<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 太平山石龜爬上山定爬出海? [B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by guswan at 2006-10-21 09:55 PM:
& s9 T8 c: b+ f* z; Z, Q  N5 `7 d: U1 P
: w5 Y" G7 N2 G, \$ p9 Y3 j0 M: ^% Z
咁有蛋先定有龜先?
0 d) f4 }2 K9 |, j太空館先起十...
" [5 B5 n; ^$ ~  U6 K8 l0 y
; Z) ]' b  `* M" h$ |7 y* Z) b( V( u
本身風水既野,都係作參考架唧....7 `5 A8 v$ A. X4 ]0 q6 m6 @% Y/ ?
6 m0 e" q2 H/ C9 i
我會覺得:
' \* I" M( Y4 G: v& f先有石龜, 再有龜蛋, 最後咪游到對面海代身為會展 1 t0 d$ J5 v: ?* v' ]9 k
(本身都唔係龜黎既, 起完出黎變左龜....真係整定!!)
5 Y2 M# |, Q8 _(加左本人少少想像力入去~~哈哈)
: }2 O& V: n/ Z8 N0 P9 x* n& @: u" E8 Q; y# h( R
蘇民峰講過, 佢係行運超人裡面講既野係真架喎!!1 O+ K3 P5 s9 _  Y/ V: v) @
(以風水學黎講)
Originally posted by baatkung at 2006-10-21 22:41:
/ q/ k5 @% H4 ]: N2 R# ^0 X, E  d% y唔係喎,我記得果陣歡樂今宵係講隻石龜係向上爬,仲影到外型又真係幾似龜的大石頭,又話政府特登起條路落埋鐵欄杆係阻止隻石龜上山!!
( u( Y! j0 C! x( }0 \: _

* y, n* R$ W& G) A: |- _我睇果陣係七幾年bor,
; P# K- C9 z- ?0 _, {你睇果陣係幾時?
八十年代初啦!!!都成廿幾年前!不過隻石龜係向上架喎,我仲記得後來好多年後又話果舊石唔見左!
yahoo找到:人們流傳這石龜爬到太平山山頂之時就是香港崩潰之日,於是人們就指這是97香港回歸。而會展新翼落成則是指它破壞了維多利亞港的風水格局

359 x 239 PIXEL下載

Originally posted by baatkung at 2006-10-22 02:33:$ i/ @+ l1 u5 r9 j
八十年代初啦!!!都成廿幾年前!不過隻石龜係向上架喎,我仲記得後來好多年後又話果舊石唔見左!
1 _: H2 n7 y# P% U4 d) N* m. ]# z6 T* S  |8 {. Q
我睇嘅版本三十年前,
8 N' M. o+ I& A/ j1 Z應該係葉尚華主持.2 b) ]$ F( j5 C0 W) B( e4 [
# V( F0 c' A. G$ G
到底邊個至係真?
3 v+ k- R/ {4 z' ~0 S: u: v
. Y$ C  B% e8 B+ z( f% \3 E請問有冇其他人睇過呢兩個版本?
7 W: [8 l# W) W4 d! f定係有再舊D嘅講法??
Originally posted by baatkung at 2006-10-22 02:41:/ t6 P5 u2 F8 ^" ~8 }
yahoo找到:人們流傳這石龜爬到太平山山頂之時就是香港崩潰之日,於是人們就指這是97香港回歸。而會展新翼落成則是指它破壞了維多利亞港的風水格局
3 b) q! f3 [. \# l7 S( L
# F7 i# z6 h% t+ v
Yahoo呢個我睇過,
1 G) [% v. X6 k( M/ d2 Z5 y我就係覺得呢個"向上爬"嘅講法同我細個聽嘅有出入,
# x: u: N0 ?1 U5 d$ Z以我所知,明明係卑d鬼書漫畫歪曲左.
* i8 p) p7 m' A; m% t0 `( \% `( e" g1 L2 }
我當然係先入為主,
! R( t- e. }( Y: C' r第一次聽係向海爬,時間係七幾(76-79)年.: v4 p) D  O/ V, C* Q

9 ~. R# O8 `5 G5 @3 B所以想睇下有冇人知更早嘅典故.
# c: n3 Q- {9 u+ e( Z8 a! ^- q
- R& p' z: s% {" x9 C7 D, i相中明明龜頭向海....+ @5 o% W+ u0 o3 i
我認為yahoo寫果位仁兄都係被誤導.
" j0 q; W5 W/ g4 Y, s9 Z0 C8 S' Q9 M+ R# X
[ Last edited by guswan on 2006-10-22 at 03:02 AM ]
都聽過下,應該向海爬至係真...0 W, Z; x( S# q! r! ]% v1 o. D. p
不過又使乜驚,香港成日填海,隻龜未爬到海邊,+ s3 p! H9 }0 U5 X* B; D
維港早已經填多笪地,仲起埋樓添...
Originally posted by benson00 at 2006-10-22 14:13:
3 N, H, d; N' s5 O2 ^都聽過下,應該向海爬至係真...
, _; z% P% K9 b: e不過又使乜驚,香港成日填海,隻龜未爬到海邊,
* l% L0 d1 G8 _, o1 @維港早已經填多笪地,仲起埋樓添...
) X+ o. ~# H0 b4 h0 D& q
0 Z: F" a: ~1 G3 c" U
填他爸的海!!
9 {( R7 k) o4 p從來冇驚,只不過應驗咗,3 a% R* R) z- u# i9 o, r; p0 T
石龜的確已爬出海,香港大運又確實行完.
7 F" Y8 l1 d4 a9 b3 R
* _' K( Q/ k3 u, S2 a9 q百年前此高人應該唔係風水大師,! e" ?/ f/ J' f* b6 \1 T
而係有預"見"能力!!
Originally posted by guswan at 2006-10-22 02:33 PM:* P3 @- C4 w! K; s! `

) t& s) \# X0 v) d: T' {" a  k2 H4 O: T2 R5 ]2 u# I  o- U
填他爸的海!!% m- R, B" R/ O- e/ N
從來冇驚,只不過應驗咗,
. P, s- p0 u, W! L- A& M石龜的確已爬出海,香港大運又確實行完.
' G6 ^8 {2 S3 e6 a1 o
( B: C" K9 V8 t9 @' i百年前此高人應該唔係風水大師,
, W0 S" v: @) M' J/ P7 t3 E而係有預"見"能力!!
  O  G) Z0 g' W% B: O4 ~( M6 g9 l& e( G  N0 l% N" v
我信呢個世界有未來人
Originally posted by BeachBoy at 2006-10-23 10:48 PM:
( j8 p4 D3 r1 Q/ H! X! T* c4 J( J1 |  N$ g  N( k) G

. y- Y. P( Z' R( ~5 d我信呢個世界有未來人
' w/ \0 d- M2 E  v

; t- p& q9 ~% O5 `衛斯理
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 太平山石龜爬上山定爬出海? [B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。