<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:0 m; X8 L7 [0 q9 }) o0 o* }. [' v
更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校5 T! K4 A# r; w; r
依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。
! e; q, p* z- e. c, L您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"  ]7 G3 v3 P9 R
無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!- N* O! {0 o/ f
冇資源就學一種!就係正體!5 _8 ^2 ^2 J* g# X: R' R6 v0 H
因為正體易學~$ M: e: v/ v: Y6 i9 F- C0 F% O5 C* u
政府係有資源,不過同您放火箭~
3 x+ l- u( m9 V1 B有錢叫雞,冇錢開飯~!
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:
% }7 x1 r* S4 u9 ~( ?4 \咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
8 J8 w6 x, B& E
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!
4 [/ `* i% h, l% `大原則係不破壞字義!! F$ i0 ^* _5 Y  A
在此原則下,有所修改冇大問題~!
2 s$ i+ g# m7 ^: T0 I# V) m小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~, }$ J1 Y. R% N6 r$ ?# p  _
都冇破壞字義!
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 09:02 PM:& j$ X" ^7 _3 X6 |7 l3 l4 M
% c( c1 H% \0 A, z' i: c
簡體唔等於速成!
9 M" ?6 |' ?6 Z& Y5 T' L5 O正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,( ~: i3 _& y9 I# j
其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)0 A9 w( V. f* j$ Q8 C4 y) L' @
相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~' ?  Q* v4 Q, A/ `6 M
' k: i8 O- u1 _0 z
反對使用簡體唔等於為左美觀# _6 Y* r- H& Z& z0 @0 a# ?
如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~# t1 P  l9 k& E' u2 @6 x& Z( x
好心您讀多d學者ge文章la~7 r0 m. O) a3 U- V1 d7 e1 U& t, W
( D, _6 ~9 a- x! p6 T! w  B  W; e; E
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"5 [. W% g& ^* x; a0 d  ^9 a
無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!
, h, i1 e% c' n% }冇資源就學一種!就係正體!" \5 x, Z* x& W8 Q( A3 j
因為正體易學~
- C% O3 q5 a' j" F政府係有資源,不過同您放火箭~
4 d8 _! M/ b7 c% r5 e" k& M有錢叫雞,冇錢開飯~!4 e1 k% c% J5 C" ~! z% ]! M

1 M' J' Q- e! }. s# ]/ F簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!. o1 B% t3 C- b& l; }$ i$ y
大原則係不破壞字義!
) H& t" [3 f  a- s; {在此原則下,有所修改冇大問題~!
: `- }5 v" M$ b& P! i; A/ F9 O小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~. r! ?1 L4 C& R9 [" g" ~
都冇破壞字義!
! S; v# ^7 b8 v [/quote]: j4 H/ t5 A* N
' U7 j7 U0 \$ G  _4 S) O4 \6 R# A3 c7 U
咁你自己去問下大陸或星加坡 依家用緊簡體書寫既朋友,保證佢會覺得簡體字既優點多你一百倍,小弟上大陸做野,亦同樣討論過繁簡字體既問題,得到既結論係 口同鼻拗。覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光,就正如果審美一樣,要搵個支持用簡體字學者出黎,佢都可以長編大論寫夠3日3夜送到你府上供你陷家上下,人狗豬羊睇個明白,唔通咁又代表簡體字正d、易學d咩?又代表你讀既文章唔夠咩?
: ?/ d. l  v4 g7 s! D* z, @# b0 b
$ }+ E5 B$ w* H3 _/ D再講番學2種字體既問題~佢依家無強迫監管你一定要學哂繁簡,只係最好學識哂,你要學繁體亦會有得比你學到,依家唔係禁你用繁體,咁你講既破壞中國文化係咪一句廢中廢既廢話?6 q8 T1 Q7 t* [+ d
7 Z9 P  V6 Z0 @& M& |
第三 根據呢度樓主所講 佢用繁體係為左 光復中華,咁用滿州皇帝修編過既文字 就已經唔係中華正統,用康熙大字典既產物絕對有問題,樓主應該光復隸書。4 G/ y1 w7 E9 O0 K/ U

/ l3 j+ W1 H0 s: y$ u& ?/ X[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:16 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 09:57 PM:
0 }; a  H* C. K( ?" H覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光
! _' ?) |2 J, L, e- B% Y0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~! z7 |/ G+ ]  Z. \+ p
您0甘講速唔速成都係一種好主觀既眼光la~
) B' I$ @1 N6 k  c9 {8 l" c
1 p: P& g% E8 B: I[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:14 PM:4 x8 \+ c5 x0 G, j! u

+ v# z# M1 I5 K% w. z* ]0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~. k# }+ J! o/ @# C
一時話易唔易學係主觀,一時又話簡體字易學~(速成=快d學懂=easy to study)
- j* R' b4 `- i# c8 X, Y* a) N
$ v2 I* |' w2 U, ^% W+ b- S( z
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法" Z+ H) [4 P& N, ^0 z
就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣, t& c: M) G/ x. e+ I

/ d  q" e; M* H! Mps.我想講既只係覺得復興乜乜物物 哂狗氣~
5 X( A& V- N. h, C4 K9 J1 H: S* }' g$ l' S+ z
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:22 PM:) r% M# g7 B# y8 r) s" |
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法8 a; p0 G! P7 i1 ^9 i5 p, b% x2 @
就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣
( Z; M7 P# j6 g7 ]  r
* Y* B* H; x6 q我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
5 O' o7 T# Q, l/ @; C8 j8 {事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
5 M2 O& M7 w# C3 o3 g1 j但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:39 PM:
6 U' v1 `7 Y) y) L$ N2 L8 G6 t: o+ v; z
我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
) K( ]1 G$ P. F- k- n2 @+ m" f3 J' H& z事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~0 q6 V" Q0 \/ z" v: C  d0 ?
但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
; a& J! K2 p1 f, G+ ~  g/ D( i
$ M2 J9 a) w2 I
我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:50 PM:  u* O" Z4 `7 U
我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
9 b- O: z6 Q! v其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~
6 N$ ?9 F7 {) w$ M8 O/ U! \- Y; H而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~# F" I* {& I6 ~: C$ p; }
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡
% w3 Y# y8 s7 e* Z% C" ]7 k令唔正確ge文字侵蝕正體字~
5 a" A2 j( J& @. ?3 D0 y4 g長遠而言,正體有消失ge危機~. m7 W" x$ u* T) E9 z9 J' B
so爭論~
! v/ a; T! F3 h# v* E6 b2 c2 M0 K4 |+ M
6 ]* }3 @1 D$ ^3 x: j) h8 H& Z我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
9 s( D' _" F( W7 u6 G: k' B但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~8 S# A4 [4 v* u( r, W3 X( S. C; s
- d' V( g* f5 k
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:21 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:04 PM:
# `2 w" M- |+ H- E( }) L. i4 |8 c1 ?8 ~
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~
, h/ i& P$ N9 M; o1 i3 _4 Y, q而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~+ H& d6 G6 F: F% i4 v
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡
) _% `. f) p' [3 |9 K" A+ W令唔正確ge文字侵蝕正體字~2 {2 I9 X3 S  Q  u4 m
長遠而言,正體有消失ge危機~. ^3 t( W2 _9 I$ X
so爭論~/ K5 y& W6 C0 e8 H1 o/ s5 ^
' f( _7 p' C5 ?) }
我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~+ f4 |0 w0 a$ r4 w3 |  G$ ]
但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
- U2 U6 \5 U( K# m9 A
' T& s% U; Z( D  z8 V
咁你努力為我地既繁體字抗爭~
8 {# W& m( F1 l) x: w" E搞個中華文化正統大遊行 向聯合國抗議
& E# Q6 x  g8 j# {# a6 r/ u6 K告上國際法庭,每年搞個繁體字蠋光晚會,薪火相傳; ?" x$ M2 L" t, ^' U/ P
等世人知道我地繁體字先係正宗像形像聲中文字。
' y: z  f6 }+ u6 F: G0 L0 f到時革命成功推翻簡體字,令繁體字在中國,星加玻都普及。
. k& c2 D4 l. c* b2 z8 e) ^3 ~用中華文化百點熱,耀出千分光,可喜可賀。$ Q) ?7 B3 Q5 ?3 g
. O& Y+ }  C9 x/ P  a6 n- z' z$ l
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 11:24 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 11:18 PM:) k5 y$ B5 U7 `+ m. Q. G! i" w

7 ~; ^2 }* C8 t2 ?
  N* L  g: j7 A# ~6 H咁你努力為我地既繁體字抗爭~; f: Z  G. R$ q4 O: U6 L5 _8 b
搞...
8 {) E! _1 D' p# A, E
我唔係要光復中華文化* k" H/ |: a# |
只係因為正體是正確,
( r2 M# V+ h4 Q- i9 l( n2 F; R認為用正體先係高上文化,係品味~
* K8 W! M( d3 D: t您始終唔明白文化ge價值同重要~& S- }& F1 i* o1 P0 I& d* D/ l
) W: u! s! _. [+ A% j0 h9 |
4 Q# ]( G* P: r8 O0 P1 U8 {5 n
i don't want to talk any more. i have spent too much time on this topic~
' c) {: A% a1 ~3 q3 t7 u7 a7 w. |1 I" k/ A
0 @  N# ?" p# R  L[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。