<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌
返回列表 回復 發帖

最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌

最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌是光良的童話。  
" y+ e- U/ b6 G4 u% E3 V『你哭著對我說  童話裡都是騙人的  我不可能是你的王子
. K5 O5 I/ E% ?: @0 l! E: {: U也許你不會懂  從你說愛我以後  我的天空星星都亮了7 i; Y) g/ P' ]% G" i+ A

# o7 e* t' j5 v. g* e我願變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你
" l3 T) U8 `) f) `( A! G9 d你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局』( P( |* i, K) i8 f  H
( K* f! g3 W! A, E# w
這種情不單可指男女之情,若是指父母對子女之保護也可。 當然這明明是想寫到男女之情,但可以想像,詞中的對女子可以做到無私、像父母對子女的萬般愛護之情,確實是真真正正的真愛。非常感人。( M( {% C* U! b- M# ?& V

0 l. q/ ?8 _1 B0 h4 I) O& r# _http://202.97.181.123/music/zui120993875/295.rm/ e' u' P  Z0 f& o
' B+ s4 V6 ~) s; T

7 y* `% I- e' G' G& W, ?2 p: X童話
) a, S. U$ c  e: [曲:光良  詞:光良  編曲:Taichi Nakamura(bluesofa)2 n2 L# u, h/ V4 a. s
製作人:光良、陳建良( B5 i1 l. F8 o8 D- k
  H% \* ^8 U5 N: _/ M& N0 e$ B8 i4 V! r
忘了有多久  再沒聽到你  對我說你最愛的故事
$ u/ p, X: D1 s; p3 G我想了很久  我開始慌了  是不是我又做錯了甚麼- ~+ b+ h5 v0 L+ }% i7 s( E2 M
" J1 |6 U, Z7 n) Y
# 你哭著對我說  童話裡都是騙人的  我不可能是你的王子
2 Z1 H4 j2 ~8 O5 l也許你不會懂  從你說愛我以後  我的天空星星都亮了6 z7 B4 z+ W) v1 T- N, U/ ~
' }1 R+ p4 R6 T) Y
我願變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你4 u  ]7 E( G, O7 E9 q
你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局
& U/ m5 E0 E6 t! H" C& v7 L$ ], |% yRepear  #
* U+ v% ?; i7 w/ j$ D9 e9 h我要變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你
; Q+ x( m2 \, m5 t5 c0 @你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局0 T. D* L$ r$ Q2 E) [8 q: B! e
' G/ @6 W  T% ]2 @
我會變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你% W+ T1 C* j+ q% P% o  O, m
你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局  一起寫我們的結局
網上身份誰不『機密』?
童話out到唔out啦~~% X! W3 R$ o0 |! _  k- B
唱到爛、聽到爛喇.....
$ W' ]: \. j3 j8 n5 G5 b3 M前排真係好hit...個個都識唱..) r& Z2 n+ [# @$ Y% v% f7 j; B8 P, J
而家你先黎解構呢首歌...
Originally posted by YingTung at 2006-1-26 13:00:/ h/ H  g  b& \$ I) z( o
童話out到唔out啦~~
( V9 ~' c5 i" ~3 l唱到爛、聽到爛喇...... d9 c2 f) n* ^8 i2 S$ g
前排真係好hit...個個都識唱..
* ~: v" k; X5 D# f9 L, ]: V: B: |而家你先黎解構呢首歌...
# G) u; G: C; |! o因為我越聽越鍾意囉,好既野有分out定唔out架咩? 你結婚個對象二三十年後又話out啦喎?鍾意咪講下感受囉,唔得架?
- G! p7 e) n6 x3 c4 ^' g: E* N
3 t# _4 Z1 x* r* N+ D& Q  U[ Last edited by 機密 on 2006-1-30 at 01:34 AM ]
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by YingTung at 2006-1-26 01:00 PM:
# n" g( r, v0 `( N. n; s童話out到唔out啦~~
5 W- j  Q) W- I9 j9 v唱到爛、聽到爛喇.....
; y2 A0 Q/ Z3 U- E9 t前排真係好hit...個個都識唱..* ~+ B' z9 W2 C# V$ i
而家你先黎解構呢首歌...
+ c1 ^3 s8 {$ @
鐘意聽舊歌有罪?
Originally posted by 機密 at 2006-1-30 01:32 AM:
7 Z& c( l  v; y( P" H$ c5 h& o/ N
. _3 c9 Q, d. p: E. ~* e1 ?因為我越聽越鍾意囉,好既野有分out...
# o* V2 W2 W; J. ]- `4 U& E1 n0 K  a1 `
: Q+ q2 ]5 ]+ c* B. V
人地想表現一下自己有幾潮:cool:
Originally posted by nashisthebestpg at 2006-1-30 02:06:
- t& y( T) u, n2 v' _2 k9 s
& o) P; ^6 H) l# o# _. y9 r鐘意聽舊歌有罪?
% c* B! X7 w& c. T# x: f6 o
/ m# E' B* p' |$ p! P+ c無罪!
.
鍾意o既咪發表一下﹐唔鍾意咪走囉﹐大家唔好咁啦﹐雖然我只係一個小會員﹐不過都希望可以上一個和諧o既forum.....
3 ^  d6 g' j6 L) _# m, f1 S
  I* k+ y- \. m呢隻歌雖然係舊咗啲﹐不過我都真係好鍾意﹐而家都仲有聽﹐部電話仍然有呢隻歌喺度﹐真係好正
我嘅女神~~~鄭萃雯
永遠最愛Lia、Neko....可惜,2個都係屬於別人的……
Originally posted by ThomasKoon at 2006-1-30 10:23:# h/ w% Q2 V) o& a& Z4 e
鍾意o既咪發表一下﹐唔鍾意咪走囉﹐大...
  P) {8 ]0 {3 F% a  n7 a/ R9 v9 k- b  K& x$ z
我都成日聽old song
! Q; @( Y6 X3 Y9 j$ O  @都唔錯
.
Originally posted by 155220 at 2006-1-30 10:27 AM:( g' q' h9 F9 i+ {! L* {9 U! J
5 I0 D7 g/ P% h( e
+ R5 t4 a: v* G5 }+ ^
我都成日聽old song
' O2 g, E8 @' \% |7 e都唔錯
+ o4 Y3 g2 ]& o' V% C3 V* f0 u- h4 L0 S6 n+ I9 Q

2 z7 l2 L: D1 J2 s& f. a; a2 r. B: W) W$ e
咁咪係囉﹐聽old song有罪o既﹐咁梅姐嗰啲歌唔使聽架啦..........
我嘅女神~~~鄭萃雯
永遠最愛Lia、Neko....可惜,2個都係屬於別人的……
Originally posted by ThomasKoon at 2006-1-30 10:42:
! y. a1 Z! A, N
$ r! ^  L/ t" }5 R7 C, c! p" J6 x- R  `

4 U: g; d1 k9 T' H9 c9 t6 `# m% N
咁咪係囉﹐聽old song有罪o既﹐咁梅姐嗰啲歌唔使聽架啦..........
8 ?6 Y- B4 w6 ~: E0 Yd人On姐
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。