<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:- j/ E3 \4 T& i, ~+ n7 `1 N* z
更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校
6 e9 Q9 I3 G' ]: k1 N依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。
' d. i! G% C' _7 }5 [
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"
/ w, k. s$ e% e, o無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!' z; R# Q& F, e5 h2 L! B
冇資源就學一種!就係正體!& i7 G$ f4 n( e8 @
因為正體易學~
; R3 c. l$ R8 h政府係有資源,不過同您放火箭~
, }7 m( @2 U5 O$ q# ]有錢叫雞,冇錢開飯~!
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:/ C- e  M7 s1 G& _
咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
2 B5 Z! Z4 T; X. i
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!! R# f# Q! n7 {# C8 F9 _! O) m2 l
大原則係不破壞字義!0 E8 |$ K; u8 d8 F% R" X/ j, P
在此原則下,有所修改冇大問題~!' @( A5 R. `* b
小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~& T* F( ]/ T) o' d0 Y
都冇破壞字義!
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 09:02 PM:
6 A; G- Y$ M' I" x! a  m  i! M. y2 u( u8 z7 N, ~3 g& X
簡體唔等於速成!. O) ]8 M- p  l+ L. c
正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,, z7 X1 R/ H: M
其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)  V6 I2 P$ D6 r. p6 H4 r
相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~$ r  D+ v( v& g) W

8 M( i5 g1 q' n, N# S2 n反對使用簡體唔等於為左美觀% `9 P: C1 r) V! r
如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~; E9 E0 C3 e5 F
好心您讀多d學者ge文章la~
, g& |2 c3 z  ]- @: k: O& P/ I$ p* O0 L: X% i2 s
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"& p8 I, L! u' J* E- i# {( K
無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!
/ T, S5 \# E: m7 [! g  \' E冇資源就學一種!就係正體!
% j! U6 V" _, Q: W/ {/ n: Z9 @因為正體易學~
+ l0 `' @/ @) i政府係有資源,不過同您放火箭~
7 M# h7 T* Q: M有錢叫雞,冇錢開飯~!
/ ^( S- L% K. g6 @8 F2 x  X
/ h! ^0 E3 w2 H; S5 k" `簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!
( C6 V8 Q4 L% J/ M) u% o+ |大原則係不破壞字義!
! {4 \2 F0 h, D' f# ^2 H在此原則下,有所修改冇大問題~!# j/ h$ r: F7 i4 O& }5 L
小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~+ B0 y- i2 G' x5 o
都冇破壞字義!
' x- A, _; j* Z3 @0 B/ ^9 C
[/quote]
( h9 Y" h- W3 ~. e4 ~
- P+ M. y( D" [: S咁你自己去問下大陸或星加坡 依家用緊簡體書寫既朋友,保證佢會覺得簡體字既優點多你一百倍,小弟上大陸做野,亦同樣討論過繁簡字體既問題,得到既結論係 口同鼻拗。覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光,就正如果審美一樣,要搵個支持用簡體字學者出黎,佢都可以長編大論寫夠3日3夜送到你府上供你陷家上下,人狗豬羊睇個明白,唔通咁又代表簡體字正d、易學d咩?又代表你讀既文章唔夠咩?. _& b0 K  ?- o. Y8 z% c
+ r, \9 K# H5 n# b
再講番學2種字體既問題~佢依家無強迫監管你一定要學哂繁簡,只係最好學識哂,你要學繁體亦會有得比你學到,依家唔係禁你用繁體,咁你講既破壞中國文化係咪一句廢中廢既廢話?; M7 y$ Y9 e0 K: @5 M/ P5 A! j
1 c- p, u; U# M3 H
第三 根據呢度樓主所講 佢用繁體係為左 光復中華,咁用滿州皇帝修編過既文字 就已經唔係中華正統,用康熙大字典既產物絕對有問題,樓主應該光復隸書。2 z0 \1 }3 q% j) [6 g
" a) W: D: y  j- w: {0 j
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:16 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 09:57 PM:9 M  r8 T& y2 r5 e1 X6 j1 P+ s
覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光
+ q7 a# o1 K1 W$ L# p; n1 s  m: k
0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~
- |/ H+ V! o, |# j您0甘講速唔速成都係一種好主觀既眼光la~
; x: y0 L# i  U8 R
; F, r4 \+ h# ^% y8 O- j& [[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:14 PM:
8 J( J. F- \- S; Y8 A2 B  N0 m% f: u, T% w1 H
0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~% i# U' V# Y# \: h* B- E
一時話易唔易學係主觀,一時又話簡體字易學~(速成=快d學懂=easy to study)
+ T: B# P* K6 m& x0 t! m6 W& l- g8 N6 T  i+ l: H" k3 f
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
; {6 S9 i1 Q7 I+ Y+ X. y+ h就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣7 n. w; z) Z) ?

/ c  T; a- I. [9 }- j8 \ps.我想講既只係覺得復興乜乜物物 哂狗氣~9 X2 h& v+ ?0 y; }2 `+ I

8 ~1 d# n+ G# W# Z[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:22 PM:" f; \) n$ {! r% L0 s
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
1 w1 @. Q7 v" U; d- R3 e/ Y就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣" S. `! J9 C7 w2 }7 N$ Z" T
$ H6 f: H+ A, }3 a7 g# @9 n
我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~: x! p* ?% `9 t1 I' ?2 G
事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~4 e' J" ?) I6 L  {* c; d
但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:39 PM:
* ]' B& b  T2 `/ b$ a6 q
7 M( c, j' R) R! L" \: ~! w我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
3 z  j6 a  w6 R5 K9 |! c5 P$ b事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
  `& ?6 ?* _3 H$ T0 K但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
' ?* ~# A0 S* e0 |$ e" }
7 w* B0 k9 C' k! e/ i# Z我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:50 PM:1 f/ e4 t9 a( ^& |; V# o# A
我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
8 K. B' Z( P# }. z% }9 e* Q
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~
! O) h1 |0 V( h* y0 b) w& T+ ^而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~! p! q1 z; G9 ]( l
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡; a7 a& |. n' N, [, j
令唔正確ge文字侵蝕正體字~
) P. s( E6 K3 M5 K# v+ O! |長遠而言,正體有消失ge危機~& @7 j) ^! y) Y' Z
so爭論~: O4 B& e. y9 c% @6 _
) }3 R7 z8 K  w$ k
我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
* e0 N: z2 [' [4 Z4 ~0 d但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~5 G3 p8 X3 g- F9 X( t. d( p0 h

, q7 B$ `% X- H  r/ I4 G9 z# u[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:21 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:04 PM:- b$ s' l, N+ @, V, n( o
; V+ B5 F4 V) T: ~4 b' ~
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~
" |! {6 ~) A4 O* P1 b# h% U而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~6 _- I" q; ?6 [$ q- b+ C
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡& q; K4 E' p9 O* D
令唔正確ge文字侵蝕正體字~
8 z0 z( Y. l3 y0 F& o+ r長遠而言,正體有消失ge危機~
6 t7 i1 ~# s: j( ]so爭論~( ]- D9 ?; s+ m0 G  \: H0 U. T7 O8 l

- C( Q8 F4 g% M我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
" _3 ?# U/ G" D! p3 \但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
/ p4 R) Y! X2 G, v5 D
5 u; G- p% `' @: W
咁你努力為我地既繁體字抗爭~
2 F6 Z0 X: @8 U8 Q2 k7 |7 D# X+ P搞個中華文化正統大遊行 向聯合國抗議' [2 V  m' u! o4 R2 N5 x0 D
告上國際法庭,每年搞個繁體字蠋光晚會,薪火相傳7 {% ^& w% Z  E2 @2 s9 W$ Y( \( c8 U' x
等世人知道我地繁體字先係正宗像形像聲中文字。& x* j% f3 }6 P, ]' [
到時革命成功推翻簡體字,令繁體字在中國,星加玻都普及。) z* e! D9 Q! w8 E" M, X
用中華文化百點熱,耀出千分光,可喜可賀。
; |. B" u  t3 Q/ M3 R  o. z8 a1 c2 r: Z; j  S
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 11:24 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 11:18 PM:
  O1 e; K% Z9 R! g; V; M/ |" ~, j+ ]4 ^: G

" L% k* O+ d6 W; a8 o. f; X咁你努力為我地既繁體字抗爭~
3 `2 p6 ]( ~6 J* Q搞...
. U" i& w  ~# r1 U/ }我唔係要光復中華文化
/ U- _5 w3 Q( }% s5 y" d4 U, U只係因為正體是正確,
7 [+ U# N, u; D% f( |認為用正體先係高上文化,係品味~, n  Y$ a3 B  |! ~6 N: O
您始終唔明白文化ge價值同重要~: P6 B. g3 }  g9 H4 C

8 q1 i0 }4 X: M8 O, @4 G/ J5 C: u/ {: S+ N& e, e# \4 Q! y
i don't want to talk any more. i have spent too much time on this topic~
! ^. c; t# |  ?* ^7 Z! q
% t+ m4 u; P) N" N[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。