題?
Originally posted by hkcitywong at 2005-7-14 01:07 PM:
其實我真係唔明為何第三者是不道德,難道公平競爭都是錯的,拍拖從來都是你悄我願,不可以迫的,所以我都講明只要唔係暗箭傷人,又有何問題?
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-10 07:54 AM:
其實覺得做第三者喺唔喺錯, 好決定於站响邊個人身份上面. 對第三者嚟講, 一定可以搵到大條道理話自己啱, 就咁講忠於愛情忠於感覺, 人人都好難話佢. 同樣地, 對受害人(或者叫第一人)就算你話佢點對女仔差都好, 只要佢覺得唔值他一樣都會覺得什麼說都喺第三者錯.
bro, 其實呢個喺觀點與角度問題, 你可以有你的原因. 不過我諗你好難就咁講一句就可以改變大部份樓上(包括我)的觀點.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
咁我想問下大家認為做人地結左婚既夫婦中既第三者有無問題? 照道理都是公平競爭喎?
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
人是自私的,做第3者永遠有藉口.

如果他們沒問題我做咩都沒關係.我對她好,她又受,選舉一個更好的有咩錯.她可以唔選我,唔通只因他們已一起我就要放棄?
若他們好好地?沒問題你介入他們的感情.這是破壞?還是給對方多個選舉?你自己決定吧.
你過得了自己咪得羅,不過我就絕對唔會做.從傷害別人開始得來的幸福我唔會做.(傷那男的,若女的也喜歡他,但只是你介入影響她,也是先傷害她和他的關係先)

總之每人觀點,原則唔同.唔好要別人認同自己那套就得.
正如我唔喜歡第3者,也唔喜歡和這些人做朋友.
Originally posted by gundamman678 at 2005-7-14 02:07 PM:
咁我想問下大家認為做人地結左婚既夫婦中既第三者有無問題? 照道理都是公平競爭喎?
我認為無咯
咩年代喎,邊個話結左婚既先會有受害人,拍緊拖既算算公平競爭,我覺得一樣咯
既然都係一樣,大家都係公平競爭,甘無論你介入既關係係拍拖定係結婚,跟本一樣,過到人過到自已就咩問題都無
Originally posted by dg666 at 2005-7-14 02:47 PM:
人是自私的,做第3者永遠有藉口.

如...
的確係觀點與角度既問題,不過你既觀點都好矛盾下喎^^"
成日都聽到有人講:
如果段感情冇問題,咁第三者都破壞唔到佢啦,係咪?

但係咁喎
如果段感情有問題,咁無第三者佢地都會散啦,係咪?

d第三者如果係好鍾意個男 / 女, 等幾耐佢都會鍾意啦, 咁點解唔等人地段感情告一段落先追人呢?
Originally posted by Flea at 2005-7-14 11:35 PM:
成日都聽到有人講:
如果段感情冇問題...
甘比著係你,假設你鍾意既對象係單身,你又打算主動追人,你會吾會等?
如果話要等人地自然死亡先至動手,米就係又係大部份人認為既道德觀念姐,覺得甘係夾硬拆散人地嘛,其實你講得好啱架,有問題的話,就係有問題,有第三者,係令到段關係完得快d,大家換過角度去睇,其實係爽快d,吾好拖泥帶水,對loser黎講,可能仲好d,比佢有更多時間去重新開始
咁你驚唔驚報應的講法? 即係話佢今日為得你dump佢的bf, 佢聽日都可以為第二個dump你?
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
Originally posted by research2005010 at 2005-7-15 12:23 AM:
咁你驚唔驚報應的講法? 即係話佢今日為得你dump佢的bf, 佢聽日都可以為第二個dump你?
無話咩報吾報應架,就算你無做過第三者,你又可以擔保自己女朋友一定同你白頭到老咩?分吾分手吾係講呢d既,大家係可以係埋一齊就係,吾得既,終歸都會分手,我係上面都講過,第三者係令段關係惡化得快d姐,對人對己,都係一様
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 討論:做第三者是錯的?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。