<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 討論:做第三者是錯的?
返回列表 回復 發帖
就連人地結左婚都可以話搶就去搶,有咁既諗法既話....我個人覺得好恐佈囉......這是甚麼世界? 難道已回歸到原始時代嗎? 自己想要的就去搶? 那麼社會的道德價值去了哪裏???

這樣講法,和別人妻子偷情也無問題啦?? 這也可以說你情我願了!

我們似乎都太過強調個人"權利"了,只要自己喜歡,自己就有權在傷害到別人也全不在乎,只要自己得到自己想要的,別人的死活我不理??

不惜一切,只要自己想要的,就算如何傷害和破壞也在所不計,這樣的人,我覺得很可怕,亦很野蠻.......

過到人過到自己?? 似乎只是個過到自己的藉口......

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-15 at 12:52 AM ]
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
Originally posted by research2005010 at 2005-7-15 12:23 AM:
咁你驚唔驚報應的講法? 即係話佢今日為得你dump佢的bf, 佢聽日都可以為第二個dump你?
極有同感,所以我唔會做第三者,能功搶左返黎都會信佢唔過,好快散
Originally posted by gundamman678 at 2005-7-15 12:46 AM:
就連人地結左婚都可以話搶就去搶,有...
各人諗法吾同嘛,不過今時今日,結婚米同拍拖一樣,你睇宜家d人離婚幾甘易,有問題既,同拍拖一樣係遲早玩完,你估仲係上2代,結左婚無論鍾吾鍾意都一世咩

[ Last edited by 藍 on 2005-7-15 at 10:44 AM ]
Originally posted by Rika at 2005-7-15 04:27 AM:

極有同感,所以我唔會做第三者,能功搶左返黎都會信佢唔過,好快散
所以係睇你有幾鍾意呢個人,係甘理智既,當然吾會做第三者,但若果遇到一個你真係好愛好愛既女仔時,你仲有無甘理性呢?然後好理性甘放棄自己可能有機會得到既幸福呢?
無意中諗到,由於大部份人都認為做第三者吾啱,係破壞人地幸福,根據呢一點我諗到:如果你鍾意既女仔/男仔,佢既伴侶係對佢好差既衰人/賤人,甘呢種情況下,大家會吾會又覺得係破壞人地幸福呢(當然指既係普通情況,吾好有人同我講話或者個女仔/男仔覺得對佢吾好係一種幸福呀)?

[ Last edited by 藍 on 2005-7-15 at 10:49 AM ]
其實你都講o左第三者係會破壞一段感情啦
一段感情有咩可能會係長時間都好好,好完美o架
有時候係會有低潮,之但係唔代表佢地唔會好番嘛
o係呢個時候第三者咪將人地段感情中小小o既裂縫整大到不可收拾o既地步
你話啦,咁個第三者係破壞人地幸福定係做好人將段感情結束得爽快d啦?
我無所謂﹐只要係愛對方就得
愛情一向都係自私﹗
Originally posted by Flea at 2005-7-15 01:04 PM:
其實你都講o左第三者係會破壞一段感情...
點解一定係甘諗呢?ok,就算如你所言,第三者既出現都吾係只有破壞既,吾好一竹篙打一船人,你未見過有d情侶係經歷過第三者之後更加好咩?我都明你所講既每段感情都有高低潮,but,if一出現第三者就崩解得甘快既,我相信2個人之間既裂縫都幾大下
基本上講黎講去,大家覺得做第三者係錯既,都係覺得道德上係吾啱既,認為係拆散人地,令到自己吾開心;對於我黎講,上面有講過,愛情係自私既( forever),你要顧人地既感受,ok,到頭來受苦既係自己,我無甘偉大,我吾係聖人,我只係一個普通人,我會為我鍾意既人fight到底,搵人簡單d答下我,點解站係第三者既立場,我雖要放棄自己去成全人地甘偉大?做戲呀?
你始終都看不到(或不承認)第三者的介入所帶來的破壞......ok,我地唔係要說服你,橫掂大家各有各觀點!

只可以說,第三者出現不太會造成破壞的情況,就只有他們情侶兩人根本就相處得很不開心。除此之外,其他情況,第三者所造的都一定會破壞別人的關係,只差程度上的大小而己。

相信就算女方有老公有子女,有個幸逼家庭,但只要閣下喜歡,你都會叉隻腳埋去搶人地老婆吧?

這就是現時的人的愛情觀嗎? 我相信,並不是!

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-15 at 10:11 PM ]
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
Originally posted by gundamman678 at 2005-7-15 22:09:
你始終都看不到(或不承認)第三者的介...
因為他們的看法是"愛情根本是自私".為了到得愛情,他們唔會講咩理知,道德.
我也唔贊成第3者,可能我太單純,愛就是愛,愛不應出於自私的.
我實在接受唔到"愛情的出發點是自私",那已不是愛.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 討論:做第三者是錯的?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。