<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 姚明成長啦!
返回列表 回復 發帖
Originally posted by kantang4910 at 2006-3-10 12:59 PM:

中國市場真係大到無倫,但老翻的威...
你可要知道,中國13億人,只要其中100萬人買正版就夠,而且100萬人絕對是非常保守的要求。
我愛長澤
Originally posted by Kian76 at 2006-3-13 11:08 PM:

你可要知道,中國13億人,只要其中100萬人買正版就夠,而且100萬人絕對是非常保守的要求。
中國13億人,城市人口20%=2.5億
城市人口中有消費力的約40%=1億
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by kantang4910 at 2006-3-10 12:59 PM:

中國市場真係大到無倫,但老翻的威...
其實講黎講去 , 中國市場大唔大又點? 多老翻又點?
你之前話大前題係薪金, 又照你所說, 中國好多老翻,
美國佬feel 到被搵笨,  咁難道因為咁就唔會簽yao ?
美國絕大部份人都認同yao 實力, 比賽時大多球隊都會double team yao~
剩睇數據,21分10個reb , 成個nba有幾多人做到? 那麼千幾萬一年會令到nba球隊卻步?

你搵中國足球員做例唔太恰當wo, 中國足球員有幾多人可以係外國球會立足?
仲要係主力?
而yao, 巳經係世界前列中鋒, 係nba , 都可以打出成個聯盟得幾個人做到ge數據,
咁ge差別,點做例啊?
Originally posted by 甘國武 at 2006-3-13 11:14 PM:

中國13億人,城市人口20%=2.5億
城市人口中有消費力的約40%=1億
咁又唔可以要晒1億,因為有能力都唔等於要買正版,以內地人既生活習慣和教育,將呢1億除以10就差唔多,即係1000萬人倒啦。但不等於這1000萬人唔會去買好多正版,一個人頂幾個人甚至十幾個人既消費總額都仲得。
我愛長澤
Originally posted by Kian76 at 2006-3-14 01:45 AM:

咁又唔可以要晒1億,因為有能力都...
sorry,我是指真正市場是1億
跟住男佔50%=5000萬
年齡層(15~25)佔20%=1000萬
看籃球的佔10%=100萬

要看就看100萬中有多少人買姚明牌了~
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by 甘國武 at 2006-3-14 06:17 AM:

中國人不愧是有民族自大狂,任何情況下話中國人唔夠人勁就係唔啱,係賣國賊.
宜家講緊擺NBA總冠軍,你哋就講一大堆數據出來話姚明點勁點勁!唔通佢勁得過加列特?又唔見我話過木狼攞總冠軍!
點解用商業價值來講球員?任何體育運動最大的背後支持都是商業價值--這是不爭的事實.記唔記得湖人對76人那年總決賽?廣告商開到口話如果湖人連下四城攞總冠軍,佢哋就蝕大本.跟住發生乜事呀?湖人咪乘乘哋輸一場.唔通無關係?
大家可以繼續發冠軍夢,反正巴特爾才是第一個攞總冠軍嘅中國人
Originally posted by kantang4910 at 2006-3-14 06:27 PM:

中國人不愧是有民族自大狂,任何情...
哈, 點解yao 無能力拎總冠軍?
yao + t-mac 過多2,3年先到顛峰時期 , 呢個平均有能力拎50分ge組合,
配合好ge 綠葉, 係一支有能力挑戰冠軍ge球隊好出奇??????
點解會係發夢啊? 而家無人講今年拎wo~

你搵kg 講............根本無人幫kg, 班底又唔好.........
而火箭有t-mac 同yao 做基石, 吸引好ge球員加盟唔係難事.........

再講丫, 你話yao 無商業價值..............有眼ge 都睇得出唔係啦........
剩係賣轉播權都搵一大筆lu......cctv 5 差唔多有火箭就播........
仲有n 多廣告............
更何況, 無商業價值=無機拎冠軍?  活塞隊好有商業價值?

成日話人發夢.......

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-14 at 07:28 PM ]
Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 07:08 PM:

哈, 點解yao 無能力拎總冠軍?
yao ...
kg無人幫?嗰年有卡素爾,薛比拿,赫臣,奧路雲根迪一齊打都叫無人幫?點叫有人?
小弟無法同你哋溝通
再講一次:姚明勁過O'neal ,鄧肯...火箭勁過馬刺,活塞...攞硬總冠軍,三連霸.MVP
大家開心啲呀
Originally posted by kantang4910 at 2006-3-14 08:02 PM:

kg無人幫?嗰年有卡素爾,薛比拿,赫臣,奧路雲根迪一齊打都叫無人幫?點叫有人
呢個陣容維持左一年ja bo~
歷史上有邊支球隊ge正選陣容大革新下可以立即拎冠軍????????????????
奧路雲根迪..........數一數二的狀元(水貨嗰隻),
赫臣---不穩定,組織攻勢唔得,剩係得02-03年打得ok, 基本上唔係一個出色ge球員~
          不過後備黎講夠洗~
薛比拿---嗰年傷左好耐,平均十分一場,好好?
嗰年係木狼嗰3條友頂住~第一年就去到決賽算唔錯,但sam同史比威都老啦~
嗰年之後, sam 一直帶傷打,打得唔好,史比威玩野,打到成個廢柴咁~

基本上係嗰季之外,kg 一直無乜人幫,  而年代遠到有古利奧達,馬貝利嗰時就不大清楚啦~

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-14 at 08:49 PM ]
Originally posted by 甘國武 at 2006-3-14 06:17 AM:

若要計到咁pro,呢100萬人入面有幾多個人肯去買正版。再10%,即係做10萬人生意。
我愛長澤
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 姚明成長啦!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。