<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌
返回列表 回復 發帖

最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌

最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌是光良的童話。  2 T$ y. ~* G1 K/ Y2 A
『你哭著對我說  童話裡都是騙人的  我不可能是你的王子# ~  n* c0 o7 R' S4 B) E- H
也許你不會懂  從你說愛我以後  我的天空星星都亮了( N' e" A$ g9 ~* h) W7 p. Y2 \

3 X% G5 j3 L, P" _3 B- p( _7 b我願變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你
; @! g% t% k7 W" Y9 {: }' M$ o1 ]  y你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局』
( w4 W/ t0 Z) _6 @7 z9 |8 ]+ v- Z! m6 N' q, t* B; c- C
這種情不單可指男女之情,若是指父母對子女之保護也可。 當然這明明是想寫到男女之情,但可以想像,詞中的對女子可以做到無私、像父母對子女的萬般愛護之情,確實是真真正正的真愛。非常感人。9 @/ F# q4 _8 E
/ p( k- K6 R% E" U3 ^" C
http://202.97.181.123/music/zui120993875/295.rm3 _9 T, C! F! g% c# q+ X6 E
- ]6 ^% J- l* X

' H5 R+ @4 R5 k# o  L# h( {5 {  k童話1 n" Q" T) a' S4 f" ?8 [
曲:光良  詞:光良  編曲:Taichi Nakamura(bluesofa)+ Q8 ~! Q2 z+ O3 u
製作人:光良、陳建良
+ h1 ]9 o2 {* Z* o% R
0 p3 ~4 O5 g4 K忘了有多久  再沒聽到你  對我說你最愛的故事9 J+ ^, f( b' {4 \: M3 i
我想了很久  我開始慌了  是不是我又做錯了甚麼1 ]9 Y! I4 z: }/ V

- p; I4 x) Y) R" M# 你哭著對我說  童話裡都是騙人的  我不可能是你的王子2 H( Q# k1 i( W. e' Y, k" L% c- s
也許你不會懂  從你說愛我以後  我的天空星星都亮了, K: D- g1 V( q+ u7 _1 I
2 h5 W- i5 z' J
我願變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你' A' A6 p6 `# B- O3 N3 O7 |5 t
你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局- w& C# x+ r- f" `$ ]$ {2 M, s
Repear  #
6 R, b5 z) J6 H( O0 E3 ]- b, ~我要變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你
/ y9 r4 P+ O, p你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局9 _6 M5 w) A/ N5 `; E0 b" ?* h
* [. [! F8 T8 \5 w; {0 y# T0 `
我會變成童話裡  你愛的那個天使  張開雙手  變成翅膀守護你3 H/ I) V* K/ h6 x
你要相信  相信我們會像童話故事裡  幸福和快樂是結局  一起寫我們的結局
網上身份誰不『機密』?
童話out到唔out啦~~3 V2 N0 ~% w) b9 I
唱到爛、聽到爛喇.....0 m( X- Z9 f: {
前排真係好hit...個個都識唱..
  b/ J7 d* A# D! B  j$ y而家你先黎解構呢首歌...
Originally posted by YingTung at 2006-1-26 13:00:! n8 Z: V2 }7 ~
童話out到唔out啦~~
1 x6 i0 u) y* ]) D- C8 I1 D4 }唱到爛、聽到爛喇.....
& o# L/ z' T" C. p+ p1 _: e前排真係好hit...個個都識唱..
0 m0 B, o+ T* x, s: Y# I而家你先黎解構呢首歌...
* a0 G1 |! e# H3 f8 g因為我越聽越鍾意囉,好既野有分out定唔out架咩? 你結婚個對象二三十年後又話out啦喎?鍾意咪講下感受囉,唔得架?
  o1 l2 n( o) l4 a% \0 O6 }
; H# Y5 }6 r4 o# J/ |  @# N! `$ z% q[ Last edited by 機密 on 2006-1-30 at 01:34 AM ]
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by YingTung at 2006-1-26 01:00 PM:4 `/ L4 m! M0 U9 V; Z8 E- C' R
童話out到唔out啦~~
/ \* ~- R6 A8 e! i, w2 H唱到爛、聽到爛喇.....
0 H0 t1 B- ~- e4 r前排真係好hit...個個都識唱..) Z$ N1 G" t& b9 z) ^
而家你先黎解構呢首歌...
6 ~4 O0 S, g- D) Z$ n- `鐘意聽舊歌有罪?
Originally posted by 機密 at 2006-1-30 01:32 AM:- |8 w' Z1 l- j* ^: @1 d
0 O) n; k; r- Y" Y- }; O* l( C
因為我越聽越鍾意囉,好既野有分out...
. E  i6 o2 M! x4 y5 \8 Z) S$ R: g# E" k8 j( W: d
人地想表現一下自己有幾潮:cool:
Originally posted by nashisthebestpg at 2006-1-30 02:06:# G5 \7 E4 y1 f3 Z
# Z* Z! ]. s4 I( e' K+ K7 |' t
鐘意聽舊歌有罪?
: l1 \- m+ S- I
8 j4 N7 \8 ^9 p1 c' y無罪!
.
鍾意o既咪發表一下﹐唔鍾意咪走囉﹐大家唔好咁啦﹐雖然我只係一個小會員﹐不過都希望可以上一個和諧o既forum.....
) Q, G( t* I, V# P) \* r% u/ j( D4 @
呢隻歌雖然係舊咗啲﹐不過我都真係好鍾意﹐而家都仲有聽﹐部電話仍然有呢隻歌喺度﹐真係好正
我嘅女神~~~鄭萃雯
永遠最愛Lia、Neko....可惜,2個都係屬於別人的……
Originally posted by ThomasKoon at 2006-1-30 10:23:* J+ R) f4 _* I( G
鍾意o既咪發表一下﹐唔鍾意咪走囉﹐大...
5 t, V( G; O8 E8 B: `; e! V' _( a6 o; r
我都成日聽old song9 g$ |* J0 q: b- E
都唔錯
.
Originally posted by 155220 at 2006-1-30 10:27 AM:
) m8 |8 U: z# p3 U! M6 ?& _& M! B  A2 s  \$ E
/ X' g: g( W/ J* N" K, a
我都成日聽old song1 _3 _, n) a$ ?/ ]; p
都唔錯
! [3 x" _/ i/ w) s& N0 k3 V( Y: B: G0 S& J8 I

- n1 V) H- b3 Q+ ^
# y& e. y. q* Z* a* t咁咪係囉﹐聽old song有罪o既﹐咁梅姐嗰啲歌唔使聽架啦..........
我嘅女神~~~鄭萃雯
永遠最愛Lia、Neko....可惜,2個都係屬於別人的……
Originally posted by ThomasKoon at 2006-1-30 10:42:
- w, h1 \5 ^, Z- S5 H; Z6 n. m! U$ |  I5 Y0 I2 m" {
: g4 t2 o7 W# S# T

& |! R9 _- \1 |& y2 b3 z! C/ c8 s3 n7 G) ^
咁咪係囉﹐聽old song有罪o既﹐咁梅姐嗰啲歌唔使聽架啦..........
7 |; m, T, G8 f/ m+ o; id人On姐
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 最近另一隻我覺得寫得很好很感性的歌

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。