<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 太平山石龜爬上山定爬出海? [B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by guswan at 2006-10-21 09:55 PM:7 q, N- C6 t" x3 H, @; q' n

+ y# f) z: X; b, g
! t: N6 I5 l: J% G( T# a$ ]3 p咁有蛋先定有龜先?7 }& \7 u0 @. g3 X" m2 z; y
太空館先起十...
1 f) x- H8 U) u" d7 N3 r. F& `! u: c
: E* {5 B1 i$ D本身風水既野,都係作參考架唧....
6 [: p, c* V- T) I* w, ?$ M  \; G, u* u8 s+ T
我會覺得:. F& [2 X( N. M+ J
先有石龜, 再有龜蛋, 最後咪游到對面海代身為會展
9 u8 J# c/ t' z) B; k* S(本身都唔係龜黎既, 起完出黎變左龜....真係整定!!)) @6 d) X, f5 `$ Q+ V
(加左本人少少想像力入去~~哈哈)
* P$ ~8 x6 ]9 |
) q: T  t% \1 h9 B0 G蘇民峰講過, 佢係行運超人裡面講既野係真架喎!!% Z# a9 n1 c/ y  \. r: e% v: ~
(以風水學黎講)
Originally posted by baatkung at 2006-10-21 22:41:7 X) V9 V) E: g/ E4 S
唔係喎,我記得果陣歡樂今宵係講隻石龜係向上爬,仲影到外型又真係幾似龜的大石頭,又話政府特登起條路落埋鐵欄杆係阻止隻石龜上山!!
; {' |3 V" Y, B5 r1 l+ n1 k2 m2 b  q
我睇果陣係七幾年bor,
& j: l+ n7 c* a你睇果陣係幾時?
八十年代初啦!!!都成廿幾年前!不過隻石龜係向上架喎,我仲記得後來好多年後又話果舊石唔見左!
yahoo找到:人們流傳這石龜爬到太平山山頂之時就是香港崩潰之日,於是人們就指這是97香港回歸。而會展新翼落成則是指它破壞了維多利亞港的風水格局

359 x 239 PIXEL下載

Originally posted by baatkung at 2006-10-22 02:33:4 b0 @4 v  S, t; o5 T* J; K# G
八十年代初啦!!!都成廿幾年前!不過隻石龜係向上架喎,我仲記得後來好多年後又話果舊石唔見左!
5 E9 M, n* N, }6 T5 y% M' B3 }
/ [* ]6 m! _0 P/ D1 B6 ~我睇嘅版本三十年前,, m  }' ?7 k, ?1 X/ Q1 d
應該係葉尚華主持.- S4 H1 I% X) x5 Y

* {7 X8 s& ]$ @, B到底邊個至係真?: ?6 w5 X  L* ^

4 g3 Y! L/ q+ c2 j  D9 }請問有冇其他人睇過呢兩個版本?
# Q  J9 c1 e. m定係有再舊D嘅講法??
Originally posted by baatkung at 2006-10-22 02:41:/ W' D+ J2 |' s9 Q% v0 X
yahoo找到:人們流傳這石龜爬到太平山山頂之時就是香港崩潰之日,於是人們就指這是97香港回歸。而會展新翼落成則是指它破壞了維多利亞港的風水格局
9 k" B! v, P' O/ b8 F
" y# S; L% H1 fYahoo呢個我睇過,& G/ N# D& ]4 C* U: A" }4 n
我就係覺得呢個"向上爬"嘅講法同我細個聽嘅有出入,5 M8 B& ?( \% Z6 |
以我所知,明明係卑d鬼書漫畫歪曲左.
; u# ]1 ^% Y2 u- q) V7 _' L
! M# M2 d7 r$ S3 O/ E; ]: ?我當然係先入為主,
/ m# k9 y0 X* T1 |$ |* q+ y第一次聽係向海爬,時間係七幾(76-79)年.) Y! ]( q4 D) P

/ V# ~8 V6 b/ r. |3 K! Y. ^所以想睇下有冇人知更早嘅典故.
6 H: ^1 D4 U7 r
6 ~- x2 i: h: O, }6 Q相中明明龜頭向海....! I2 Z7 u3 L8 Z" Y4 d
我認為yahoo寫果位仁兄都係被誤導.
- {. i9 Y, i' O/ a3 m' _+ |( ?( l9 x5 B0 l# l: h" m, j4 K; W
[ Last edited by guswan on 2006-10-22 at 03:02 AM ]
都聽過下,應該向海爬至係真...' a7 E1 I& n0 U2 w0 R
不過又使乜驚,香港成日填海,隻龜未爬到海邊,
4 x* T, f" s" I4 v3 i5 |維港早已經填多笪地,仲起埋樓添...
Originally posted by benson00 at 2006-10-22 14:13:2 H# ?4 g7 z( }$ @  Z
都聽過下,應該向海爬至係真..." T, c, [  Q& K! z3 q+ u2 Y1 Z
不過又使乜驚,香港成日填海,隻龜未爬到海邊,
7 O8 h4 x% G0 N( W% S: ^6 B維港早已經填多笪地,仲起埋樓添...
/ j# C) T+ X9 ~

1 ]% }5 A2 G( V8 `+ x填他爸的海!!
8 `) q. g3 R( g! @* @" L2 L從來冇驚,只不過應驗咗,
% f% R# s& s: r! U- k$ R8 p石龜的確已爬出海,香港大運又確實行完.& g3 H2 K  f% I, D( z) l4 z

! |( c9 f# k/ `0 W. C7 \  o$ N2 p! [百年前此高人應該唔係風水大師,
$ J5 m2 @9 _6 ]$ u% [而係有預"見"能力!!
Originally posted by guswan at 2006-10-22 02:33 PM:, J/ o* M: P- D9 {. o1 H. V
/ P) T/ r4 D5 j

l9 P; r6 |& G( [2 Y填他爸的海!!6 K) ?0 u2 ~8 F  Q( u2 _
從來冇驚,只不過應驗咗,
4 X1 L- z: O- l0 s; y石龜的確已爬出海,香港大運又確實行完.
! W) h3 l% m$ z; I" ^! y& Q! \# a( E( x1 }) W8 z4 J8 j; Z; L* e0 N
百年前此高人應該唔係風水大師,; F9 S9 W# k4 _
而係有預"見"能力!!
3 C! v  `6 O1 {, u
/ e2 `# g  L8 Q8 K3 t3 ?
我信呢個世界有未來人
Originally posted by BeachBoy at 2006-10-23 10:48 PM:5 w+ h, [3 Z* T0 t  c7 f/ w& E# a

1 S8 e( b8 K4 I( j7 s! Q2 l. R5 T$ C8 t
我信呢個世界有未來人
6 y7 x: x( e+ A2 i  r' ?

2 L# w4 ?$ j7 W) ~* S衛斯理
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 太平山石龜爬上山定爬出海? [B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。