<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 討論:做第三者是錯的?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by dg666 at 2005-7-15 11:24 PM:

因為他們的看法是"愛情根本...
認同!! 我既諗法都係相近!

我都覺得愛情之中有這樣的爭奪、不顧一切傷害去"爭取" 回來,己不是愛情的真意......

我覺得認為愛情理應不顧一切去爭奪回來的人,我建議他們看看"誘心人"這套電影,看完後你們自然會明白一切。
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
Originally posted by gundamman678 at 2005-7-15 10:09 PM:
你始終都看不到(或不承認)第三者的介...
的確呀,每個人觀點都吾同,我承認第三者會破壞一段人地既感情(如果我之前講過吾同既野,係我錯拉,大家原諒我呢點),不過topic既然係討論第三者有無錯,吾係討論第三者有無破壞一段感情,係我既立場,我只係覺得,我吾會為左一d世俗既道德觀念,去放棄自己既幸福,我記得都曾經講過,作為一個第三者,好睇個人既立場,如果只係抱住爭野玩既態度,我都好反感,但係我只係去爭取自己既愛情,或者對你地黎講,我呢種人好自私,甚至人渣,卑鄙,不過我選擇左得到我既愛情,而你度就選擇左世俗眼光中既道德觀念同埋失去自己心愛既人,或者換個講法,對你地黎講,愛情係存在係思想裏面既,至高無上,令到你地可以好純潔甘講愛情只係要愛而吾一定要得到,我吾係,我比較實際,除非我所愛既人愛既吾係我,或者我會一個人自己愛落去,但係既然佢愛既係我,我會盡全力同佢係埋一齊,呢個我係對自己同對佢既回應;2條路,或者真係永遠都無交叉點!
講左甘多拉,呢個topic裏面,要表達既我都表達哂,以後請自位自便拉,係呢個topic,我吾會再作任何發表架拉,以上甘多個topic裏面既,已經係我既心聲^^

[ Last edited by 藍 on 2005-7-16 at 12:48 AM ]
人只要自己經歷過,怎麼也會一清二楚。
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
我覺得這個topic唔錯

點解真係要想到第三者是十惡不赦? 點解要將第三者的行徑當做”破壞人家感情”? 如果話正當競爭都不對的話,咁即係話如果3個人都未開始的話,我都要退出?因為怕其他人受傷害!? 
[quote]Originally posted by hkcitywong at 2005-7-16 10:58:
我覺得這個topic唔錯

當然各人有各人的選擇.
從沒覺得係"十惡不赦",只是你自己話.
至於"破壞人家感情",如果他們好好地,你介入,不是破壞,那句咩?
都話明別人好地地,感情好好.你咪只係為自己,自私,當然沒人會真心認自己自私.
就算認,都唔會內疚,不然他都唔會做.

"正當競爭"?現在做生意嗎?
"3個人都未開始的話,我都要退出?"若他們未開始,那你當然唔算第3者.

你的見解,若他們結了婚,你都可以話唔通他們結了婚,但她唔開心,我是去給她更好的幸福,唔通要她和一個已唔愛的人一起.只係因為已結婚?你講咩都得.因為你只為自己.

[ Last edited by dg666 on 2005-7-16 at 12:38 PM ]
Originally posted by dg666 at 2005-7-16 12:36 PM:
[quote]Originally posted by hkci...
..........
你講咩都得.因為你只為自己
Totally agree. 其實大家在討論呢個topic都喺重複自己的想法. 最關鍵喺 第三者如果自己覺得自己喺啱, 就會搵到自私的理由去正確化自己的行為, 而避開關鍵問題 - 入侵(如果覺得太sharp, 可以講進入)一個兩人關係之中, 另到原本的兩人關係出現變化.

第三者合理化就好似...
一個人走入人地屋企講:"你冇關門我自己行自己嘅路入嚟, 又冇迫你開門, 又冇整爛你度門, 又冇整爛你屋企d嘢, 有我企一企, 人氣都多d; 我訓你張牀都喺想整暖佢, 你又冇响牀邊寫唔準其他人訓, 你應該要多謝我,...... "

唔喺想"寸"邊個, 只喺覺得如果要偏執於一面, 一定可以搵到理由.

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-16 at 01:14 PM ]
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 討論:做第三者是錯的?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。